Her er en af de allerbedste opskrifter på lukkede fastelavnsboller. Vi laver fastelavnsboller med fyld af vaniljecreme og lækre marmelader. Glasur laver vi som, almindelig glasur, citronglasur og glasur med kakao.
Prøv også gammeldags fastelavnsboller
Gå til
📖 Opskrift
Fastelavnsboller
Hvis du elsker denne opskrift lige så meget som vi gør, så fortæl os det med en 5-stjernet vurdering!
Ingredienser
Dej
- 25 gram gær
- 1,5 deciliter mælk (lunt)
- 50 gram sukker
- 450 gram hvedemel
- ½ tsk. kardemomme
- 1 stk. æg
- 150 gram smør (smeltet)
- 1 knivspids salt
Fyld
- 2 dl jordbærmarmelade
- 2 dl hindbærmarmelade
- 2 dl brombærmarmelade
Creme
- 2 deciliter mælk
- 2 stk. æggeblommer (pasteuriserede )
- 40 gram sukker
- 1 stk. vaniljestang
- 20 gram maizenamel
Pensling
- 1 stk. æg
Glasur
- 100 g flormelis
- 5 dråber frugtfarve
- 1 spsk. citronsaft
- 1 spsk. kakao
- 1 spsk. vand (koldt)
Sådan gør du
Creme
- Del vaniljestang igennem og skrab korn ud. Bland korn med lidt sukker i en skål.
- Ryst en jævning sammen af maizenamel og lidt mælk. I en gryde tilsættes resten af mælken og varmer op. Tilsæt sukker, kardemomme, sukker med vanilje og æggeblommer.
- Når det er blevet varmt piskes maizenajævningen i under kraftig piskning. Forsæt indtil mælkeblanding er blevet cremet. Sættes til afkøling og derefter i køleskabet når det har stuetemperatur.
Dej
- Lun mælken op og tilsæt gæren og rør rundt. Lad gæren virke. Efter ca. 2 minutter tilsættes, sukker, æg, kardemomme, smør og salt under omrøring. Til sidst tilsættes mel og det hele røres eller æltes til en blød dej.
- Sæt dejen lunt og kom et fugtigt viskestykke over, eller dæk skålen med husholdningsfilm. Dejen skal hæve ca. 1 time eller til den hævet til dobbelt størrelse.
Fastelavnsboller med creme
- Først sættes en bageplade med bagepapir frem og de marmelader som skal bruges.
- Kom mel på køkkenbordet og med en kagerulle rulles dejen tyndt ud. Markér nu 12 felter på 12 x 12 cm og skær dem ud.
- Placér en spsk. af den afkølede creme i midten og træk de fire hjørner ind over midten og tryk siderne godt sammen mod hinanden, så der ikke er nogen huller.
- Nu har du en bolle med 4 lukninger. Nu trækker du de fire nye hjørner ind over midten og trykker dem godt sammen med tommel og pegefinger.
- Sæt fastelavnsbollen omvendt på bagepladen, så lukningen vender nedad, derved flyder marmeladen ikke ud og du har en flot rund fastelavnsbolle.
- Sættes til hævning i ca. 1 time.
Fastelavnsboller med marmelade
- Placér en spsk. marmelade i midten og træk de fire hjørner ind over midten og tryk siderne mod hinanden godt sammen med tommel og pegefinger, så der ikke er nogen huller.
- Nu har du en bolle med 4 lukninger. Nu trækker du de fire nye hjørner ind over midten og trykker dem godt sammen med tommel og pegefinger.
- Sæt fastelavnsbollen omvendt på bagepladen, så lukningen vender nedad, derved flyder marmeladen ikke ud og du har en flot rund fastelavnsbolle.
- Sættes til hævning i ca. 1 time.
Pensling
- Pisk ægget sammen og pensl bollerne.
Bagning
- Bag fastelavnsboller midt i en 200 grader varm ovn i ca. 20 minutter eller indtil de har fået lidt farve. Hold øje med dem, da ovne ikke varmer ens.
- Sættes derefter til afkøling på en bagerist.
Glasur
- Rør en eller flere tyktflydende glasur sammen, så man kan se, at der er forskel på fyldet. Det gøres ved, at komme flormelis i en kop og tilsætte vand eller saft.
- Vi rørte en rød glasur (frugtfarve) sammen med fastelavnsboller med brombærmarmelade.
- Vi rørte en hvid glasur sammen med lidt citronsaft til fastelavnsboller med jordbærmarmelade.
- Vi rørte en glasur med kakao til fastelavnsboller med creme.
- Serveres straks, da de er bedst samme dag.
Noter
- Glasur skal være tyktflydende, da glasuren ellers vil dryppe og løbe ned af bollen.
- Glasur må ikke kommes på varme boller, da glasuren ellers vil løbe.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør ca. 10 min. Tilberedningstid er ca. 20 min. Hævetid ca. 2 timer. Samlet tid er ca. 2 timer og 30 min. Opskrift giver 12 stk.
🥘 Ingredienser
- 25 gram gær
- 1,5 deciliter mælk (lunt)
- 50 gram sukker
- 450 gram hvedemel
- ½ tsk. kardemomme
- 1 stk. æg
- 150 gram smør (smeltet)
- 1 knivspids salt
Fyld
- 2 dl jordbærmarmelade
- 2 dl hindbærmarmelade
- 2 dl brombærmarmelade
Creme
- 2 deciliter mælk
- 2 stk. æggeblommer (pasteuriserede )
- 40 gram sukker
- 1 stk. vaniljestang
- 20 gram maizenamel
🥣Pensling
- 1 stk. æg
🥣 Glasur
- 100 g flormelis
- 5 dråber frugtfarve
- 1 spsk. citronsaft
- 1 spsk. kakao
- 1 spsk. vand (koldt)
🔪 Sådan gør du
Creme
- Del vaniljestang igennem og skrab korn ud. Bland korn med lidt sukker i en skål.
- Ryst en jævning sammen af maizenamel og lidt mælk. I en gryde tilsættes resten af mælken og varmer op. Tilsæt sukker, kardemomme, sukker med vanilje og æggeblommer.
- Når det er blevet varmt piskes maizenajævningen i under kraftig piskning. Forsæt indtil mælkeblanding er blevet cremet. Sættes til afkøling og derefter i køleskabet når det har stuetemperatur.
Dej
- Lun mælken op og tilsæt gæren og rør rundt. Lad gæren virke. Efter ca. 2 minutter tilsættes, sukker, æg, kardemomme, smør og salt under omrøring. Til sidst tilsættes mel og det hele røres eller æltes til en blød dej.
- Sæt dejen lunt og kom et fugtigt viskestykke over, eller dæk skålen med husholdningsfilm. Dejen skal hæve ca. 1 time eller til den hævet til dobbelt størrelse.
Fastelavnsboller med creme
- Først sættes en bageplade med bagepapir frem og de marmelader som skal bruges.
- Kom mel på køkkenbordet og med en kagerulle rulles dejen tyndt ud. Markér nu 12 felter på 12 x 12 cm og skær dem ud.
- Placér en spsk. af den afkølede creme i midten og træk de fire hjørner ind over midten og tryk siderne godt sammen mod hinanden, så der ikke er nogen huller.
- Nu har du en bolle med 4 lukninger. Nu trækker du de fire nye hjørner ind over midten og trykker dem godt sammen med tommel og pegefinger.
- Sæt fastelavnsbollen omvendt på bagepladen, så lukningen vender nedad, derved flyder marmeladen ikke ud og du har en flot rund fastelavnsbolle.
- Sættes til hævning i ca. 1 time.
Fastelavnsboller med marmelade
- Placér en spsk. marmelade i midten og træk de fire hjørner ind over midten og tryk siderne mod hinanden godt sammen med tommel og pegefinger, så der ikke er nogen huller.
- Nu har du en bolle med 4 lukninger. Nu trækker du de fire nye hjørner ind over midten og trykker dem godt sammen med tommel og pegefinger.
- Sæt fastelavnsbollen omvendt på bagepladen, så lukningen vender nedad, derved flyder marmeladen ikke ud og du har en flot rund fastelavnsbolle.
- Sættes til hævning i ca. 1 time.
🥣Pensling
- Pisk ægget sammen og pensl bollerne.
Bagning
- Bag fastelavnsboller midt i en 200 grader varm ovn i ca. 20 minutter eller indtil de har fået lidt farve. Hold øje med dem, da ovne ikke varmer ens.
- Sættes derefter til afkøling på en bagerist.
🥣 Glasur
- Rør en eller flere tyktflydende glasur sammen, så man kan se, at der er forskel på fyldet. Det gøres ved, at komme flormelis i en kop og tilsætte vand eller saft.
- Vi rørte en rød glasur (frugtfarve) sammen med fastelavnsboller med brombærmarmelade.
- Vi rørte en hvid glasur sammen med lidt citronsaft til fastelavnsboller med jordbærmarmelade.
- Vi rørte en glasur med kakao til fastelavnsboller med creme.
- Serveres straks, da de er bedst samme dag.
💭❓ Tips og FAQ
💭 Tips
- Glasur skal være tyktflydende, da glasuren ellers vil dryppe og løbe ned af bollen.
- Glasur må ikke kommes på varme boller, da glasuren ellers vil løbe.
❓ FAQ
Ja, men så skal de fryses ned uden glasur, som så smøres på når de er tøet op.
Dejen skal hæve to gange for, at fastelavnsboller kan blive store og luftige.
Du skal folde dejen ind over midten to gange, så du får en dobbelt lukning.
Kommentarer
Ingen kommentarer