Hel kylling med kartoffelmos toppe i ovn
Af Min Madopskrift
Til 4 personer
Nem hel kylling i ovn, med kartoffelmos toppe og dampede grøntsager.
Ingredienser Hel kylling med kartoffelmos toppe:
- Hel kylling på 1600 gram
- 1 stk. lemon
- 1 spsk. paprika
- ¼ tsk. kanel
- 1 spsk. timian
- 1 tsk. rosmarin
- 1 spsk. smør
Tilbehør:
Dampede grøntsager eller frisk salat
Ingredienser kartoffelmos toppe:
- 1, 5 kartofler (Gerne nye)
- 3 gulerødder
- 4 spsk. smør
- 3 dl mælk eller efter behov
- Salt og peber
Fremgangsmåde Hel kylling med kartoffelmos toppe:
Tænd ovnen på 200 grader. Rens og vask kyllingen. Kom kyllingen i et stort ildfast fad. Smør kyllingen godt ind i smør. Knus og bland alle krydderierne i en morter og drys det over kyllingen.
Skær lemon over, og pres saften fra den ene halvdel over kyllingen, og læg den anden halvdel på kyllingen i det ildfaste fad.
Sæt det i midt i ovnen. Kyllingen skal have ca. 1 ½ time i alt, måske mindre. Vend kyllingen når halvdelen af tiden er gået. Du kan evt. vende kyllingen 4 gange under stegningen, for at opnå det perfekte resultat.
Du kan se om kyllingen er færdig, når du skærer den ud, er saften klar er kyllingen færdig. Ellers brug et stegetermometer som sættes dybt i brystkødet. ved 70 grader er kyllingen færdig.
Kom kartoffelmos toppe i ovnen, når kyllingen mangler ca. en halv time.
Imens laves kartoffelmos toppe. Skræl alle kartoflerne grundigt. Fjern øjne og skræl kartoflerne så de er helt fine.
Skræl også gulerødder så de er pæne. Tag en gryde og kom vand i. Kog derefter kartofler og gulerødder forsigtigt, til de er møre.
Hæld nu næsten al vandet fra, lad 1 dl blive i gryden. Tag et piskeris pisk på laveste trin de møre gulerødder og kartofler let, til de er blevet til små klumper. Kom nu smør, salt og peber ned i gryden og pisk det ud. Nu tilsættes mælken lidt efter lidt.
Pisk nu med højere omdrejninger indtil kartoffelmosen er uden klumper og har en glat og fast konsistens. Kartoffelmosen skal være så fast, at den ikke kan flyde ud, men står som den er sprøjtet ud.
Tag to ovnplader og kom bagepapir på. Kom kartoffelmosen i en sprøjtepose og lav nu nogle store flotte kartoffelmos toppe på begge plader.
Hvis du ikke har en sprøjtepose, kan der bruges en frysepose hvor der klippes et lille hul i hjørnet.
Når du er færdig drysses der ganske lidt salt over toppe.
Sæt kyllingen ned på nederste rille og kom kartoffelmos toppe på de to øverste trin. Nu stilles ovntemperaturen stadig på 200 grader.
Hold øje med kartoffelmos toppe, så når der er gået et kvarter, skiftes pladerne med kartoffelmos toppe plads, så de begge kan blive brune.
Når den halve time nærmer sig og hvis de er blege, skrues varmen op på 220 grader.
Fjern den øverste plade når de er blevet farvede. Derefter den anden når de har fået farve.
Tag kyllingen ud og lad den hvile lidt.
Damp grøntsagerne imens.
Skær kyllingen ud og hæld lidt af stegeskyen op i en lille gryde. Kog det op. Tilsæt lidt cremefraiche 38 % og smag til med salt og peber.
Tag den halve lemon med inde til bordet og klem evt. saften over kyllingestykke.
Kom sauce i en lille skål. Brug det eller koldt smør til at dyppe kartoffelmos toppene i.
Hel kylling med kartoffelmos toppe serveres med sprøde dampede grøntsager til.
Tips
Kartoffelmos toppe kan drysses med timian eller paprika, hvis dette ønskes.
Gulerødder giver sødme og smag men kan udelades.
Kommentarer
Ingen kommentarer