Manitoba boller med græskarkerner, laver vi af en koldhævet dej, som laves dagen i forvejen og sættes i køleskabet natten over. Så kan man bage bollerne næste dag på det tidspunkt, som passer bedst. Du kan servere manitoba bollerne om morgenen, så de kan spises og være friske hele dagen.
Gå til
Manitoba mel og gluten
Manitoba mel, er hvedemel, som har en endnu bedre bageevne end traditionel hvedemel. Du skal være opmærksom på, at manitoba mel, har et ekstra højt indhold af gluten, der er med til, at gøre dejen mere smidig, elastisk og brødet større og luftigere, med en fantastisk lækker krumme. Men, er du overfølsom overfor gluten, skal du ikke bruge denne meltype, pga. det høje indhold af gluten.

📖 Opskrift
Koldhævede boller med manitoba mel
Hvis du elsker denne opskrift lige så meget som vi gør, så fortæl os det med en 5-stjernet vurdering!
Sådan gør du
Dej dag 1
- Tag en stor skål. Tilsæt vand og gær i skålen og rør det sammen.
- Når gæren er rørt helt ud i vandet tilsættes resten af ingredienserne. Rør det hele sammen til en tynd og klistret dej.
- Kom madfilm over skålen og sæt den i køleskabet til næste dag.
Dej dag 2
- Næste dag tages skålen med dejen ud af køleskabet og hældes ud på et meldrysset køkkenbord. Rul dejen ud så du får en lang pølse og skær 16 boller ud som lægges på en smurt bageplade.
- Drys græskarkerner eller hvad du ellers har over bollerne og tryk kernerne lidt ned i bollen med håndfladen. Chiafrø eller birkes er også velegnet som drys.
- Lad bollerne få varmen i ca. 10 minutter under et fugtigt klæde.
Boller
- Tænd ovnen op på 220 grader almindelig varme.
- Du skal ikke forme bollerne runde, eller røre for meget ved dem, da de så risikerer at smide luften.
- Sæt bollerne midt ind i den varme ovn og bag dem i 15 minutter eller til de har fået farve og er gennembagte. Boller sættes til afkøling på en bagerist i ca. 15 minutter inden servering.
- Serverer du bollerne varme, er der risiko for, at de bliver lidt klæg, så hav tålmod og vent 15 minutter inden de spises.
Noter
- Du kan udskifte mel eller mysli med andet mel. Blot du sørger for, at overholde mængderne nogenlunde
- Det er vigtigt, at der bruges en mysli af god kvalitet
Ernærnærings fakta
Denne opskrift er inspireret af vores anden opskrift, koldhævede boller af ølandsmel, hvor vi blander forskellige meltyper, så vi får en bolle, der er helt perfekt. Du kan også udskifte lidt af manitoba med andet mel, f.eks. rugmel, hvis du ønsker en grovere bolle.
⏲️ Klargøring / Tilberedningstid / Samlet tid / 👪 antal
Klargør ca. 5 minutter. Hviletid ca. 12 timer. Tilberedningstid ca. 15 min. Samlet tid er ca. 12 timer og 20 min. Opskrift til 12 boller.
🥘 Ingredienser
- 10 dl Ølandsmel
- 10 dl Vand
- 2 tsk. Salt
- 5 g Gær
🥬Pynt
- 1 dl Græskarkerner
🔪 Sådan gør du
Dej dag 1
- Tag en stor skål. Tilsæt vand og gær i skålen og rør det sammen.
- Når gæren er rørt helt ud i vandet tilsættes resten af ingredienserne. Rør det hele sammen til en tynd og klistret dej.
- Kom madfilm over skålen og sæt den i køleskabet til næste dag.
Dej dag 2
- Næste dag tages skålen med dejen ud af køleskabet og hældes ud på et meldrysset køkkenbord. Rul dejen ud så du får en lang pølse og skær 16 boller ud som lægges på en smurt bageplade.
- Drys græskarkerner eller hvad du ellers har over bollerne og tryk kernerne lidt ned i bollen med håndfladen. Chiafrø eller birkes er også velegnet som drys.
- Lad bollerne få varmen i ca. 10 minutter under et fugtigt klæde.
Boller
- Tænd ovnen op på 220 grader almindelig varme.
- Du skal ikke forme bollerne runde, eller røre for meget ved dem, da de så risikerer at smide luften.
- Sæt bollerne midt ind i den varme ovn og bag dem i 15 minutter eller til de har fået farve og er gennembagte. Boller sættes til afkøling på en bagerist i ca. 15 minutter inden servering.
- Serverer du bollerne varme, er der risiko for, at de bliver lidt klæg, så hav tålmod og vent 15 minutter inden de spises.
💭❓ Tips og FAQ
💭 Tips
- Børnevenlige boller – Kom groft hakket mørk chokolade i et par af bollerne
- Du kan udskifte mel med mysli med andet mel. Blot du sørger for, at overholde mængderne nogenlunde
❓ FAQ
Manitoba mel, er hvedemel, som har en endnu bedre bageevne end traditionel hvedemel. Du skal være opmærksom på, at manitoba mel, har et ekstra højt indhold af gluten, der er med til, at gøre dejen mere smidig, elastisk og brødet større og luftigere, med en fantastisk lækker krumme. Men, er du overfølsom overfor gluten, skal du ikke bruge denne meltype, pga. det høje indhold af gluten.
Ja, men vær opmærksom på, at bageevnen ikke er så god. Tipo 0 er dog en hvedemel, som minder meget om manitoba, og som har også højt gluten indhold.
📖 Variation
Du kan selvfølgelig variere disse boller, så de passer til hvad de skal bruges til. Er det morgenboller, kan du variere drysset, så der både er boller med græskarkerner, birkes eller solsikkekerner. Men du kan også gøre, som vist nedenunder.
Salt– Ønsker du en spændende overflade, kan du drysse lidt flagesalt over
Deluxe – Lav forskellige boller af forskellige meltyper
Børnevenlige boller – Kom groft hakket mørk chokolade i et par af bollerne
Udstyr
Det kræver ikke det store udstyr, at lave denne type boller. Du rører blot det hele sammen med hånden indtil du har en tynd dej.
Opbevaring
Disse boller holder sig friske i to dage, hvis du opbevarer dem korrekt i en brødkasse. Er det meget varmt, opbevares boller bedst køligt i en rum der vender mod nord eller i en kælder.
Skriv en kommentar