Cottage Pie er en engelsk ret, som også kan laves med lammekød. Når den laves med lammekød kaldes retten Shepherds Pie. Cottage Pie med kartoffelmos er en krydret ret med kødsauce i bunden og cremet kartoffelmos ovenpå. Ristet rugbrød og frisk salat til, giver lige det ekstra pift til Cottage Pie. Det er en ret, som især spises om efteråret og vinteren, hvor der skal være godt med mad på bordet og gerne god varm krydret aftensmad.
Prøv også oksekød og kartoffelmos i fad
Gå til
Opskrift med noter
Cottage Pie med oksekød og kartoffelmos
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
Kødsauce
- 1 stk. løg
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk. olivenolie
- 500 g oksekød (eller lammekød)
- 1 spsk. timian (tørret)
- 1 spsk. paprika
- 1 bundt timian (frisk)
- 1 spsk. rosmarin (tørret)
- 1 tsk. salt og lidt friskkværnet peber
- 2 stk. gulerødder
- 2 stilke bladselleri
- 2 dl hvidvin
- 3 dl oksebouillon
- 1 ds koncentreret tomatpuré (lille)
- 2 spsk. hvedemel
Kartoffelmos
- 1 kg kartofler (skrællede)
- 75 g smør
- 1 ½ dl piskefløde
- ½s dl mælk
- 1 tsk. salt og lidt friskkværnet peber
Sådan gør du
Kartoffelmos
- Skræl kartoflerne og skær grimme urenheder væk. Skær kartofler i grove stykker og kom dem i en gryde vand og kog dem i ca. 15 min. eller indtil de er møre.
- Kom kartoflerne i en skål. Kom smørret med i skålen og pisk kartoflerne indtil de helt uden klumper.
- Kom fløde og mælk i mens der piskes. Til sidst smages til med salt og friskkværnet peber. Sæt kartoffelmosen til side.
Kødsauce
- Tag en stor gryde og kom lidt olivenolie i gryden. Pil og hak løg fint og kom det i gryden. Pil og hak hvidløget endnu mere fint eller pres det direkte ned i gryden.
- Svits løg, tomatpuré og de tørre krydderier i ca. 1 minut og tilsæt kødet og rør godt rundt. Forsæt indtil kødet er brunet.
- Skræl gulerødder og riv dem på et rivejern. Skyl bladselleri og skær dem i meget tynde skiver. Kom det i gryden under omrøring og lad det simre i ca. 5 minutter.
- Tilsæt nu oksebouillon, hvidvin under omrøring. Nu tilsættes lidt hvedemel mens der røres i gryden. Når kødsaucen har fået en tyk konsistens er kødsaucen klar.
- Smag kødsaucen til med salt og friskkværnet peber. Tag nu et glasfad eller lign. og kom kødsaucen i fadet.
- Tag nu kartoffelmosen og kom den ovenpå kødsaucen. Pynt evt. med lidt friske timiankviste og krydr med salt og peber.
- Kom Cottage Pie med oksekød og kartoffelmos midt ind i en 175 grader varm ovn og giv den ca. 30 minutter eller indtil kartoffelmosen er gylden.
Tilbehør
- Rist rugbrød og salaten laves imens. Servér Cottage Pie med ristet rugbrød, kold smør og en frisk grøn salat.
- Skræl og riv guleroden fint. Skær bladselleristænglerne i tynde skiver. Vend det i gryden, og steg et par minutter.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Forberedelsestid er ca. 10 min. Samlet tid er ca. 45 min. Opskrift til 4 personer
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
Kødsauce
- 1 stk. løg
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk. olivenolie
- 500 g oksekød eller lammekød
- 1 spsk. timian tørret
- 1 spsk. paprika
- 1 bundt timian frisk
- 1 spsk. rosmarin tørret
- 1 tsk. salt og lidt friskkværnet peber
- 2 stk. gulerødder
- 2 stilke bladselleri
- 2 dl hvidvin
- 3 dl oksebouillon
- 1 ds koncentreret tomatpuré lille
- 2 spsk. hvedemel
Kartoffelmos
- 1 kg kartofler skrællede
- 75 g smør
- 1 ½ dl piskefløde
- ½s dl mælk
- 1 tsk. salt og lidt friskkværnet peber
🥗Tilbehør
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Kartoffelmos
- Skræl kartoflerne og skær grimme urenheder væk. Skær kartofler i grove stykker og kom dem i en gryde vand og kog dem i ca. 15 min. eller indtil de er møre.
- Kom kartoflerne i en skål. Kom smørret med i skålen og pisk kartoflerne indtil de helt uden klumper.
- Kom fløde og mælk i mens der piskes. Til sidst smages til med salt og friskkværnet peber. Sæt kartoffelmosen til side.
Kødsauce
- Tag en stor gryde og kom lidt olivenolie i gryden. Pil og hak løg fint og kom det i gryden. Pil og hak hvidløget endnu mere fint eller pres det direkte ned i gryden. Hæld krydderurter i gryden og svits dem.
- Svits løg, tomatpuré og de tørre krydderier i ca. 1 minut og tilsæt kødet og rør godt rundt. Forsæt indtil kødet er brunet.
- Skræl gulerødder og riv dem på et rivejern. Skyl bladselleri og skær dem i meget tynde skiver. Kom det i gryden under omrøring og lad det simre i ca. 5 minutter.
- Tilsæt nu oksebouillon, hvidvin under omrøring. Nu tilsættes lidt hvedemel mens der røres i gryden. Når kødsaucen har fået en tyk konsistens er kødsaucen klar.
- Smag kødsaucen til med salt og friskkværnet peber. Tag nu et glasfad eller lign. og kom kødsaucen i fadet.
- Tag nu kartoffelmosen og kom den ovenpå kødsaucen. Pynt evt. med lidt friske timiankviste og krydr med salt og peber.
- Kom Cottage Pie med oksekød og kartoffelmos midt ind i en 175 grader varm ovn og giv den ca. 30 minutter eller indtil kartoffelmosen er gylden.
🥗Tilbehør
- Rist rugbrød og salaten laves imens. Servér Cottage Pie med ristet rugbrød, kold smør og en frisk grøn salat.
- Skræl og riv guleroden fint. Skær bladselleristænglerne i tynde skiver. Vend det i gryden, og steg et par minutter.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
💭 Tips
- Du kan udskifte oksekød med lammekød, så du laver Shepherds Pie i stedet.
- Du kan udelade fløde i kartoffelmosen og tilsætte mere mælk i stedet.
- Oregano er også godt i kødsaucen.
❓ FAQ
Ja, man kan lave hele retten i forvejen. Sættes derefter på køl og tilberedes så færdig i ovnen.
Ja, man kan bruge mindre møre udskæringer, f. eks. tykkam, som til gengæld har masser af smag. Kødsaucen skal så mindst simre i 2 timer.
Kommentarer
Ingen kommentarer