Ølandshvedeboller
Giver ca. 16 boller
Af Min Madopskrift
Du kan læse lidt mere om ølandshvede i vores opskrift på ølandshvedebrød. Vi lavede både et brød og boller da vi nu var i gang med at bage. Opskriften nedenunder giver to brød og ca. 16 ølandshvedeboller. Ølandsboller er ikke velegnede som fødselsdagsboller da gæsterne forventer de gode gammeldags boller med smør. Ølandshvedeboller er grove boller med en god smag af brød.
Ingredienser
- 100 gram fuldkorns (grahamsmel) Ølandshvede
- 400 gram økologisk hvedemel
- 50 gram økologisk rugmel
- 5 – 6 dl koldt vand
- 1 stk. gær på størrelse med en ært.
- 2 spsk. olivenolie
- 1 ½ tsk. salt
- I dl. Surdej
Fremgangsmåde
- Tag en skål og kom vandet i skålen.
- Rør gæren ud i vandet og lad det bruse op.
- Kom resten af ingredienserne i skålen og rør det sammen.
- Ælt det godt sammen i ca. 10 minutter. Er dejen for klistret tilsættes ekstra mel. Er dejen for tør tilsættes ekstra vand.
- Ælt nu dejen indtil den er blank og har en lidt gummiagtig konsistens. Det tager minimum 20 minutter. Du skal kunne strække dejen ligesom en pizzadej uden at den går nemt i stykker.
- Hæld dejen ud på et bord og vask skålen. Kom olivenolie i hele skålen og dæk skålen med husholdningsfilm. Læg derudover et fugtigt klæde over.
- Lad nu dejen hæve til dagen efter i køleskabet.
- Tag dejen ud af køleskabet og ælt den godt igennem. (Du kan udelade at ælte dejen og fortsætte som beskrevet). Hvis du ønsker hele ølandsbrød, ruller du dejen ud i to aflange pølser og laver et par snit i dejen.
- Ønsker du boller skærer du dejen ud i passende stykker og ruller bollerne (ca. 16 stk.). Lægges til hævning på en bageplade i ca. 1 til max 2 timer under et fugtigt klæde, så bollerne eller brød får stuetemperatur.
- Tænd ovnen på 250 grader og sæt bagepladen med bollerne eller brød nederst i ovnen.
- Skrue ned på 200 grader og bag bollerne i ca. 10 – 15 minutter, eller til bollerne har fået lidt farve og er gennembagte. Brød bages i ca. 30 min.
- Stik evt. en strikkepind ind i brødet. Hænger der dej ved skal brød bages indtil der ikke hænger dig på strikkepind.
Tips
- Du kan udelade rugmel
- Du kan piske æg sammen og pensle boller og komme birkes, chiafrø eller trykke boller ned i forskellige kerner.
- Nogle ælter ikke deres brød dagen efter, men hælder blot dejen ud på bageplade beklædt med bagepapir
Kommentarer
Ingen kommentarer