I denne opskrift ristes der ca. 500 gram af gangen og du lærer, hvordan du rister de grønne kaffebønner, så de bliver til velduftende brune kaffebønner. Rist grønne kaffebønner er en komplet guide, der viser trin for trin, hvordan man rister de grønne rå kaffebønner til lækker duftende kaffe. Der er i dag ikke mange som rister grønne kaffebønner, men der er ved at komme en trend i Danmark, hvor der eksperimenteres med hjemmebrændt kaffe og gerne de helt lysristede typer. De smager dog ofte af halm eller græs, hvis man ikke rister helt korrekt.
Læs også Sådan laver du æblemost
Gå til
- Grønne kaffebønner
- Derfor rister mange deres kaffe selv
- Komplet guide – rist din egen kaffe af grønne kaffebønner
- Opskrift med noter
- Ingredienser til ristning af kaffebønner
- Tilbehør
- Forberedelse til ristning af kaffebønner
- Facts om kafferistning
- Mørkristet kaffe
- 9 Facts om ristning af kaffebønner
- De mest populære typer af ristninger
- 🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
- Opbevaring og dosering af kaffe
- 💭❓ Tips og FAQ til opskriften
- 💬 Kommentarer
Grønne kaffebønner
For det første er de rå kaffebønner ikke så nemme at købe i butikkerne og udvalget er ikke ret stort. Men på internettet er der flere udbydere. Derudover er det faktisk også ret svært, at få ristet kaffebønnerne rigtigt. Så tænker du sikkert; nej, det er for uoverskueligt og det er også derfor jeg køber kaffebønner færdigmalet eller som hele færdigristede kaffebønner. Og jo, det er lidt besværligt og svært og ikke nok med det, det sviner også og ryger. Men kan du leve med dette, bliver kafferistning måske din nye hobby.
Derfor rister mange deres kaffe selv
Kaffebønner der er ristet, mister hurtigt deres aroma og smag. Faktisk allerede efter en uge, er ca. 50 % af smag og aroma væk, hvis de ristede kaffebønner ikke bevares i vakuum. Det er derfor skal du riste din egen kaffe, da du vil opleve en helt ny måde at smage kaffe på.
Det er tilmed også spændende at riste sin kaffe selv. Det kan sammenlignes med, at brygge sin egen øl eller vin. Man kigger, smager og dufter under hele processen og glæder sig til at kværne kaffebønnen og smage resultatet.
En korrekt ristet kaffe, vil afgive så meget kaffearoma når den har hvilet et døgn, at det dufter af kaffe i hele huset. Aromaer fra kaffe er så kraftige, at det ofte er der smuglerne skjuler noget, da aroma fra kaffe forvirrer hunde.
Der skelnes mellem flere forskellige ristninger, vi har forkortet det til, lys ristning, mellem ristning og mørk ristning. Denne guide omhandler mellem ristning. Du kan læse lidt mere om de forskellige ristninger længere nede i guiden.
Komplet guide – rist din egen kaffe af grønne kaffebønner
Her hos Min Madopskrift, har vi en ovn med et rotisseri der er specielt lavet til ristning af kaffe, men du kan sagtens lave en god ristning på bageplader, og dem med huller er de bedste. Bageplader med huller kan købes på shops der sælger bageudstyr.
Opskrift med noter
Guide til ristning af grønne kaffebønner
Bedøm gerne opskriften
Udstyr
- 1 Ovn
- 1 Ovnplade med hul
- 1 Rotisseri kan udelades
- 1 Termometer så varmen kan følges
Ingredienser
- 500 g Kaffebønner (hele grønne rå )
- 1 stk. Tilsætningsstoffer (kan udelades)
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 219 grader og hæld de grønne kaffebønner ud på bageplade, og fordel dem, så de ikke rører hinanden.
- Sæt nu bageplade med bønner ind højt i ovnen og skru temperaturen ned til 205 grader.
- Sæt uret til 12 minutter.
- Bemærk ovne har forskellige måder, at varme på, så du skal lære din ovn at kende inden du får det perfekte resultat. Og hvis de grønne kaffebønner er helt friske indeholder de meget vand.
- Vi bruger ikke varmluft, da den brænder kaffebønner i siderne.
- Efter 5 minutter dufter der fra oven og du åbner nu ovnlåge og ryster pladen, så kaffebønner triller rundt.
- Skru temperaturen op til 210 grader.
- Kig og duft nu til kaffebønner som nu gerne skulle begynde, at blive gule og skalle.
- Nu øges temperaturen stille og roligt op til 219 grader. Ryst bageplade, og stop og sluk ovnen, når du hører de første crack.
- Der er nu en del røgudvikling og duft fra ristning. Der vil også være en del skaller. Dette er helt normalt.
- Lyt nu til ovnen. Nu begynder alle kaffebønner at knitre og sprænges.
- Efter ca. 12 – 15 minutter har de fleste kaffebønner fået første crack.
- De færdige ristede kaffebønner skal være matte, crackede og mellembrune. Er dine ristede kaffebønner blanke, er der trængt olie ud fra kaffebønnen og du har fået en ”dark roast” som svarer til en mørk ristning.
- Nu skal kaffebønner sættes til afkøling udenfor, og det skal gå så hurtigt som muligt for at bevare aromaerne.
- De færdige kaffebønner kan ikke kværnes samme dag, da de har en ”metallisk smag” pga. af C02/kuldioxid i de ristede kaffebønner og skal afgasses.
- De færdige kaffebønner kan altså kværnes dagen efter de er ristet til ca. 3 uger frem.
Noter
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Ingredienser til ristning af kaffebønner
- Hele grønne rå kaffebønner
- Evt. tilsætningsstoffer
Tilbehør
- Ovn
- Ovnplader med hul
- Evt. rotisserie
- Termometer
Forberedelse til ristning af kaffebønner
Køb grønne bønner på nettet og få dem tilsendt. Min Madopskrift anbefaler Arabica kaffebønner kvalitet AA.
- Læs om de forskellige kaffebønner og find din favorit. Vi køber ofte Papua New Guinea da de har en god aroma, smag og er rimelig billige. Undgå bitre kaffetyper, da de er mest til kendere af kaffe.
- Når du har fået de grønne kaffebønner hjem, kigger du dem igennem og dufter til dem. De skal dufte frisk og må ikke have antydning af skimmel. Hvis de rå kaffebønner er lidt gule, er de for gamle. De skal have en frisk grøn farve. De rå kaffebønner kan holde sig i ca. 2 år.
- Er de rå kaffebønner saftige, skal de tørres ved ca. 100 grader i ovnen i et par timer og afkøles inden du rister dem. Rå saftige kaffebønner kan ikke ristes med godt resultat, da de så bliver bagt i stedet.
- Glæd dig, nu kommer det sjove, nemlig selve ristningen.
Facts om kafferistning
Du kan læse forskellige guider rundt omkring på nettet, men du vil opdage, hver har sin mening om hvordan kafferistning skal laves. Så derfor kan du rolig følge vores guide, da vi har testet mange fremgangsmåder, så det slipper du for. Det er vigtigt, at de grønne kaffebønner ikke bliver ristet for mørke, da smagen så bliver forringet.
Mørkristet kaffe
Mørkristet kaffe er dårlig kaffe efter vores mening. Nogle siger at de kan smage noter af chokolade i mørke ristninger, men det kan vi ikke. Mørkristet kaffe bruges særligt til espresso kaffe. Denne guide omhandler stempel kaffe, cappuccino og filterkaffe. Filterkaffe og stempelkaffe er den bedste kaffe, og hvor du bedst kan smage de forskellige aromaer i kaffen, synes vi. En kaffe skal desuden drikkes rygende varm og uden nogen former for tilsætning. En anelse mælk kan dog give kaffen en mildere smag.
9 Facts om ristning af kaffebønner
Her er 9 korte facts om ristningen af grønne kaffebønner:
- Du må aldrig riste over 220 grader, hvis du vil have en mellemristet kaffe.
- Du skal holde en let stigende temperatur under ristningen.
- En ristning er på ca. 12 minutter og max 15 minutter, bliver den længere får du mørk kaffe.
- Kaffebønnen må kun lave et ”crack” under ristningen.
- Der vil komme en del røg, så luft godt ud imens du rister.
- Du får den bedste ristning, jo hurtige din ristning er færdig.
- Rister du over 220 grader, cracker kaffebønnen to gange og du får en ”dark roast”
- Et ”crack” er definitionen af en sprængning af kaffebønnen.
- Der kan med fordel bruges bageplader med huller, da du så slipper for, at åbne ovn og ryste kaffebønner.
De mest populære typer af ristninger
Forklaring om ristninger på billedet
- Inden 200 grader kaldes en ristning for Cinnamon Roast
- Fra 210 grader kaldes ristning for en American Roast
- Fra 219 grader kaldes ristning for en City Roast (Mest populære ristning også kaldet mellem ristning)
- Fra 225 grader kaldes ristning for en Full City Roast. Her begynder andet ”Crack” Og olieudtræk fra kaffebønnen.
- Fra 230 grader og op findes flere ristninger som vel kan betegnes som mørke ristninger med tydelig olie på kaffebønner og mørk kaffe.
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Fremgangsmåde ristning af grønne kaffebønner
- Forvarm ovnen til 219 grader og hæld de grønne kaffebønner ud på bageplade, og fordel dem, så de ikke rører hinanden.
- Sæt nu bageplade med bønner ind højt i ovnen og skru temperaturen ned til 205 grader.
- Sæt uret til 12 minutter.
- Bemærk ovne har forskellige måder, at varme på, så du skal lære din ovn at kende inden du får det perfekte resultat. Og hvis de grønne kaffebønner er helt friske indeholder de meget vand.
- Vi bruger ikke varmluft, da den brænder kaffebønner i siderne.
- Efter 5 minutter dufter der fra oven og du åbner nu ovnlåge og ryster pladen, så kaffebønner triller rundt.
- Skru temperaturen op til 210 grader.
- Kig og duft nu til kaffebønner som nu gerne skulle begynde, at blive gule og skalle.
- Nu øges temperaturen stille og roligt op til 219 grader. Ryst bageplade, og stop og sluk ovnen, når du hører de første crack.
- Der er nu en del røgudvikling og duft fra ristning. Der vil også være en del skaller. Dette er helt normalt.
- Lyt nu til ovnen. Nu begynder alle kaffebønner at knitre og sprænges.
- Efter ca. 12 – 15 minutter har de fleste kaffebønner fået første crack.
- De færdige ristede kaffebønner skal være matte, crackede og mellembrune. Er dine ristede kaffebønner blanke, er der trængt olie ud fra kaffebønnen og du har fået en ”dark roast” som svarer til en mørk ristning.
- Nu skal kaffebønner sættes til afkøling udenfor, og det skal gå så hurtigt som muligt for at bevare aromaerne.
Opbevaring og dosering af kaffe
- De færdige kaffebønner kan ikke kværnes samme dag, da de har en ”metallisk smag” pga. af C02/kuldioxid i de ristede kaffebønner og skal afgasses.
- De færdige kaffebønner kan altså kværnes dagen efter de er ristet til ca. 3 uger frem.
- Opbevar derefter de færdige kaffebønner i en tæt bøtte som er beregnet dertil.
- Der sker en naturlig proces af oxidering i kaffebønner når de kommer i forbindelse med luft. Det er derfor du ikke skal male mere kaffe af gangen end du drikker samme dag.
- Husk, at når du kværner dine kaffebønner, at beregne en mindre mængde, da der er meget mere smag i hjemmelavede ristede bønner end dem du køber.
- Til 6 kopper færdig kaffe, skal du så kun kværne bønner som svarer til ca. 5 kopper kaffe.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
💭 Tips
- Rist mellem 200 og 219 grader og prøv dig frem.
- Måske du skal begynde med en højere temperatur for, at forkorte bagetiden.
- Det dig der er Du kan riste dine kaffebønner i et rotisserie på grill eller i ovn.
- Grønne kaffebønner skal tørres inden ristning
Kommentarer
Ingen kommentarer