Traditionen tro, spiser man varme hveder om morgenen på store bededag, da bageren har lukket. Her er opskriften på klassiske varme hveder. Når du laver dine hveder skal du kun lave næsten færdige, dvs. de skal være en anelse klæde. Når du så varmer dem op i ovnen, bages de helt færdige.
Klassisk opskrift på varme hvedeknopper
Vi laver de hvedeknopper efter en gammel opskrift vi har liggende, og de er helt perfekte i konsistens og smag. Vi har rettet i opskriften, da der kun stod, at man skulle tilsætte en ½ tsk. kardemomme. Det har vi rettet til 1 tsk. da vi ønsker en tydeligere smag af kardemomme. Knuser du kardemomen af kapsler, skal du nok tilsætte lidt mindre, da smagen er kraftigere.
🥘 Ingredienser
- 500 g Hvedemel
- 50 gram Smør eller margarine
- 1 spsk. Sukker
- 1 dl Mælk håndvarm
- 1 dl Vand håndvarm
- 1 tsk. Kardemomme
- 2 spsk. Citron saften
- 50 g Gær
- 2 stk. Æg
- 1 tsk. Salt
- Mælk, vand eller pisket æg
🔪 Sådan gør du
- Brug evt. en røremaskine, eller følg fremgangsmåden nedenunder.
- Tag et stort fad og læg gæren i bunden af fadet. Kom det lune mælk og vand i, og opløs gæren.
- Lad blanding stå 10 min, så gæren er aktiv.
- Kom det bløde smør eller margarine i, sammen med citronsaften og rør det ud i blandingen.
- Pisk æg og sukker sammen, til en æggesnaps og kom det i fadet, og rør det rundt.
- Bland nu mel, kardemomme og salt sammen og kom det i fadet.
- Ælt det godt sammen, til du har en smidig og blank dej.
- Dejen hæver i ½ time ved stuetemperatur.
- Derefter rulles dejen til boller, der sættes så tæt, at de rører hinanden på en bageplade.
- Bollerne efterhæver tildækket med et fugtigt viskestykke på bagepladen i ca. 45 minutter.
- Bollerne pensles med mælk, vand, eller pisket æg.
- Boller bages ved 200 grader i ca.15 minutter.
- Nu har du verdens bedste og luftigste hveder.
- Lad hvedeknopper køle af på risten. Skil dem og flæk dem, og rist dem straks. Spises med koldt smør og f.eks. en god marmelade ovenpå.
- Kom hvedeknopper i en plasticpose, så de ikke tørrer ud, og rist dem når du vil have en varm hvede.
💭 Tips
- Det er vigtigt at bollerne efterhæver i 45 min
- Kom bollerne i en pose, ellers bliver de hurtigt tørre
- Citronsaft kan udelades
- Hvedeknopper kan fryses
📖 Opskrift
Varme hveder – Danmarks bedste hvedeknopper
Hvis du elsker denne opskrift lige så meget som vi gør, så fortæl os det med en 5-stjernet vurdering!
Ingredienser
- 500 g Hvedemel
- 50 gram Smør (eller margarine)
- 1 spsk. Sukker
- 1 dl Mælk (håndvarm )
- 1 dl Vand (håndvarm )
- 1 tsk. Kardemomme
- 2 spsk. Citron (saften)
- 50 g Gær
- 2 stk. Æg
- 1 tsk. Salt
Pensling
- 2 spsk. Mælk ((vand eller pisket æg))
Sådan gør du
- Brug evt. en røremaskine, eller følg fremgangsmåden nedenunder.
- Tag et stort fad og læg gæren i bunden af fadet. Kom det lune mælk og vand i, og opløs gæren.
- Lad blanding stå 10 min, så gæren er aktiv.
- Kom det bløde smør eller margarine i, sammen med citronsaften og rør det ud i blandingen.
- Pisk æg og sukker sammen, til en æggesnaps og kom det i fadet, og rør det rundt.
- Bland nu mel, kardemomme og salt sammen og kom det i fadet.
- Ælt det godt sammen, til du har en smidig og blank dej.
- Dejen hæver i ½ time ved stuetemperatur.
- Derefter rulles dejen til boller, der sættes så tæt, at de rører hinanden på en bageplade.
- Bollerne efterhæver tildækket med et fugtigt viskestykke på bagepladen i ca. 45 minutter.
- Bollerne pensles med mælk, vand, eller pisket æg.
- Boller bages ved 200 grader i ca. 15 minutter.
- Nu har du verdens bedste og luftigste hveder.
- Lad hvedeknopper køle af på risten. Skil dem og flæk dem, og rist dem straks. Spises med koldt smør og f.eks. en god marmelade ovenpå.
- Kom hvedeknopper i en plasticpose, så de ikke tørrer ud, og rist dem når du vil have en varm hvede.
Skriv en kommentar