Traditionen tro, spiser man varme hveder om morgenen på store bededag, da bageren har lukket. Her er opskriften på klassiske varme hveder.
Når du laver dine hveder skal du kun lave næsten færdige, dvs. de skal være en anelse klæde. Når du så varmer dem op i ovnen, bages de helt færdige.
Gå til
Klassisk opskrift på varme hvedeknopper
Vi laver de hvedeknopper efter en gammel opskrift vi har liggende, og de er helt perfekte i konsistens og smag.
Vi har rettet i opskriften, da der kun stod, at man skulle tilsætte en ½ tsk. kardemomme.
Det har vi rettet til 1 tsk. da vi ønsker en tydeligere smag af kardemomme.
Knuser du kardemommen af kapsler, skal du nok tilsætte lidt mindre, da smagen er kraftigere.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
500 g Hvedemel
50 gram Smør eller margarine
1 spsk. Sukker
1 dl Mælk håndvarm
1 dl Vand håndvarm
1 tsk. Kardemomme
2 spsk. Citron saften
50 g Gær
2 stk. Æg
1 tsk. Salt
Mælk, vand eller pisket æg
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Brug evt. en røremaskine, eller følg fremgangsmåden nedenunder.
- Tag et stort fad og læg gæren i bunden af fadet. Kom det lune mælk og vand i, og opløs gæren.
- Lad blanding stå 10 min, så gæren er aktiv.
- Kom det bløde smør eller margarine i, sammen med citronsaften og rør det ud i blandingen.
- Pisk æg og sukker sammen, til en æggesnaps og kom det i fadet, og rør det rundt.
- Bland nu mel, kardemomme og salt sammen og kom det i fadet.
- Ælt det godt sammen, til du har en smidig og blank dej.
- Dejen hæver i ½ time ved stuetemperatur.
- Derefter rulles dejen til boller, der sættes så tæt, at de rører hinanden på en bageplade.
- Bollerne efterhæver tildækket med et fugtigt viskestykke på bagepladen i ca. 45 minutter.
- Bollerne pensles med mælk, vand, eller pisket æg.
- Boller bages ved 200 grader i ca.15 minutter.
- Nu har du verdens bedste og luftigste hveder.
- Lad hvedeknopper køle af på risten. Skil dem og flæk dem, og rist dem straks. Spises med koldt smør og f.eks. en god marmelade ovenpå.
- Kom hvedeknopper i en plasticpose, så de ikke tørrer ud, og rist dem når du vil have en varm hvede.
💭 Tips
Her er nogle tips til Varme hveder – Danmarks bedste hvedeknopper:
- Det er vigtigt at bollerne efterhæver i 45 min
- Kom bollerne i en pose, ellers bliver de hurtigt tørre
- Citronsaft kan udelades
- Hvedeknopper kan fryses
Opskrift med noter
Varme hveder – Danmarks bedste hvedeknopper
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 500 g Hvedemel
- 50 gram Smør (eller margarine)
- 1 spsk. Sukker
- 1 dl Mælk (håndvarm )
- 1 dl Vand (håndvarm )
- 1 tsk. Kardemomme
- 2 spsk. Citron (saften)
- 50 g Gær
- 2 stk. Æg
- 1 tsk. Salt
Pensling
- 2 spsk. Mælk ((vand eller pisket æg))
Sådan gør du
- Brug evt. en røremaskine, eller følg fremgangsmåden nedenunder.
- Tag et stort fad og læg gæren i bunden af fadet. Kom det lune mælk og vand i, og opløs gæren.
- Lad blanding stå 10 min, så gæren er aktiv.
- Kom det bløde smør eller margarine i, sammen med citronsaften og rør det ud i blandingen.
- Pisk æg og sukker sammen, til en æggesnaps og kom det i fadet, og rør det rundt.
- Bland nu mel, kardemomme og salt sammen og kom det i fadet.
- Ælt det godt sammen, til du har en smidig og blank dej.
- Dejen hæver i ½ time ved stuetemperatur.
- Derefter rulles dejen til boller, der sættes så tæt, at de rører hinanden på en bageplade.
- Bollerne efterhæver tildækket med et fugtigt viskestykke på bagepladen i ca. 45 minutter.
- Bollerne pensles med mælk, vand, eller pisket æg.
- Boller bages ved 200 grader i ca. 15 minutter.
- Nu har du verdens bedste og luftigste hveder.
- Lad hvedeknopper køle af på risten. Skil dem og flæk dem, og rist dem straks. Spises med koldt smør og f.eks. en god marmelade ovenpå.
- Kom hvedeknopper i en plasticpose, så de ikke tørrer ud, og rist dem når du vil have en varm hvede.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Kommentarer
Ingen kommentarer