Grydebrødet kaldes verdens bedste brød på grund af den sprødhed, saftighed og skønne smag. Grydebrød med kærnemælk, er et let og luftigt brød, med en dejlig sprød struktur. Kærnemælken giver den ekstra smag så brødet bevarer den gode smag, selv efter et par dage i brødskabet. Prøv også verdens bedste brød i romertopf
Gå til
Grydebrød – verdens bedste brød
Kært barn har mange navne. Grydebrød er SÅ lækkert og heldigvis kan alle lave dette superbrød uden det går galt! Her er det en garanti garanteret opskrift som med garanti aldrig slår fejl. 🙂
Det eneste det kræver er, at hælde alle ingredienser i en skål og lad det hæve og derefter skal brødet bare bages 45 minutter i en gryde! Og jo, resultatet er fantastisk.
Tipset bag et godt grydebrød er, at brødet bages i en forvarmet gryde, hvor låget holder på varmen og fugtigheden, så brødet bliver bagt uden at tørre ud.
Nemt at lave grydebrød
Det er SÅ nemt at lave grydebrød med kærnemælk og brødet har den mest udsøgte smag og konsistens du kan forestille dig. Du hælder våd klistret dej ned i en gryde, men når brødet er færdigt, er det forvandlet til det smukkeste brød.
Hurtig guide til grydebrød
Her er de simple trin, du kan se den fulde opskrift længere nede.
- Kom alle ingredienser i en skål og rør det sammen og sæt det til hævning til næste dag.
- Varm gryden op med låget på i ca. 20 minutter eller indtil gryden er 250 grader varm.
- Tag låget af og sæt det op af gryden i ovnen. Drys lidt mel i bunden af gryden og hæld dejen i gryden og bag brødet 30 minutter med låg og 15 minutter uden låg.
I de mange forskellige opskrifter vi har på grydebrød, bruges forskellige ingredienser, men fremgangsmåden er i princippet den samme. Du kan også vælge at vende dejen i lidt mel og lade den hæve en time inden den kommes i gryden.
God fornøjelse
Opskrift med noter
Verdens bedste brød – grydebrød med kærnemælk
Bedøm gerne opskriften
Udstyr
- Jerngryde eller stegeso
Ingredienser
Sådan gør du
- Hæld lidt fingervarmt kærnemælk op i en skål. Rør gæren ud i mælken, så det er jævnt fordelt. Lad det stå 5 min. Så det kan blive aktivt.
- Tilsæt resten af kærnemælken.
- Bland mel, blødt smør og salt ned i kærnemælk, og rør sammen med en grydeske.
- Dejen skal bare røres lidt sammen indtil blandingen er jævn og tynd.
- Lad det hæve tildækket med et fugtigt viskestykke eller film i mindst 12 timer i køleskabet.
- Når det er hævet færdigt er dejen fyldt med store bobler.
- Hæld dejen ud på et bord der er drysset med mel.
- Nu skal dejen lægges sammen i tre dele.
- Rul den forsigtigt lidt frem og tilbage så du får en pølse og fold så den ene ende ⅓ del ind over brødet. Fold det næste stykke ind til midten og til sidst foldes den helt ned til den anden ende.
- Alternativt, hælder du bare det hele op i et smurt fad, det giver også et flot resultat.
- Læg dejen i et smurt fad med et fugtigt viskestykke over. Dejen hæver nu i 2 timer.
- Forvarm ovnen op til 250 grader alm. varme og sæt gryden eller rømertopf ind “uden låg” i ovnen. Her skal den stå og varme op i ca. 20 minutter. Husk at sætte låget op af gryden i ovn.
- Når dejen er hævet færdig vendes den forsigtigt over i den varme gryde, så bunden bliver toppen. Dejen skal kun fylde gryden halvt op, da den hæver.
- Låget sættes på, og det sættes ind i ovnen igen.
- Bag i ca. 30 minutter ved 250 grader med låg.
- Efter 30 minutter tager du låget af og bager brødet i yderligere 10- 15 minutter ved 225 grader uden låg.
- Lad brødet køle af på en rist i ca. 20 minutter inden servering.
Noter
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Tilberedningstid er ca. 45 min. Samlet tid er ca. 12 timer og 50 min. Opskrift giver 1 grydebrød
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 650 gram hvedemel
- 5 ¼ dl kærnemælk
- 1 dl vand
- 1 spsk. smør, blødt (kan udelades)
- 2 tsk. havsalt eller alm salt
- Gær på størrelse med en ært
- Olie eller smør til at smøre fadet med. Du kan også bare drysse lidt mel i bunden af gryden lige inden dejen hældes i.
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Hæld lidt fingervarmt kærnemælk op i en skål. Rør gæren ud i mælken, så det er jævnt fordelt. Lad det stå 5 min. Så det kan blive aktivt.
- Tilsæt resten af kærnemælken.
- Bland mel, blødt smør og salt ned i kærnemælk, og rør sammen med en grydeske.
- Dejen skal bare røres lidt sammen indtil blandingen er jævn og tynd.
- Lad det hæve tildækket med et fugtigt viskestykke eller film i mindst 12 timer i køleskabet.
- Når det er hævet færdigt er dejen fyldt med store bobler.
- Hæld dejen ud på et bord der er drysset med mel.
- Nu skal dejen lægges sammen i tre dele.
- Rul den forsigtigt lidt frem og tilbage så du får en pølse og fold så den ene ende ⅓ del ind over brødet. Fold det næste stykke ind til midten og til sidst foldes den helt ned til den anden ende.
- Alternativt, hælder du bare det hele op i et smurt fad, det giver også et flot resultat.
- Læg dejen i et smurt fad med et fugtigt viskestykke over. Dejen hæver nu i 2 timer.
- Forvarm ovnen op til 250 grader alm. varme og sæt gryden eller rømertopf ind “uden låg” i ovnen. Her skal den stå og varme op i ca. 20 minutter. Husk at sætte låget op af gryden i ovn.
- Når dejen er hævet færdig vendes den forsigtigt over i den varme gryde, så bunden bliver toppen. Dejen skal kun fylde gryden halvt op, da den hæver.
- Låget sættes på, og det sættes ind i ovnen igen.
- Bag i ca. 30 minutter ved 250 grader med låg.
- Efter 30 minutter tager du låget af og bager brødet i yderligere 10- 15 minutter ved 225 grader uden låg.
- Lad grydebrød med kærnemælk køle af på en rist i ca. 20 minutter inden servering.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
💭 Tips
- Du kan udskifte kærnemælk med andet surmælksprodukt eller vand
❓ FAQ
Ja, du kan lave grydebrød i en glas stegeso eller römertopf
Ja, og der kan også kommes kerner i bunden af dejen.
Birgit
Jeg kan ikke få din opskrift til at passe. Hvor meget vand skal gæren opløses i, og hvor står der, at kærnemælken skal blandes i?
Bjørn Nielsen
Hej Birgit
Jeg har rettet opskriften, der skulle stå kærnemælk i stedet for vand.
Tak for hjælpen, den er værdsat !
Brødet er i øvrigt det bedste vi har bagt, ever, så glæd dig 🙂
Hilsen
Bjørn
Anette
Hejsa
Kan ikke forstå at min dej er helt hård. Den er slet ikke tynd. Skal jeg tilføje mere kærnemælk eller bare sætte den i køleskabet alligevel ??
Bjørn Nielsen
Hej Anette
Hvordan kan din dej blive hård, når der skal så meget væske i dejen. Tror du ikke du har byttet om på mel og kærnemælk?
Hilsen Bjørn
Jette
Hej Min Madopskrift.
Tak for et dejligt grydebrød !
Jeg har eksperimenteret med dette vidunderlige brød. Prøv at tilsætte mysli, det smager fantastisk.
Hilsen
Jette
Bjørn Nielsen
Hej Jette
Vi har prøvet at komme mysli i brødet, det giver ganske rigtigt et dejligt brød med lækker smag.
Grydebrød er nok det brød vi bager mest 🙂
Birthe
Det er dog et helt fantastisk brød. Faktisk var jeg overbevist om at det blev en fiasko da jeg så at det ikke ville hæve ret meget. Nå, men jeg klaskede det i gryden på 250 grader med låg, og vupti – efter de 30 min var det pludselig hævet, og med yderligere 15 min. uden låg, blev det et fuldfantastisk sprødt, og smagfuldt brød. Det bedste nogensinde har lavet – og jeg har bagt MEGET :-).
Men må give Annette ret – dejen bliver altså ikke lind med 5,5 dl. væske til 650 gram mel.
Bjørn Nielsen
Hej Birthe
Godt brødet lykkedes alligevel.
Det kan være det er kærnemælken som er tykkere end vand, som gør at dejen bliver for tør. Jeg tilfører 1 dl vand til opskriften nu.
Dejen skal være sådan smidig eller tyk grødagtig med masser af bobler 🙂
Jeg bager næsten kun brød i gryde efter jeg fik denne opskrift