Rugbrød af surdej
Af Min Madopskrift
Antal: 2 stk. rugbrød
Så er der hjemmebagt rugbrød på Min Madopskrift!
Dette rugbrød er lavet af surdej hvilket betyder at du hele tiden har dej klar til at kunne lave et nyt! På denne måde vil du aldrig løbe tør for rugbrød!
Rugbrød bages her med en surdej og den må du enten få foræret, eller lave den selv. Hjemmelavet rugbrød af surdej, spises med smør, eller pålæg.
Ingredienser grundopskrift surdej til rugbrød:
- 1 ½ dl. groft økologisk rugmel
- Økologisk gær (på størrelse med en ært)
- ¼ tsk. gourmetsalt
- 1 tsk. honning
- 2 spsk. økologisk kærnemælk eller yoghurt naturel
- 1 dl vand
1. Dag
Rør det hele sammen i en skål, og kom et vådt bomuldsklæde eller film over, og sæt det lunt.
2. Dag
Næste dag røres der rundt i skålen og der tilsættes 1 dl. lunt vand og 1 dl groft rugmel. Rør det godt sammen. Det kan sagtens dufte lidt syrligt, og det skal det også. Dejen skal være tynd.
Nu skulle blandingen gerne være blevet til surdej, i det blandingen bobler let. Bobler det ikke, gemmes dejen yderligere en dag, ellers gentages processen.
Det skal du bruge:
1. omgang
- 1 portion Surdej
- ¾ l Lunkent vand
- 3 tsk. gourmet salt
- 175 g Skårne rugkerner
- 200 g Solsikkekerner
- 375 g Hvedemel
- 200 g Rugmel
- 2 spsk. maltbyg (Maltsirup), (kan udelades)
2. omgang
- 1. flaske mørkt maltøl
- 500 g. rugmel
- Olie
Surdejs rugbrød kan for nogle godt være lidt surt. Derfor kan du hvis du ønsker en lidt sødere smag i brødet, evt. putte en teske sukker/honning i surdejen så den bliver lidt mere sød.
Fremgangsmåden Hjemmelavet rugbrød af surdej:
1. omgang.
Rør alle ingredienser sammen i en stor skål. Tilsæt mere vand eller mel efter behov. Ælt dejen godt igennem og stil den lidt køligt til hævning under låg, vådt klæde eller film, i ca. 6 – 24 timer, alt efter behov.
2. omgang.
* HUSK AT TAGE EN PORTION SURDEJ FRA TIL NÆSTE GANG!
– Denne dej stilles i køleskabet og kan gemmes her i op til 3-4 uger. Den skal dog tages ud af køleskabet ca. en gang om ugen. Lugter den for syrligt, skal den friskes op. Dvs. du fjerner halvdelen af surdejen, og tilsætter frisk mel og vand.
Den del af dejen som ikke tages fra:
Rør øl og mel i dejen i lidt efter lidt, til det er blandet godt sammen og konsistensen er god. Herefter fordeles dejen i to oliesmurte forme. Tag en pensel og dyp den i vand, og pensl overfladen på rugbrødet. Derefter stilles det til hævning i 2-6 timer.
Når dejen er hævet, stikkes der en strikkepind ind i toppen nogle gange hist og pist, og dejen pensles med olie inden den sættes i ovnen. Dejen bages på midterst rille i almindelig ovn i 1 time ved 100 C og 1:05 time ved 180 C.
Gentag hele processen fra 1. omgang, når du skal bage næste gang.
Tips til Hjemmelavet rugbrød af surdej
- Det kan være en fordel at lade formene stå på stanniol under bagningen, da det kan dryppe med olie. Efter bagning tages brødene straks ud af formene og lægges ”på hovedet” på et vådt viskestykke.
- Når rugbrød er kølet ned, kommes de i plastposer og kommes ind i brødskabet. Så er de nemme at skære i skiver næste dag.
- Vi har kommet kernerne i, ved første hævning, for at få bløde kerner. Ønsker man mindre bløde kerner, kommes kernerne i, ved anden omgang.
- Rugbrødene er velegnet til at fryse og hvis de tøs op i en mikroovn, bliver de næsten som nybagte. Husk også at alle pilsnerøl er malt øl, og kan bruges. Selv sæson øl (Juleøl, påske øl m.m.) kan bruges i rugbrødet.
Kommentarer
Ingen kommentarer