«

»

Print denne Indlæg

Æble tarte tatin

Æble tarte tatin med hele æblestykker

Til 4 pers.

 

Af min madopskrift

Der er mange måder at bruge æbler på. De er fine rå, evt. skåret i stykker eller både.

Æbler tilfører både salte og søde salater syrlighed, sprødt og saftigt bid og tilpas sødme. Æbler er fint blandet med både blad- og knoldselleri, i coleslaw og andre salater.

Æbler bruges i fin klassisk råkost med gulerod blandet med f.eks. fennikel, persillerod eller jordskokker.

Æblesalat med peberrod og flødedressing smagt til med lidt citronsaft eller æbleeddike er rigtig godt til både bagt og stegt fisk, røget fisk som laks eller hellefisk eller til en god svinekotelet.

Æbler indgår i mange af de traditionelle danske retter som æbleflæsk, den stegte and fyldt med æblestykker, i karrysovsen og karrysild.

Lækre æbledesserter
Hele æbler kan bages med fyld af marcipan, syltetøj, nødder m.m. Æblemosen er del af en gammeldags æblekage, trifli og kan bruges i lagkager og nydes som æblegrød med fløde eller mælk. Det er skønt, hvis man laver en karamel og koger æblestykkerne i den, til de bliver til mos – det giver en fyldige smag.

Æble tarte tatin

Det skal du bruge:

  • 3 store æbler, skrællede

Tilbehør:

  • Cremefraiche, fromage frais eller vaniljeis

Tærtedej

Det skal du bruge:

  • 250 g smør, blødt
  • 375 g mel
  • To æg
  • 3 spsk. sukker

Tærtedejen sådan gør du:

Ælt mel, sukker og smør sammen i hånden.

Tilsæt et æg ad gangen

Lad dejen hvile natten over på køl.

Fremgangsmåde dagen efter:

Karamel:

  • 50 g sukker
  • 1 spsk. smør

Sukker laves til karamel på en pande som kan tåle at komme i en ovn, og smørret tilsættes.

Skær æblerne i passende tern og tilsæt dem karamellen under forsigtig omrøring.

Rul tærtedejen ud og skær et låg, der passer i størrelse til panden. Sørg for, at dejen trykkes let ned langs kanten.

Lav et hul i midten, så dampen kan slippe ud.

Sæt panden i en 180 grader varm ovn, til dejen er sprød. (ca. 20 min)

Vend tærten ud på et fad. Vær opmærksom på ikke at spilde den varme karamel  på dig.

Drys med lidt kanel og server med cremefraiche, fromage frais eller vaniljeis efter behov og lyst.

Tip:
Dejen kan fryses.

 

FavoriteLoadingFøj opskrift til favoriter

Æble tarte tatin blev sidst redigeret: marts 17th, 2016 af Bjørn Nielsen

Permanent link til denne artikel: http://minmadopskrift.dk/dessert/aeble-tarte-tatin.html

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *