Her er opskriften på bagerens jordbærtærte, med mazarinfyld, konditorcreme og jordbær penslet med jordbærgelé.
Det er en klassisk sommertærte, som er ret nem og hurtig at lave. Brug de skønne danske jordbær, når de er allerbedst i juni og juli.
Denne opskrift er lavet til en hel tærte, men har du mere erfaring, kan du lave små jordbærtærter i stedet for.
Prøv også jordbærtærte med mørdej
Gå til
Sommer
Denne opskrift er specielt god om sommeren, da jordbærrene på denne tid er de bedste. Brug store søde jordbær til jordbærtærte.
Vi anbefaler jordbærsorterne Sonata og Honeoye, som begge er meget søde.
Denne opskrift er inspireret af vores opskrift Danmarks bedste jordbærtærte som laves lidt anderledes og hvor jordbærgelé er lavet fra bunden af jordbær.
I denne opskrift har vi brugt jordbærsaft.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør ca. 10 min. Tilberedningstid er ca. 20 minutter. Samlet tid er ca. 40 min. Opskrift til 10 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
Bund
Mazarinfyld
Chokolade lag
- 100 g chokolade (mørk)
Vaniljecreme/Konditorcreme
- 2½ dl Sødmælk
- 1 dl Fløde
- 1 stk. Vaniljestang
- 2 stk. Æggeblommer
- 50 g Sukker
- 2 spsk. Majsstivelse
Jordbærgelé
- 2 dl Jordbærsaft
- 1 stk. Husblas
🥬Pynt
- 500 g Jordbær (Hele og halve)
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Tærtebund
- Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melet. Tilsæt flormelis og æggeblomme og saml dejen løst.
- Tag en skål eller brug en røremaskine. Kom mel i skålen. Skær smør ud i grove stykker og kom det i skålen.
- Nu skal det æltes eller røres sammen uden, at det bliver for varmt og det stadig er lidt smuldret.
- Når det næsten er samlet, tilsættes flormelis og knivspids salt og det hele røres godt sammen igen.
- Nu skal dejen samles med ægget. Tilsæt æg og saml dejen uden at ælte.
- Når dejen er samlet, pakkes den ind i madfolie og sættes til køling i ca. 1 time i køleskabet.
- Kom den kolde dej ud i en smurt tærteform. Tryk dejen godt op ad kanten og rul tykkelsen ensartet i bunden.
Første bagning
- Prik bunden mange steder med en gaffel. Bag tærtebunden midt i ovnen ved ca. 200° i 10 minutter.
- Stil tærtebunden til afkøling på køkkenbordet. Når den er kølet ned til stuetemperatur, sættes den ind i køleskabet i ca. 30 minutter.
🍳Fyld
- Hak marcipan og smør så fint som muligt og kom det i en stor skål sammen med sukker. Pisk det indtil du har en luftig masse.
- Pisk æg ud i massen. Til sidst piskes melet ud i massen. Nu har du fyldet.
- Tag nu tærtebunden ud af køleskabet og fordel fyldet. Kom det midt ind i en 175° varm ovn og giv det 20 minutter eller indtil bunden er gylden og gennembagt.
- Sæt tærtebunden ud på køkkenbordet.
- Riv chokoladen over den varme bund og fordel den smeltede chokolade. Lad det hele køle ned.
Konditorcreme
- Skær vaniljestangen igennem på langs og tag kornene ud.
- Tag en stor skål og pisk æg og sukker til en cremet og luftig æggesnaps.
- I en gryde tilsættes sødmælk, og kornene fra vaniljestangen. Kom også den brugte vaniljestang i gryden. Giv det et kort opkog under omrøring.
- Hæld æggesnapsen i gryden. Tilsæt løbende maizenamel mens der piskes kraftigt. Tag den brugte vaniljestang op og smid den ud.
- Tag det af varmen og lad det cremen stå og samle sig under låg, så der ikke dannes skind på cremen.
- Når cremen er kold, piskes fløden til luftig flødeskum og vendes rundt i cremen.
- Fordel cremen på kagen.
Jordbærgelé
- I en lille skål med koldt vand lægges husblassen i blød i ca. 10 min eller indtil den er blød.
- Lun jordbærsaften op i en lille gryde og kog den lidt ind, hvis smagen skal være mere kraftig.
- Kom husblassen i gryden og rør det hele ud indtil du har en jordbærgelé.
- Sæt jordbærgelé til afkøling.
Chokoladebund
- Hak chokoladen groft og kom det op i en skål.
- Smelt chokoladen i et vandbad og fordel den smeltede chokolade over hele bunden. Sæt bunden på bagepapir. Sæt det til afkøling i køleskabet.
🥬Pynt
- Skyl jordbær og nip den grønne stilk væk. Skær de store jordbær i halve stykker. Læg evt. jordbær i en sukkerlage en times tid, hvis de er for syrlige.
- Pynt og anret de hele og halve jordbær i konditorcremen. Pensl jordbær med jordbærgelé og kom jordbærtærten i køleskabet, hvis den ikke serveres straks.
- Nu har du en jordbærtærte, som smager ligesom den fra bageren.
📖Variation
Her er nogle ideer til, at lave nogle variationer af jordbærtærten.
- Mere syrlig – Hvis man ønsker, at få lidt syrlighed til alt det søde, vil friske hindbær være perfekt. Hindbær skal ikke pensles med gelé.
- Luksus – Lav mørk knækchokolade og stik det ind i tærten.
🌡️Opbevaring
Jordbærtærten er bedst samme dag den laves. Den skal opbevares i køleskabet og helst tildækket, da den tager imod smag fra andre madvarer.
Opskrift med noter
Bagerens jordbærtærte med mazarinfyld
Bedøm gerne opskriften
Udstyr
- 1 Tærteform Ca. 24 cm og med bund som skubbes ud.
Ingredienser
Chokolade lag
- 100 g chokolade (mørk)
Vaniljecreme/Konditorcreme
- 2½ dl Sødmælk
- 1 dl Fløde
- 1 stk. Vaniljestang
- 2 stk. Æggeblommer
- 50 g Sukker
- 2 spsk. Majsstivelse
Jordbærgelé
- 2 dl Jordbærsaft
- 1 stk. Husblas
Pynt
- 500 g Jordbær (Hele og halve)
Sådan gør du
Tærtebund
- Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melet. Tilsæt flormelis og æggeblomme og saml dejen løst.
- Tag en skål eller brug en røremaskine. Kom mel i skålen. Skær smør ud i grove stykker og kom det i skålen.
- Nu skal det æltes eller røres sammen uden, at det bliver for varmt og det stadig er lidt smuldret.
- Når det næsten er samlet, tilsættes flormelis og knivspids salt og det hele røres godt sammen igen.
- Nu skal dejen samles med ægget. Tilsæt æg og saml dejen uden at ælte.
- Når dejen er samlet, pakkes den ind i madfolie og sættes til køling i ca. 1 time i køleskabet.
- Kom den kolde dej ud i en smurt tærteform. Tryk dejen godt op ad kanten og rul tykkelsen ensartet i bunden.
Første bagning
- Prik bunden mange steder med en gaffel. Bag tærtebunden midt i ovnen ved ca. 200° i 10 minutter.
- Stil tærtebunden til afkøling på køkkenbordet. Når den er kølet ned til stuetemperatur, sættes den ind i køleskabet i ca. 30 minutter.
Fyld
- Hak marcipan og smør så fint som muligt og kom det i en stor skål sammen med sukker. Pisk det indtil du har en luftig masse.
- Pisk æg ud i massen. Til sidst piskes melet ud i massen. Nu har du fyldet.
- Tag nu tærtebunden ud af køleskabet og fordel fyldet. Kom det midt ind i en 175° varm ovn og giv det 20 minutter eller indtil bunden er gylden og gennembagt.
- Sæt tærtebunden ud på køkkenbordet.
- Riv chokoladen over den varme bund og fordel den smeltede chokolade. Lad det hele køle ned.
Konditorcreme
- Skær vaniljestangen igennem på langs og tag kornene ud.
- Tag en stor skål og pisk æg og sukker til en cremet og luftig æggesnaps.
- I en gryde tilsættes sødmælk, og kornene fra vaniljestangen. Kom også den brugte vaniljestang i gryden. Giv det et kort opkog under omrøring.
- Hæld æggesnapsen i gryden. Tilsæt løbende maizenamel mens der piskes kraftigt. Tag den brugte vaniljestang op og smid den ud.
- Tag det af varmen og lad det cremen stå og samle sig under låg, så der ikke dannes skind på cremen.
- Når cremen er kold, piskes fløden til luftig flødeskum og vendes rundt i cremen.
- Fordel cremen på kagen.
Jordbærgelé
- I en lille skål med koldt vand lægges husblassen i blød i ca. 10 min eller indtil den er blød.
- Lun jordbærsaften op i en lille gryde og kog den lidt ind, hvis smagen skal være mere kraftig.
- Kom husblassen i gryden og rør det hele ud indtil du har en jordbærgelé.
- Sæt jordbærgelé til afkøling.
Chokoladebund
- Hak chokoladen groft og kom det op i en skål.
- Smelt chokoladen i et vandbad og fordel den smeltede chokolade over hele bunden. Sæt bunden på bagepapir. Sæt det til afkøling i køleskabet.
Pynt
- Skyl jordbær og nip den grønne stilk væk. Skær de store jordbær i halve stykker. Læg evt. jordbær i en sukkerlage en times tid, hvis de er for syrlige.
- Pynt og anret de hele og halve jordbær i konditorcremen. Pensl jordbær med jordbærgelé og kom jordbærtærten i køleskabet, hvis den ikke serveres straks.
- Nu har du en jordbærtærte, som smager ligesom den fra bageren.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
- Jordbærtærten smager bedst efter ca. 1 time i køleskabet.
- Chokoladebund kan udelades.
❓ FAQ
Nej, den skal helst spises samme dag den er lavet, da jordbær kan blive kedelige og få bismag.
Jo, men jordbær kan indeholde farlige jordbakterier, som i værste fald kan give maveforgiftning, da bakterier kan sprede sig i kagen. Derudover er jordbær let fordærvelige og mugner ofte i løbet af timer efter de er plukket.
Ja, men se efter råd og svamp
Kommentarer
Ingen kommentarer