I opskrift på Manitoba brød, bruger vi kun manitoba og bager brødet i en gryde, så vi får et stort, luftigt og saftigt manitoba grydebrød. Manitoba er hvedemel med stor bageevne, der har et højt indhold af gluten, som gør dejen mere smidig så man dermed får et elastisk brød, der minder lidt om Italiensk brød, der har en lidt “sej” struktur.
Gå til
Hævetid
I denne opskrift har vi dog kun ladet dejen hæve 2 timer og vi har tilsat 30 g gær i stedet for 25 g, så strukturen i brødet ligner almindeligt franskbrød. Men lad dig ikke narre, strukturen i brødet er elastisk med en sprød knassende tynd skorpe. Lader du brødet hæve i 12 timer, vil du få mere struktur og smag.
Jerngryde til grydebrød
Hvis du ikke har en jerngryde, kan du stadig bage manitoba brødet, i ovnen. Sæt evt. en bradepande med lidt kogende vand i bunden af ovnen, så brødet stadig bliver saftigt indeni og sprødt og knassende udenpå.
Ingredienser manitoba brød
Manitoba mel indeholder meget gluten og er derfor særdeles velegnet til, bagning af brød. Derfor kan der også tilsættes lidt grovere typer mel, der ikke har så god bageevne, hvis man ønsker dette. Beregn 80 % manitoba og 20 % grovmalet som f.eks. sigtemel og rugmel.
Manitoba med kærnemælk
Der tilsættes lidt kærnemælk til manitoba brødet, da det skal hæve i lang tid. Kærnemælken tilføjer lidt ekstra syrlighed og smag. Kærnemælk kan udelades og erstattes med vand.
Lav langtidshævet manitoba
Når dejen hæver i mange timer, vil resultatet af det færdige brød blive bedre. Du vil få et luftigt og saftigt brød der er elastisk indeni og sprød knassende udenpå. Det er vigtigt, at når hævetiden er så lang, at dejen er til den fugtige side. Beregn en hævetid fra 12 til 24 timer.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Tilberedningstid er ca. 10 min. Samlet tid er ca. 12 timer og 36 min. Opskrift giver 2 brød.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Tag en skål og opløs gæren i lidt lunt vand. Lad gæren blive aktiv, det tager ca. 2 minutter.
- Tilsæt manitoba melet, kærnemælk og resten af vandet. Rør det enten i hånden eller på en røremaskine. Dejen skal røres godt igennem og i mindst 10 minutter ved langsom hastighed, så dejen ikke bliver varm. Dejen må godt være lidt klæbrig.
- Til sidst tilsættes saltet og æltes godt ind i dejen. Forsæt æltningen indtil dejen er jævn i konsistensen, og stadig en anelse klæbrig.
- Del dejen i to, og sæt den ene halvdel i køleskabet, så du kan lave et nyt brød dagen efter. Kom film eller fugtigt viskestykke over skålen, så dejen ikke tørrer ud.
- Kom den anden dej over i en stor skål. Den skal også hæve tildækket under film i køleskab til dagen efter. Du kan bruge dejen efter 2 timer, og brødet vil stadig være sprødt og lækkert. Men en hævetid på ca. 12 timer i køleskab er bedst.
- Dagen efter vendes dejen ud på let meldrysses bord og formes til et brød. Lav evt. et langt snit i brødet, eller nogle snit på tværs, så brødet får lidt struktur.
- Kom et fugtigt rent viske over brødet, og lad dejen hæve tildækket i ca. 50 minutter eller indtil dejen er hævet godt. Imens tændes ovnen op på 250 grader og jerngryden og låget sættes i ovnen.
- Gryden skal stå i ovnen uden låg, i mindst 20 minutter for at blive gennemvarm. Efter 30 min. lægges dejen op i gryden. Sæt låg på gryden. Du kan evt. drysse lidt mel i bunden af gryden, så brødet bedre “slipper” gryden.
- Brødet bages nu 30 minutter. Efter 30 min. tages låget af, og temperaturen sænkes til 220 grader, og brødet bages yderligere i ca. 12 – 15 minutter eller til brødet er gyldent og gennembagt.
- Tag gryden ud af ovnen, vip brødet ud af gryden og lad det afkøle på en rist.
- Dagen efter gentager du processen med den anden dej.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
💭 Tips
- Man kan udskifte kærnemælk med vand, men så skal der nok bruges lidt mindre vand.
❓ FAQ
Manitoba er fint sigtet hvedemel med en unik bageevne. Du får en kraftfuldt hvedemel med et højt indhold af gluten, der gør dejen mere smidig og elastisk, og sikrer dig et ekstra luftigt brød med sprød skorpe
Ja, da manitoba har et højt indhold af gluten og derfor har stor bageevne, er manitoba meget velegnet til, at blande med mel med mindre bagekraft. Beregn 80 % manitoba og 20 % grovmel.
Opskrift med noter
Manitoba brød
Giv os op til en 5-stjernet vurdering med kommentar!
Udstyr
- Jerngryde der kan komme i ovnen
Sådan gør du
- Tag en skål og opløs gæren i lidt lunt vand. Lad gæren blive aktiv, det tager ca. 2 minutter.
- Tilsæt manitoba melet, kærnemælk og resten af vandet. Rør det enten i hånden eller på en røremaskine. Dejen skal røres godt igennem og i mindst 10 minutter ved langsom hastighed, så dejen ikke bliver varm. Dejen må godt være lidt klæbrig.
- Til sidst tilsættes saltet og æltes godt ind i dejen. Forsæt æltningen indtil dejen er jævn i konsistensen, og stadig en anelse klæbrig.
- Del dejen i to, og sæt den ene halvdel i køleskabet, så du kan lave et nyt brød dagen efter. Kom film eller fugtigt viskestykke over skålen, så dejen ikke tørrer ud.
- Kom den anden dej over i en stor skål. Den skal også hæve tildækket under film i køleskab til dagen efter. Du kan bruge dejen efter 2 timer, og brødet vil stadig være sprødt og lækkert. Men en hævetid på ca. 12 timer i køleskab er bedst.
- Dagen efter vendes dejen ud på let meldrysses bord og formes til et brød. Lav evt. et langt snit i brødet, eller nogle snit på tværs, så brødet får lidt struktur.
- Kom et fugtigt rent viske over brødet, og lad dejen hæve tildækket i ca. 50 minutter eller indtil dejen er hævet godt. Imens tændes ovnen op på 250 grader og jerngryden og låget sættes i ovnen.
- Gryden skal stå i ovnen uden låg, i mindst 20 minutter for at blive gennemvarm. Efter 30 min. lægges dejen op i gryden. Sæt låg på gryden. Du kan evt. drysse lidt mel i bunden af gryden, så brødet bedre "slipper" gryden.
- Brødet bages nu 30 minutter. Efter 30 min. tages låget af, og temperaturen sænkes til 220 grader, og brødet bages yderligere i ca. 12 – 15 minutter eller til brødet er gyldent og gennembagt.
- Tag gryden ud af ovnen, vip brødet ud af gryden og lad det afkøle på en rist.
- Dagen efter gentager du processen med den anden dej.
Noter
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Kommentarer
Ingen kommentarer