Opskrift på de traditionelle hveder til store bededag, som bare skal lunes i ovnen. Du kan også bare nyde dem lune til eftermiddagskaffen. Denne opskrift giver kæmpe store luftige hveder, som kan spises når de er taget ud af ovnen og afkølet, hvis du ikke kan vente. Når du laver hveder, skal du være opmærksom på, at hvederne har fået lidt farve i bunden når du tager dem ud af ovnen, da bunden ofte er lidt klæg, når de er bagt på bagepapir, da varmen og fugten holdes inde. Vi anbefaler at bage hvederne på en bageplade med huller og uden bagepapir.
Prøv også Varme hveder – Danmarks bedste
Gå til
Sådan skal hveder hæve
Når hvedeboller skal sætte på en bageplade, skal man sætte dem sådan, at der er luft i mellem bollerne, så der er plads til at de kan hæve sammen. På denne måde får du de store og luftige hveder. Se på billeder hvordan vi har gjort.
📋 Opskrift med noter
Hveder store bededag
Bedøm gerne opskriften
Udstyr
- 1 stk. bradepande på ca. 30 x 15 cm
Ingredienser
- 550 g Hvedemel
- 25 g Gær
- 2 dl Sødmælk (lunt)
- 1 tsk. Salt
- 2 spsk. Farin (brun)
- 1 tsk. Kardemomme (stødt)
- 2 stk. æg
- 50 g Smør
Sådan gør du
- Hæld mælken i en skål. Kom gæren med i og rør gæren ud i mælken.
- Tilsæt salt, farin, kardemomme, æg og lidt af melet, så du får en tynd dej.
- Tilsæt det lune smør og rør det godt sammen. Tilsæt melet indtil du har en sammenhængende dej som er glat og smidig.
- Kom husholdningsfilm over skålen og sæt dejen til hævning i ca. 30 minutter.
- Hæld dejen ud på køkkenbordet og del den i 12 lige store stykker og form 12 boller.
- Smør bradepanden ind i smør eller brug bagepapir.
- Læg de 12 boller ved siden af hinanden uden at de rører hinanden. Men alligevel så tæt, at de kan vokse sammen under hævningen.
- Kom husholdningsfilm eller et fugtigt klæde over dem og lad dem hæve tildækket i en time eller indtil de er hævet til dobbelt størrelse og ind i hinanden.
- Bag hvederne midt i en 210 grader varm ovn, 1 ca. 15 minutter, eller indtil de er godt gyldne og bagt i bunden.
- Tag hvederne ud af ovnen og sæt dem til hurtig afkøling i formen. Derved beholder de fugtigheden bedst.
Noter
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Tilberedningstid er ca. 15 min. Samlet tid er ca. 50 min. Opskrift giver 12 stk. boller
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 550 g Hvedemel
- 25 g Gær
- 2 dl Sødmælk lunt
- 1 tsk. Salt
- 2 spsk. Farin brun
- 1 tsk. Kardemomme stødt
- 2 stk. æg
- 50 g Smør
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Hæld mælken i en skål. Kom gæren med i og rør gæren ud i mælken.
- Tilsæt salt, farin, kardemomme, æg og lidt af melet, så du får en tynd dej.
- Tilsæt det lune smør og rør det godt sammen. Tilsæt melet indtil du har en sammenhængende dej som er glat og smidig.
- Kom husholdningsfilm over skålen og sæt dejen til hævning i ca. 30 minutter.
- Hæld dejen ud på køkkenbordet og del den i 12 lige store stykker og form 12 boller.
- Smør bradepanden ind i smør eller brug bagepapir.
- Læg de 12 boller ved siden af hinanden uden at de rører hinanden. Men alligevel så tæt, at de kan vokse sammen under hævningen.
- Kom husholdningsfilm eller et fugtigt klæde over dem og lad dem hæve tildækket i en time eller indtil de er hævet til dobbelt størrelse og ind i hinanden.
- Bag hvederne midt i en 210 grader varm ovn, 1 ca. 15 minutter, eller indtil de er godt gyldne og bagt i bunden.
- Tag hvederne ud af ovnen og sæt dem til hurtig afkøling i formen. Derved beholder de fugtigheden bedst.
💭 Tips
- Det er vigtig, at hvederne køler ned hurtigt så de bevarer fugtigheden og ikke ligger og bliver tørre i formen. Afkøl dem evt. udenfor.
❓FAQ
Ja, man kan sagtens spise hvederne når de er afkølet på bageristen, men de vil måske være for bløde og lidt klæde, da det er meningen, de skal bages færdige dagen efter i ovnen.
Man bager hveder til store bededag, da bageren ofte er lukket på denne helligdag, så man kan få frisk hjemmebagt brød aligevel.
🌡️Opbevaring
Når hvederne er afkølet kan de enten kommes i brødskabet eller fryses ned. Når de skal spises, lunes de i ovnen. Holdbarheden i brødskabet er ca. 3 dage.
Kommentarer
Ingen kommentarer