Ølandshvedebrød
Giver to brød
Af Min Madopskrift
Ølandshvede er en gammel kornsort som har et meget højere proteinindhold end almindelig hvede. Hveden har også en kraftige struktur, som bevirker at den kan indeholde mere vand, som gør at det færdige brød virker mere blødt og saftigt end almindeligt hvedebrød. Derudover giver ølandshveden en kraftige brødsmag end traditionel mel.
Vi har her på Min Madopskrift lavet en del forskellige brød af Ølandshveden, med og uden surdej. Vi deler de forskellige opskrifter her på siden. Vi kan godt lide lidt grove brød og ølandsbrødet i denne opskrift er virkelig godt.
Ingredienser
- 100 gram fuldkorns (grahamsmel) Ølandshvede
- 400 gram økologisk hvedemel
- 50 gram økologisk rugmel
- 5 – 6 dl koldt vand
- 1 stk. gær på størrelse med en ært.
- 2 spsk. olivenolie
- 1 ½ tsk. salt
- I dl. Surdej
Fremgangsmåde
- Tag en skål og kom vandet i skålen.
- Rør gæren ud i vandet og lad det bruse op.
- Kom resten af ingredienserne i skålen og rør det sammen.
- Ælt det godt sammen i ca. 10 minutter. Er dejen for klistret tilsættes ekstra mel. Er dejen for tør tilsættes ekstra vand.
- Ælt nu dejen indtil den er blank og har en lidt gummiagtig konsistens. Det tager minimum 20 minutter. Du skal kunne strække dejen ligesom en pizzadej uden at den går nemt i stykker.
- Hæld dejen ud på et bord og vask skålen. Kom olivenolie i hele skålen og dæk skålen med husholdningsfilm. Læg derudover et fugtigt klæde over.
- Lad nu dejen hæve til dagen efter i køleskabet.
- Tag dejen ud af køleskabet og ælt den godt igennem. (Du kan udelade at ælte dejen og fortsætte som beskrevet). Hvis du ønsker hele ølandsbrød, ruller du dejen ud i to aflange pølser og laver et par snit i dejen.
- Ønsker du boller skærer du dejen ud i passende stykker og ruller bollerne (ca. 16 stk.). Lægges til hævning på en bageplade i ca. 1 til max 2 timer under et fugtigt klæde, så bollerne eller brød får stuetemperatur.
- Tænd ovnen på 250 grader og sæt bagepladen med bollerne eller brød nederst i ovnen.
- Skrue ned på 200 grader og bag bollerne i ca 10 – 15 minutter, eller til bollerne har fået lidt farve og er gennembagte. Brød bages i ca. 30 min.
- Stik evt. en strikkepind ind i brødet. Hænger der dej ved skal brød bages indtil der ikke hænger dig på strikkepind.
Prøv også verdens bedste brød
Tips
Du kan udelade rugmel
Kommentarer
Ingen kommentarer