Luciabrød
Ca. 16 stk.
Af Min Madopskrift
At bage luciabrød, lussekatter eller luciaboller som de også kaldes, er en svensk tradition som afholdes den 13. december. Luciabrød som også kaldes lussekatter laves som bogstavet S eller de skubbes sammen til et dobbelt luciabrød.
Ingredienser
- 500 gram mel
- 100 gram sukker
- 100 gram smør eller margarine
- ¼ liter mælk
- ½ tsk. salt
- 50 gram gær
- 0,5 gram safran
- Æg, til pensling
Pynt
- Rosiner
Fremgangsmåde
- Rør gær ud i lidt lunt mælk og sæt til side.
- Kom safran i en morter med lidt sukker og stød det til pulver.
- Tag en skål og hæld gær, mælk, smør, salt, sukker, safran og mel i skålen.
- Ælt det hele sammen til du har en blank dej.
- Sættes til hævning under et fugtigt viskestykke i en time.
- Kom mel på køkkenbordet og ælt dejen igennem.
- Del den i to stykker og skær 6 små stykker ud af hver dej.
- Rul hver dejstykke ud til en lille pølse og form et S eller dobbelt luciabrød som vist på billedet.
- Læg luciabrød på en smurt bageplade eller bagepapir, og lad dem hæve en time under et fugtigt viskestykke.
- Pensl med sammenpisket æg og pynt med rosiner.
- Bages ved 200 grader i ca. 12 minutter eller indtil brød er gennembagte.
Tips
- Du kan erstatte rosiner med mørk chokolade
Kommentarer
Ingen kommentarer