Sushi … mmmmmmmh…. Det er virkelig noget af det, jeg elsker at spise allermest!
Sushi er lækkert, det er let og så smager det som en drøm. Jeg elsker når jeg er samlet med mine veninder over en god gang sushi.
Det sker bare ikke så tit, for sushi er rigtig dyrt, specielt hvis du går på restaurant og spiser det.
Men kan man så kun spise sushi en gang om måneden, når der kommer løn og så er hele ens løn så også brugt på det? Nej … her er nemlig løsningen – hjemmelavet sushi!
Måske du også vil prøve min hjemmelavet mysli
Af Julie Fie Geisle
Gå til
Alt om hjemmelavet Sushi – en guide om sushi
Åh gud, tænker du måske. Det er mega svært. Men det er det rent faktisk ikke.
Jeg har efterhånden lavet det en del gange til mine veninder og de elsker det! Mine veninder er tilmed blevet gode til også at lave det, så nu kan vi også lave det sammen.
Det er super hyggeligt!
Det tager sin tid, men har man alligevel en hel dag sammen er det rigtig hyggeligt at mødes før og handle ind og gå og nusse med det hele dagen (og så kan man da dele en flaske hvidvin eller to imens) ;-).
Hjemmelavet sushi kan laves på et utal af forskellige måder og der vil løbende her på siden komme flere opskrifter og forslag til.
Sushien kan også laves ligesom man ønsker det og prisen kan varierer fra gang til gang.
Man kan nemlig selv vælge hvad der skal i, om det lige er noget af det man har i køleskab eller fryser, om man vil købe dyre tigerrejer eller små billige rejer/fisk. Det er helt op til en selv.
Her kommer hvert fald nogle eksempler på hvad du kan bruge og hvad du skal bruge:
Det kan du bruge – Fisk
Mængderne er kun vejledende.
100 g Laks (frosne laksefileter, friske laksefileter, gravet laks og røget laks – alt er muligt J)
100 g Rejer (frosne tigerrejer, frosne små rejer, friske rejer/tigerrejer – også her er alt muligt)
100 g Krabbekød (eller crab sticks/surimi sticks)
100 g Hummerhaler
100 g Hellefisk
100 g Tigerrejer (dybstegte. Kan købes hos fiskehandleren eller supermarkeder eller laves selv.)
100 g Tun (på dåse, tun filet eller tun mousse – det smager rigtig lækkert at lave en tun mousse og komme i en rulle J)
100 g kylling (eller indbagt kylling)
100 g Stenbiderrogn (eller kaviar)
50 g Tofu
50 g Ål ((almindelig eller friturestegt))
Det kan du bruge – Grøntsager
1 stk. Avocado
1 stk. Agurk
1 stk. Selleri (knold eller blad)
1 stk. Mango
6 stk. Asparges (grønne)
1 stk. Peberfrugt
2 stk. Gulerødder
Den kan du bruge – tilbehør
2 stk. Wasabi
10 g Ingefær
1 spsk. Birkes (blå)
1 spsk. Sesamfrø
1 spsk. Soya
1 spsk. Mayonnaise (f.eks. chilimayo)
1 spsk. Mayonnaise (almindelig )
1 spsk. chilisauce (sød)
100 g Smøreost (naturel)
100 g Tang
Det skal du bruge
500 gram Sushiris (6 dl)
6,5 dl Vand
5 spsk. Vineddike (Risvineddike)
3 spsk. Sukker
1 spsk. Salt
Eller Antal stykker: 35
3 dl Sushiris
4 dl Vand
4 spsk. Vineddike (Japansk risvineddike)
2 spsk. Sukker
2 tsk. Salt
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Fremgangsmåde ris
Vask risene grundigt i koldt vand.
Læg risene i en gryde og hæl vand ved. Lad dem stå under låg ca. 30 min. Og skyld dem grundigt cirka 5 gange.
Put risene i en gryde og lad dem koge med vand efter anvisning på pakken.
Sænk varmen og kog dem i cirka 25 min. Ved svag varme under låg. De er færdige når alt vandet er kogt ind.
Tag risene af og lad dem køle helt af. De skal helst være helt kolde så lad dem gerne om morgenen og lad dem stå i løbet af dagen. Er de for varme, kan det ødelægge sushien og tangen udenom bliver blød og sej at skære ud.
Når risene er kølet af, hæles de over i en skål og blandes med risvineddike, sukker og salt.
Blandingen med sukker, salt og risvineddike kan laves før og her skal salt og sukker røres så godt ud, at det er opløst i eddiken.
💭 TIPS til Hjemmelavet Sushi:
Når du laver sushien så er risene meget fedtede. Derfor kan det være en rigtig god idé at have et glas vand stående ved siden af sig og lige dyppe fingrende i vandet inden du begynder at røre ved sushien. Så er det nemmere at håndtere.
Derudover er det et rigtig godt tip når sushien skal skæres ud, at dyppe kniven i lidt vand, så glider den nemmere gennem rullerne J.
Det er det rigtig lækkert hvis du kommer wasabi’en ned i soja saucen og rører rundt. Det giver lige en ekstra lækker smag!
Sådan laves sushien:
Der er så mange forskellige former for sushi og alle former for fisk og tilbehør kan sammensættes ligesom du ønsker det. Du kan også selv være kreativ og ”opfinde” dine egne. Mine forslag på forskellige ruller er:
Vegetar – med avocado
Denne er rent faktisk en af mine favoritter selvom jeg både er kød og fisk elsker! Her tages en bambus måtte (kan købes overalt i asien markeder) og så lægges der et stykke tang på måtten.
Herefter fordeles et tyndt lag ris på hele måtten. Avocado skæres ud i skiver og lægges i midten af måtten.
Måtten rulles ligesom en pandekage og rullen lægges i køleskabet i en times tid og så er den klar til at blive skåret ud. J
Kylling og avocado
Her tages en kyllingefilet og steges på panden. Mens den stadig er varm skæres den ud i strimler/tynde skiver.
Herefter tages en bambusmåtte og der lægges et stykke tang herpå. Risene fordeles på tang i et tyndt lag og der smøres chili mayonnaise eller sød chilisovs (efter hvad man bedst kan lide) ud på midten af måtten/tangen.
Herefter kommes kyllingen ind på den samme midterste streg sammen med avocado (eller andet tilbehør efter ønske) og rullen rulles ligesom en pandekage og kommes i køleskabet i ca. en times tid.
Du kan evt. komme lidt chili mayo på toppen af din sushi som pynt. Ser rigtig lækkert ud!
Tunmousse og agurk
Her kan du evt. tage en bøtte tun og lave en tun mousse som du stiller i køleskabet til dagen efter.
Så tager du en bambusmåtte, kommer et lille tyndt lag ris på hele måtten og kommer tun moussen ind på midten af risene sammen med agurk/avocado eller hvad du lige synes kunne være lækkert.
Så ruller du den sammen som en pandekage og stiller den i køleskabet en times tid inden den skæres ud.
Laks og flødeost
Her kan alt laks bruges som også er beskrevet oppe i ”hvad kan du bruge – med fisk”. Men fremgangsmåden er simpel.
Du tager en bambusmåtte og lægger et stykke tang på. Lægger et tyndt lag ris på tang og kommer laks ind på en ”stribe” i det midterste stykke sammen med et tykt lag smøreost.
Du kan eventuelt komme agurk eller avocado sammen med, smager også rigtig lækkert!
Men herefter rulles rullen sammen som en pandekage og sættes i køleskabet en times tid, før den skæres ud.
Friturestegte tigerrejer – Flødeost – sød chilisovs – Chili mayonnaise og avocado
Du kan lave denne uden tang og med f.eks. sesamfrø oven på rullen eller med tang.
Laves rullen med tang, er fremgangsmåden præcis den samme som i de andre eksempler.
Tangen lægges på bambus måtten og der lægges ris ud på tangen. På midten af tangen lægges et lag af det ønskede dressing (flødeost, sød chili sovs m.m.) og de friturestegte tigerrejer fordeles ud over smørelsen.
De dybstegte tigerrejer kan købes færdige ved fiskehandleren eller som dybfrost i supermarkederne.
De kan også laves selv, så skal man bare købe tigerrejerne selv og så købe tempurdej. Men når rejerne er fordelt ud, lægges avocadoen (eller andet valgt tilbehør) sammen med og så rulles rullen sammen som en pandekage, men denne skal IKKE i køleskabet.
Den skal serveres direkte varm, her smager den bedst!
Ruller uden tang
Hvis du vælger at lave rullen uden tang er dette en smule mere kompliceret.
Her skal du tage et stykke film og klippe det ud, så det bliver præcis samme størrelse som tangen. Her fordeles risene på samt fyld og smørelse.
Dette gøres på præcis samme måde som havde du tang på. Derefter rulles rullen som før men denne skal rulles rigtig stramt, så den ikke går i stykker.
Til sidst kan du rulle rullen i sesamfrø og så er den klar til servering J
Pynt
Alle sushi kan pyntes med forskellige ting. F.eks. kan man putte rogn eller kaviar på toppen af sushien. Ser både godt ud og smager tilmed også rigtig godt hvis man kan lide det.
Derudover kan man pynte rullerne uden tang med birkes eller sesamfrø, det giver lige rullen et ekstra pift.
Du kan toppe din sushi med en klat chili mayonnaise eller andet.
Når du laver sushi er der ikke noget facit for, hvordan den laves, dekoreres og fyldes. Her er det kun fantasien som sætter grænser, så kom du bare i gang! J
Kontakt Julie Fie
Har du spørgsmål eller er i tvivl om noget når du står og skal til at lave sushien, så er du velkommen til at skrive en kommentar i kommentarfeltet eller sende mig en mail på: Juliefiegeisle@hotmail.com.
Så skal jeg med glæde hjælpe dig med at få den bedste hjemmelavede sushi som muligt J
M.v.h.
Julie Fie Geisle
Madskribent på Min Madopskrift
Opskrift med noter
Alt om hjemmelavet sushi – en guide
Bedøm gerne opskriften
Udstyr
- 1 Bambusmåtte
Ingredienser
Det kan du bruge – Fisk
- 100 g Laks (frosne laksefileter, friske laksefileter, gravet laks og røget laks – alt er muligt J)
- 100 g Rejer (frosne tigerrejer, frosne små rejer, friske rejer/tigerrejer – også her er alt muligt)
- 100 g Krabbekød (eller crab sticks/surimi sticks)
- 100 g Hummerhaler
- 100 g Hellefisk
- 100 g Tigerrejer (dybstegte. Kan købes hos fiskehandleren eller supermarkeder eller laves selv.)
- 100 g Tun (på dåse, tun filet eller tun mousse – det smager rigtig lækkert at lave en tun mousse og komme i en rulle J)
- 100 g kylling (eller indbagt kylling)
- 100 g Stenbiderrogn (eller kaviar)
- 50 g Tofu
- 50 g Ål ((almindelig eller friturestegt))
Det kan du bruge – Grøntsager
- 1 stk. Avocado
- 1 stk. Agurk
- 1 stk. Selleri (knold eller blad)
- 1 stk. Mango
- 6 stk. Asparges (grønne)
- 1 stk. Peberfrugt
- 2 stk. Gulerødder
Den kan du bruge – tilbehør
Det skal du bruge
Sådan gør du
Fremgangsmåde ris
- Vask risene grundigt i koldt vand.
- Læg risene i en gryde og hæl vand ved. Lad dem stå under låg ca. 30 min. Og skyld dem grundigt cirka 5 gange.
- Put risene i en gryde og lad dem koge med vand efter anvisning på pakken.
- Sænk varmen og kog dem i cirka 25 min. Ved svag varme under låg. De er færdige når alt vandet er kogt ind.
- Tag risene af og lad dem køle helt af. De skal helst være helt kolde så lad dem gerne om morgenen og lad dem stå i løbet af dagen. Er de for varme, kan det ødelægge sushien og tangen udenom bliver blød og sej at skære ud.
- Når risene er kølet af, hæles de over i en skål og blandes med risvineddike, sukker og salt.
- Blandingen med sukker, salt og risvineddike kan laves før og her skal salt og sukker røres så godt ud, at det er opløst i eddiken.
- 💭 TIPS til Hjemmelavet Sushi:
- Når du laver sushien så er risene meget fedtede. Derfor kan det være en rigtig god idé at have et glas vand stående ved siden af sig og lige dyppe fingrende i vandet inden du begynder at røre ved sushien. Så er det nemmere at håndtere.
- Derudover er det et rigtig godt tip når sushien skal skæres ud, at dyppe kniven i lidt vand, så glider den nemmere gennem rullerne J.
- Det er det rigtig lækkert hvis du kommer wasabi’en ned i soja saucen og rører rundt. Det giver lige en ekstra lækker smag!
Sådan laves sushien:
- Der er så mange forskellige former for sushi og alle former for fisk og tilbehør kan sammensættes ligesom du ønsker det. Du kan også selv være kreativ og ”opfinde” dine egne. Mine forslag på forskellige ruller er:
Vegetar – med avocado
- Denne er rent faktisk en af mine favoritter selvom jeg både er kød og fisk elsker! Her tages en bambus måtte (kan købes overalt i asien markeder) og så lægges der et stykke tang på måtten.
- Herefter fordeles et tyndt lag ris på hele måtten. Avocado skæres ud i skiver og lægges i midten af måtten.
- Måtten rulles ligesom en pandekage og rullen lægges i køleskabet i en times tid og så er den klar til at blive skåret ud. J
Kylling og avocado
- Her tages en kyllingefilet og steges på panden. Mens den stadig er varm skæres den ud i strimler/tynde skiver.
- Herefter tages en bambusmåtte og der lægges et stykke tang herpå. Risene fordeles på tang i et tyndt lag og der smøres chili mayonnaise eller sød chilisovs (efter hvad man bedst kan lide) ud på midten af måtten/tangen.
- Herefter kommes kyllingen ind på den samme midterste streg sammen med avocado (eller andet tilbehør efter ønske) og rullen rulles ligesom en pandekage og kommes i køleskabet i ca. en times tid.
- Du kan evt. komme lidt chili mayo på toppen af din sushi som pynt. Ser rigtig lækkert ud!
Tunmousse og agurk
- Her kan du evt. tage en bøtte tun og lave en tun mousse som du stiller i køleskabet til dagen efter.
- Så tager du en bambusmåtte, kommer et lille tyndt lag ris på hele måtten og kommer tun moussen ind på midten af risene sammen med agurk/avocado eller hvad du lige synes kunne være lækkert.
- Så ruller du den sammen som en pandekage og stiller den i køleskabet en times tid inden den skæres ud.
Laks og flødeost
- Her kan alt laks bruges som også er beskrevet oppe i ”hvad kan du bruge – med fisk”. Men fremgangsmåden er simpel.
- Du tager en bambusmåtte og lægger et stykke tang på. Lægger et tyndt lag ris på tang og kommer laks ind på en ”stribe” i det midterste stykke sammen med et tykt lag smøreost.
- Du kan eventuelt komme agurk eller avocado sammen med, smager også rigtig lækkert!
- Men herefter rulles rullen sammen som en pandekage og sættes i køleskabet en times tid, før den skæres ud.
Friturestegte tigerrejer – Flødeost – sød chilisovs – Chili mayonnaise og avocado
- Du kan lave denne uden tang og med f.eks. sesamfrø oven på rullen eller med tang.
- Laves rullen med tang, er fremgangsmåden præcis den samme som i de andre eksempler.
- Tangen lægges på bambus måtten og der lægges ris ud på tangen. På midten af tangen lægges et lag af det ønskede dressing (flødeost, sød chili sovs m.m.) og de friturestegte tigerrejer fordeles ud over smørelsen.
- De dybstegte tigerrejer kan købes færdige ved fiskehandleren eller som dybfrost i supermarkederne.
- De kan også laves selv, så skal man bare købe tigerrejerne selv og så købe tempurdej. Men når rejerne er fordelt ud, lægges avocadoen (eller andet valgt tilbehør) sammen med og så rulles rullen sammen som en pandekage, men denne skal IKKE i køleskabet.
- Den skal serveres direkte varm, her smager den bedst!
Ruller uden tang
- Hvis du vælger at lave rullen uden tang er dette en smule mere kompliceret.
- Her skal du tage et stykke film og klippe det ud, så det bliver præcis samme størrelse som tangen. Her fordeles risene på samt fyld og smørelse.
- Dette gøres på præcis samme måde som havde du tang på. Derefter rulles rullen som før men denne skal rulles rigtig stramt, så den ikke går i stykker.
- Til sidst kan du rulle rullen i sesamfrø og så er den klar til servering J
Pynt
- Alle sushi kan pyntes med forskellige ting. F.eks. kan man putte rogn eller kaviar på toppen af sushien. Ser både godt ud og smager tilmed også rigtig godt hvis man kan lide det.
- Derudover kan man pynte rullerne uden tang med birkes eller sesamfrø, det giver lige rullen et ekstra pift.
- Du kan toppe din sushi med en klat chili mayonnaise eller andet.
- Når du laver sushi er der ikke noget facit for, hvordan den laves, dekoreres og fyldes. Her er det kun fantasien som sætter grænser, så kom du bare i gang! J
Noter
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Kommentarer
Ingen kommentarer