Raclette mad er bare SÅ nemt og godt! Og det er en hyggelig måde at spise på når man har gæster. Lækker opskrift på raclette med alt inkl. får du her.
Raclette menu kommer oprindelig fra Schweiz og var kogte kartofler med smeltet gruyere-ost.
Du kan bruge næsten hvad som helst på en Raclette, brug alt hvad du synes er godt.
Gå til
Forberedelse af raclette mad
Det er godt at forberede et ” tag selv bord” med alle ingredienserne, så man kan bruge sin fantasi til at sammensætte sin ret.
Det er det der gør Raclette til en oplevelse i sig selv. En racletteaften kan også vare op til flere timer.
Smør eller olie
HUSK, at have lidt smør på bordet til, at stege maden i. Ægte smør er bedst til kartofler, men har tendens til at branke, ved længerevarende stegning og høj varme.
Olie f.eks. olivenolie, er meget bedre “allround” da olivenolien tåler højere varmegrader.
Sådan bruger du en raclette
Sørg for, at Racletten er godt varm inden du begynder. Mange stykker kød, “suger” varmen fra grillen.
Der findes mange typer Raclette grill, og i forskellige størrelser og priser.
Den store plade er mest til store stykker kød, brød, grønt, og f.eks. spyd.
De små er til, når der skal laves mange og forskellige ting, og de kan fyldes med forskellige slags kød og grøntsager.
Saftig burger
Du laver selvfølgelig også lækre og utrolige saftige burgere på raclettegrillen.
Smagen i raclette burgeren er uovertruffen fordi, næsten alle ingredienser har været en tur på grillen og fået den lækre smag af grill.
Vi har også lavet vores burgerboller selv, og det har vi fordi, en almindelig burgerbolle er for stor og vi vil gerne have masser af små hapser vi kan sidde og hygge med hele aftenen.
Raclette mad indkøbsliste
Det kan være svært, at få ideer til raclette mad, men herunder kan du se alle vores forslag til raclette ingredienser.
Du kan printe listen ud, så du får en raclette indkøbsliste, som du kan tage med når du handler ind eller du kan krydse af direkte i de firkantende felter der er vist ud for hver ingrediens.
Bare tryk med fingeren på din mobil, så streges ingrediensen ud.
♨️ Raclette ingredienser
Hvad kan man bruge i en raclette grill ? Ja det er forholdsvis nemt, at svare på, nemlig de samme ingredienser som du kan grille på en stor grill.
Se alle vores forslag til ingredienser herunder.
🥘 Ingredienser
- 1 dåse Ananas
- 10 stk. Asparges friske
- 1 stk. Auberginer
- 1 pakke Bacon
- 1 stk. Broccoli
- 1 pakke Champignoner lille
- 1 pakke Cherrytomater Halve kan grilles
- 1 pakke Cocktailpølser
- 100 g Rødspættefileter Eller anden fiskefilet
- 1 pose Flutes skæres i skrå skiver og lægges ovenpå den store plade og ristes. Evt. i lidt smør
- 1 stk. Hvidløg Hele friske
- 200 g Kantareller eller blandede svampe
- 1 pose Kartofler Små forkogte kartofler eller kartoffelskiver. (brasede i smør)
- 1 pose Kartofler Små forkogte kartofler eller kartoffelskiver med lidt reven mozzarella ost
- 1 bøtte Ketchup
- 200 g Krabber store krabbekløer
- 1 stk. Kylling Marineret
- 2 stk. Løg
- 1 pakke Minimajs Smager godt grillet med smeltet ost over
- 600 g Muslinger Frisk med skal
- 200 gram Oksekød Marineret
- 500 gram Oksekød Små hakkebøffer med krydderier.
- 1 pakke Ost Revet ost til smeltet ost
- 3 stk. Peberfrugt grøn, gul og rød peber
- 1 pakke Pepperoni
- ¼ l Piskefløde
- 4 stk. Portobello svampe
- 200 gram Rejer
- 1 pakke skinke Kogt
- 400 gram Svinekød Marineret
- 1 pakke Svinekød Små frikadeller
- 1 pose Rodfrugter Alle slags rodfrugter der kan grilles – gulerødder.
- 1 stk. Skaldyr Hummerhaler eller blandet skaldyr
- 1 stk. Squash
- 8 stk. Æg Æggestand
- 8 stk. Æg Pisket æg til små omeletter
- 1 stk. Andet kun fantasien sætter grænser
🔪 Sådan gør du
- Forkogte kartofler, skæres i skiver og kommes på den lille pande.
- Kom presset hvidløg, smør og ost i.
- Hver portion grilles, indtil osten er smeltet og let brunet.
- På en pande kan du f.eks. stege champignon i skiver sammen med majs, peberfrugt.
- Tilsæt evt. piskefløde, så smagen bliver som flødestuvede kartofler.
- Forskellige slags kød skæres i små stykker. Kylling, mørbrad, kalkun, osv. i forskellig marinade.
- Pølser, bacon, mini hakkebøffer osv.
- Kom tomater, champignon, peberfrugt osv. på.
- I de små fade nedenunder kan man enten lave små æggekager eller smelte ost over grøntsager og kartofler.
- Lav mini hakkebøffer af godt magert oksekød.
- Læg bøffer på den store plade, og vend når de er brunet. Gentag og læg en skive ost på bøffen.
- Server med tilbehør fra de små plader, når bøffen er færdig.
- Krydr med salt og peber.
- Tilbyd også en god salat til.
🍨Dessert
- Dessert laver man selvfølgelig også på Raclette.
- Lav pandekager på pladen i toppen af grill. I nogle raclette grill, er der forberedt til dette.
- Smelt chokolade i de små rum. Dyp frisk frugt i den smeltede chokolade. Så er raclette grillen lige pludselig blevet til en chokolade fondue.
💭❓ Tips og FAQ
Her er nogle tips og ideer til raclette-mad:
- Beregn et par timer til raclette.
- Lav lidt pandekagedej så der kan laves små pandekager der kan spises med syltetøj og evt. is.
- Vælg en god blanding af oste til din raclette-mad. Traditionelt set bruger man ostetyper som Gruyere, mozzarella og Emmentaler, men du kan også eksperimentere med andre oste, der smelter godt, som f.eks. cheddar, gouda eller brie.
- Skær forskelligt fyld i passende mundrette stykker, så det er nemt at spise og tilberede.
- Du kan bruge en del forskellige ingredienser som f.eks. små kartofler, skiver af kød (skinke, kylling, fisk eller oksekød), rejer, grøntsager (f.eks. champignon, gulerødder, peberfrugt eller løg), syltede eller friske pickles og meget mere.
- Tilføj forskellige krydderier og saucer til din raclette. Du kan tilbyde forskellige varianter af sennep, ketchup, mayonnaise, salsa og chutney, og du kan også komme forskellige krydderier på bordet, såsom salt, peber, oregano, timian, paprika, chili og hvidløg.
- Varm din raclette grill op i god tid, så den er klar til brug.
- Hvis du vil lave raclette med ost, skal du først kommer lidt ost på grillen, og lade den smelte og blive gylden. Herefter kan du tilføje fyldet og grille det sammen med osten.
Nyd din raclette med et godt glas vin eller en kold øl. Men husk også at drikke godt med vand, juice eller saftevand, så du også får den rigtige væskebalance.
Til sidst: Husk at tage dig god tid til, at nyde og hygge dig med dine venner og familie.
En raclette er en slags indendørs elektrisk grill som sættes midt på spisebordet. Så sidder man på hver side af bordet og kommer de ingredienser man har valgt på grillen. Man kan komme store stykker på toppen af racletten og på de små stegeskåle/stegeplader, som sidder inde i racletten under toppladen, laver man typisk små omeletter eller flødekartofler.
Man kan være ca. 6 – 8 personer, om en standard raclette uden den store ventetid.
Nej, der er ikke åben ild. Der vil dog være en del stegeos, så det er vigtigt, at der er masser af udluftning når man griller.
Ja en raclette er meget velegnet når man skal have gæster, da man hver især kan lave mad mens snakken går. Det er SÅ hyggeligt, at sidde og lave mad sammen og vise de andre hvad har lavet.
Ja, børn elsker raclettemad og når de opdager man kan lave pandekager vil glæden ingen ende tage. Hver dog opmærksom på, at børn aldrig må sidde alene eller være uden opsyn ved en raclettegrill, da de kan brænde sig voldsomt på den glohede raclette.
Ja, og de bliver fantastisk saftige med skøn smag fra grillen.
📖 Opskrift
Raclette mad
Hvis du elsker denne opskrift lige så meget som vi gør, så fortæl os det med en 5-stjernet vurdering!
Udstyr
- 1 Raclette grill
Ingredienser
- 1 dåse Ananas
- 10 stk. Asparges (friske)
- 1 stk. Auberginer
- 1 pakke Bacon
- 1 stk. Broccoli
- 1 pakke Champignoner (lille)
- 1 pakke Cherrytomater (halve)
- 1 pakke Cocktailpølser
- 100 g Rødspættefileter (eller anden fiskefilet)
- 1 pose Flutes (skæres i skrå skiver og lægges ovenpå den store plade og ristes. Evt. i lidt smør)
- 1 stk. Hvidløg (hele fed)
- 200 g Kantareller (eller blandede svampe)
- 1 pose Kartofler (små forkogte kartofler eller kartoffelskiver. (brasede i smør))
- 1 pose Kartofler (små forkogte kartofler eller kartoffelskiver med lidt reven mozzarella ost)
- 1 bøtte Ketchup
- 200 g Krabber (store krabbekløer)
- 1 stk. Kylling (marineret)
- 2 stk. Løg (kvarte eller hele ringe)
- 1 pakke Minimajs (smager godt grillet med smeltet ost over)
- 600 g Muslinger (dåse eller friske)
- 200 gram Oksekød (marineret)
- 500 gram Oksekød (små hakkebøffer med krydderier.)
- 1 pakke Ost (revet ost til smeltet ost)
- 3 stk. Peberfrugt (grøn, gul og rød peber)
- 1 pakke Pepperoni
- ¼ l Piskefløde
- 4 stk. Portobello
- 200 gram Rejer
- 1 pakke skinke (kogt)
- 400 gram Svinekød (marineret )
- 1 pakke Svinekød (til små frikadeller)
- 1 pose Rodfrugter (alle slags rodfrugter kan grilles)
- 4 stk. gulerødder (små )
- 1 stk. Skaldyr (hummerhaler eller blandet skaldyr )
- 1 stk. Squash
- 8 stk. Æg (til æggestand)
- 8 stk. Æg (pisket æg til små omeletter)
- 1 stk. Andet (kun fantasien sætter grænser)
Sådan gør du
- Forkogte kartofler, skæres i skiver og kommes på den lille pande.
- Kom presset hvidløg, smør og ost i.
- Hver portion grilles, indtil osten er smeltet og let brunet.
- På en pande kan du f.eks. stege champignon i skiver sammen med majs, peberfrugt.
- Tilsæt evt. piskefløde, så smagen bliver som flødestuvede kartofler.
- Forskellige slags kød skæres i små stykker. Kylling, mørbrad, kalkun, osv. i forskellig marinade.
- Pølser, bacon, mini hakkebøffer osv.
- Kom tomater, champignon, peberfrugt osv. på.
- I de små fade nedenunder kan man enten lave små æggekager eller smelte ost over grøntsager og kartofler.
- Lav mini hakkebøffer af godt magert oksekød.
- Læg bøffer på den store plade, og vend når de er brunet. Gentag og læg en skive ost på bøffen.
- Server med tilbehør fra de små plader, når bøffen er færdig.
- Krydr med salt og peber.
- Tilbyd også en god salat til.
Dessert
- Dessert laver man selvfølgelig også på Raclette.
- Lav pandekager på pladen i toppen af grill. I nogle raclette grill, er der forberedt til dette.
- Smelt chokolade i de små rum. Dyp frisk frugt i den smeltede chokolade. Så er raclette grillen lige pludselig blevet til en chokolade fondue.
Noter
- Hakket oksekød som laves til bøffer. Her kan bøffen pensles med krydderolie og steges. Gratineres evt. med ost.
- Kartofler til stegning. Små forkogte kartofler eller kartoffelskiver. (brasede i smør).
- Beregn et par timer til raclette.
- Lav lidt pandekagedej så der kan laves små pandekager der kan spises med syltetøj og evt. is.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Annika
Fin vejledning, men det er altså MEGET vigtigt ikke at bruge fedtstof. Det brænder på, brænder sig fast og ødelægge rachletten til næste gang 🙂
Ved start skal der bare drysses salt på rachletten og ikke andet 🙂
Bjørn Nielsen
Vi griller både med og uden fedtstof. Men, vi bruger mest olivenolie og flydende margarine sammen, da det giver en god smag og det vi griller bliver flot farvet. Største ulempe ved, at bruge fedtstof er, at det ryger meget fra grillen under stegningen, så det er vigtigt, at der er godt med ventilation fra åbne vinduer.
Anna
Hej
Tak for guiden, den var god når man lige står i netto og handler ind til i aften 🙂
Bjørn Nielsen
Du er velkommen til at bruge den så meget du vil!
Mette
Hej Bjørn
Sikke en lækker funktion i har på jeres opskrifter på Min Madopskrift, den er super god når man handler. Det er super fedt, at man kan krydse af på mobilen, efterhånden som man finder ingredienserne i butikken og særligt når der er mange som her i opskriften på raclette.
Ps. Tak for nogle super lækre opskrifter.
Hilsen
Mette
Bjørn Nielsen
Hej Mette
Bedre sent end aldrig 😉
Ja, det er en ny funktion vi lige har fået og som er ret nyttig.
Og tak for de rosende ord.
Hilsen
Bjørn
Martin
Nok den bedste guide om raclette jeg har prøvet.
Vi havde den mest fantastiske aften og hyggede os over maden, med jeres forslag på raclette-mad og tilbehør.
Tak for god mad