Oksespidsbryst kogt
Af min madopskrift
Til 4 personer
Gammeldags oksespidsbryst kogt, med peberrodssauce og hvide kartofler. Hertil suppe med kød og melboller.
Ingredienser kogning af suppe:
1 stort stykke oksespidsbryst
Vand
Salt
1 stort løg
2 gulerødder
1 pastinak
1 porre
50 g persillerod
100 g selleri
Suppevisk bestående af:
Porreblade
Top fra selleri
Top fra persillerod
Persille stængler
Skyld bladene omhyggeligt, og ombind med bomuldssnor.
Ingredienser efter kogning af suppe:
1 stort løg
2 gulerødder
1 pastinak
1 porre
Kød og melboller
750 g. kartofler
Peberrodssauce:
1 spsk. smør
2 spsk. hvedemel
Ca. 5 dl kogevand fra kødet
2 spsk. revet peberrod
1 spsk. sukker
2 spsk. vineddike
2 dl. fløde
Salt
Peber
Fremgangsmåde oksespidsbryst:
En stor gryde med vand sættes over ved svag varme, oksespidsbrystet lægges ned og dækkes af koldt vand. Lad det koge op, stille og roligt. Når det begynder at koge, skummes fedt og uklarheder væk med en øse.
Tilsæt salt og suppen skummes igen. Tilsæt suppevisk og alle urter som gulerod, løg pastinak og porre.
Oksespidsbryst og urter skal nu koges ved sagte varme, i ca. 2 ½ til 3 timer eller indtil det er mørt.
Derefter, tages oksespidsbrystet op, lad det hvile 10 min og skær det så i skiver og hold dem varme. Suppen sies gennem en fin sigte og hældes tilbage i gryden.
Derefter hældes nye friske hakkede urter i.
Tips. Smag på suppen og lad den koge lidt ind i ca. en halv time, så den bliver kraftigere i smagen.
Til sidst tilsættes evt. kød og melboller.
Fremgangsmåde grøntsager:
Kog og pil kartoflerne. Se evt. kogning af kartofler
Peberrodssauce:
Smelt 1 spsk. smør i en lille tykbundet gryde. Rør melet i med et piskeris og tilsæt langsomt og under kraftig omrøring 5 dl. suppe.
Tilsæt sukker og lad saucen koge ved svag varme i et par min. Tilsæt fløden nu og tilsæt mere suppe, hvis saucen er for tyk.
Smag til med salt, peber, vineddike og frisk revet peberrod. (saucen bliver misfarvet, hvis peberroden ikke blandes i straks, den er revet.)
Saucen må ikke koge mere efter at peberroden er tilsat. Så mister den sin smag.
Melboller:
75 g smør
2½ dl. vand
125 g mel
salt
ca. 3 æg
Fremgangsmåde:
Bring vand og smør i kog. Hæld melet i under kraftig piskning. Rør rundt i dejen, til den slipper ske og gryde, tilsæt salt og rør et æg i ad gangen. Dejen skal nu have den rigtige faste og blanke konsistens.
Kom dejen i en bollesprøjte eller form den med en tsk. til små boller.
Melbollerne kommes i kogende, saltet vand og koges ganske sagte i 5 -7 min.
Vandet skal holdes lige under kogepunktet. Tag melbollerne op med en hulske og læg dem på et fad.
Kødboller:
250 g hakket skinkekød
3 spsk. mel
1 æg
1 dl. vand
salt og peber
Fremgangsmåde:
Bland hakket kød og mel. Rør ægget i og tilsæt vand lidt efter lidt. Krydr med salt og peber. Man kan nu komme sit favorit krydderi i farsen, hvis dette ønskes.
Lad farsen hvile tildækket i køleskabet en times tid.
Derefter, formes farsen med en tsk. til små kødboller. Har man en kødhakker, kan man bruge den til det. Kog dem i saltet vand 4-6 min. – vandet skal holdes lige under kogepunkt, ellers vil melbollerne blive “pustet” op. og måske koge ud.
Kommentarer
Ingen kommentarer