Denne skønne klassiske jordbærtærte, som smager af dansk sommer, er lavet med hjemmelavet mørdej, tyk mørk chokolade og vaniljecreme. Du kan med fordel lave en Jordbærgelé og pensle jordbærrene med, så jordbærtærten ser ud, som den man køber ved bageren.
Bunden bliver perfekt knassende sprød, da chokoladen spærrer for fugten fra vaniljecremen. Denne opskrift på jordbærtærte, er en af vores mest populære og gennemprøvede opskrift og en af vores helt store favoritter, som mange vender tilbage til, fordi den er så god.
Se også bagerens jordbærtærte
Gå til
Gem jordbærgelé
I denne opskrift er der brugt 2 dl jordbærsaft, og det er i overkanten. Gem den ekstra jordbærgelé i et glas og sæt det i køleskabet. Jordbærgeléen er perfekt som tilbehør til vildtsauce, andesauce eller flæskestegsauce der serveres til jul.
Jordbærtærte med mørdej, chokolade og creme
Der findes mange opskrifter på jordbærtærten, men fælles for de fleste er, at bunden er lavet af mørdej, hvor der ovenpå er et tykt lag mørkt chokolade og til sidst fordeles der et lag vaniljecreme. Jordbær der trykkes ned i vaniljecremen kan både være hele og halve.
Opskrift med noter
Jordbærtærte med mørdej
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
Mørdej
Jordbærgelé
- 2 dl Jordbærsaft (Ægte saft)
- 2 stk. Husblas (3 stk. hvis der ønskes tyk gelé)
Vaniljecreme
- 2 ½ dl Sødmælk
- 1 dl Fløde
- 1 stk. Vaniljestang
- 50 g Melis
- 2 spsk. Maizenamel (+ ekstra til tykkere konsistens)
- 2 stk. Æggeblommer
Sådan gør du
Vaniljecreme
- Flæk vaniljestangen og tag kornene ud.
- Kom sødmælk og piskefløde i en gryde, sammen med kornene fra vaniljestangen. Giv det et kort opkog. Kom også den brugte vaniljestang i gryden. Tag af varmen og lad det stå og samle sig.
- Tag en stor skål og rør sukker, maizenamel, lidt sødmælk og æggeblommer sammen.
- Tag den brugte vaniljestang op og smid den ud.
- Kom nu indholdet fra skålen i den varme mælk og kog det forsigtigt op igen, mens der piskes kraftigt. Pisk indtil det er blevet til creme. Tag det af varmen.
- Tilsæt evt. ekstra maizenamel hvis cremen skal være tykkere.
- Hæld så cremen over i en skål. Køl cremen ned på køkkenbordet inden den sættes i køleskabet.
Mørdej
- Skrab korn ud af vaniljestang.
- Smør eller margarine hakkes groft og findeles i melet, sammen med vaniljekorn og salt, indtil dejen er smuldret.
- Lav en fordybning i blandingen,
- Ægget piskes sammen med flormelis til en cremet masse og kommes ned i fordybningen.
- Rør mørdejen sammen og saml derefter mørdejen uden at ælte og sæt den i køleskabet i ca. en halv time.
- Rul mørdejen ud i en smurt tærteform og bag den ved 200° alm. ovn i ca. 20 minutter. Kom evt. folie rundt om kanterne de første 10 minutter, så kanterne ikke bliver for mørke.
Jordbærgelé
- Læg husblassen i blød i ca. 10 min eller indtil den er blød.
- Varm jordbærsaften op i en lille gryde og kog den lidt ind, hvis smagen skal være lidt kraftige.
- Tilsæt husblassen og rør det hele ud indtil du har en jordbærgelé.
- Sættes til afkøling i køleskabet.
Jordbærtærte
- Tag tærten ud af ovnen, men lad den blive i tærteformen.
- Smelt chokoladen i et vandbad og smør chokoladen ovenpå bunden. Man kan også fordele chokoladen på den varme bund, så vil chokoladen også smelte.
- Lad chokoladen stivne og kagen køle ned.
- Hæld vaniljecremen ovenpå chokoladen og fordel cremen godt.
- Kom hele jordbær ovenpå, og anret dem pænt.
- Server jordbærtærten straks eller sæt den i køleskabet. Jordbærtærte smager allerbedst helt kold.
Noter
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør ca. 10 min. Tilberedningstid er ca. 20 minutter. Samlet tid er ca. 40 min. Opskrift til 10 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
Mørdej
- 175 gram Hvedemel
- 100 gram Smør (eller margarine)
- 30 gram Flormelis
- 1 stk. Æg
- ½ stang Vanilje
- 1 knivspids Salt
Fyld
Jordbærgelé
- 2 dl Jordbærsaft (Ægte saft)
- 2 stk. Husblas (3 stk. hvis der ønskes tyk gelé)
Vaniljecreme
- 2 ½ dl Sødmælk
- 1 stk. Vaniljestang
- 75 g Melis
- 2 spsk. Maizenamel
- 2 stk. Æggeblommer
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Vaniljecreme
- Flæk vaniljestangen og tag kornene ud.
- Kom sødmælk og piskefløde i en gryde, sammen med kornene fra vaniljestangen. Giv det et kort opkog. Kom også den brugte vaniljestang i gryden. Tag af varmen og lad det stå og samle sig.
- Tag en stor skål og rør sukker, maizenamel, lidt sødmælk og æggeblommer sammen.
- Tag den brugte vaniljestang op og smid den ud.
- Kom nu indholdet fra skålen i den varme mælk og kog det forsigtigt op igen, mens der piskes kraftigt. Pisk indtil det er blevet til creme. Tag det af varmen.
- Tilsæt evt. ekstra maizenamel hvis cremen skal være tykkere.
- Hæld så cremen over i en skål. Køl cremen ned på køkkenbordet inden den sættes i køleskabet.
Mørdej
- Skrab korn ud af vaniljestang.
- Smør eller margarine hakkes groft og findeles i melet, sammen med vaniljekorn og salt, indtil dejen er smuldret.
- Lav en fordybning i blandingen,
- Ægget piskes sammen med flormelis til en cremet masse og kommes ned i fordybningen.
- Rør mørdejen sammen og saml derefter mørdejen uden at ælte og sæt den i køleskabet i ca. en halv time.
- Rul mørdejen ud i en smurt tærteform og bag den ved 200° alm. ovn i ca. 20 minutter. Kom evt. folie rundt om kanterne de første 10 minutter, så kanterne ikke bliver for mørke.
Jordbærgelé
- Læg husblassen i blød i ca. 10 min eller indtil den er blød.
- Varm jordbærsaften op i en lille gryde og kog den lidt ind, hvis smagen skal være lidt kraftige.
- Tilsæt husblassen og rør det hele ud indtil du har en jordbærgelé.
- Sættes til afkøling i køleskabet.
Jordbærtærte
- Tag tærten ud af ovnen, men lad den blive i tærteformen.
- Smelt chokoladen i et vandbad og smør chokoladen ovenpå bunden. Man kan også fordele chokoladen på den varme bund, så vil chokoladen også smelte.
- Lad chokoladen stivne og kagen køle ned.
- Hæld vaniljecremen ovenpå chokoladen og fordel cremen godt.
- Kom hele jordbær ovenpå, og anret dem pænt.
- Server jordbærtærten straks eller sæt den i køleskabet. Jordbærtærte smager allerbedst helt kold.
💭❓ Tips og FAQ
Tips til jordbærtærte med mørdej:
- Du kan evt. piske lidt flødeskum som du fordeler ovenpå kagecremen og så derefter anretter jordbær.
- Der kan kommes lidt jordbærgele ovenpå jordbær, så kagen bliver som hos bageren.
Kommentarer
Ingen kommentarer