Fersken is af hjemmedyrkede sydfrugter
1 portion is
Af Min Madopskrift
Træer og buske bugner af frugt i august måned, så det er med at få det plukket og frosset det ned, man ikke når at spise.
Fugle, insekter, svampe og rådyr gør et stort indhug i høsten, men passer man på er der nok til alle. Sommeren 2013 er et rigtigt frugt og bær år. Solbær, ribs og stikkelsbær er sikre givere. Blommer, kirsebær og sydfrugter er meget afhængige af vejrtypen. I år har været perfekt for de fleste typer af frugt og bær.
I august er det abrikoser, fersken og nektarin som modner. Har de stået i drivhus modner de tidligere. Abrikos og fersken er nemme at dyrke, nektarin er noget vanskeligere, til gengæld er de ikke lodne som ferskner, og det foretrækker mange.
Ferskner smager pragtfuldt direkte fra træet, men kan også nemt fryses ned eller henkoges.
Abrikoser kan også spises fra træet, men er lidt tørre i konsistensen, så marmelade af abrikos er oplagt at lave.
Der er to sorter af fersken som er gode at dyrke her i Danmark og som vi vil anbefale at plante:
Red Heaven
Meget kraftig rødfarvet frugt, som giver meget velsmagende mellemstore ferskner med orange kød, hvis de står espalieret op af en sydmur.
Ulemper: Skal beskyttes mod regn i foråret ellers får den ferskenblæresyge. Sætter for mange frugter og bør udtyndes, da smagen ellers forringes. Kræver en meget varm og tåler ikke kraftig blæst.
Frost
Rød/gul frugt som er kæmpestore og lækre velsmagende med orange kød. Fordelen ved sorten frost er, at den er meget modstandsdygtig overfor svampesygdommen ferskenblæresyge. Frost kan placeres fritstående på en varm plads mod syd.
Ulemper: Frost er lidt loden, men det kan nemt gnubbes væk. Sætter for mange frugter og bør udtyndes da grenene ellers let knækker under vægten fra frugten.
Derudover findes der andre gode sorter, bl.a. Blodferskner, som er helt røde indeni.
Hjemmelavet fersken is – grundopskrift.
Lav din helt egen is af dine frugter og bær, du vil blive glædeligt overrasket over den gode smag. Fersken kan erstattes af de frugter som nu du bedst kan lide. Betragt denne opskrift som en grundopskrift, hvor du selv kan variere med ingredienserne og hvor meget frugt du vil have i, og hvor store stykker.
Ingredienser fersken is:
- 3 modne ferskner ca. 2 dl.
- 3 æggeblommer fra økologiske æg.
- 1 dl. sukker
- 1 ½ dl. piskefløde
- 2 dl sødmælk
- 1 vaniljestang
- Koncentreret jordbærmarmelade
Fremgangsmåde
- Kom kort fersknerne i en gryde med kogende vand. Hæld vandet ud hurtigt derefter og kom koldt vand hen over og pil dem. Del dem, fjern stenene og kom dem i blenderen eller mos dem med en gaffel.
- Flæk vaniljestangen og skrab alle kornene ud. Bring mælken i kog med ca. halvdelen af sukkeret og vaniljestangen. Pisk æggeblommer, resten af sukkeret og vaniljekorn lyst og luftigt. Tilsæt den kogende mælk. Hæld det hele tilbage i gryden igen og varm forsigtigt op under omrøring. Cremen må ikke koge, men skal lige nå at bliver lidt fast.
- Pisk fløden halvstiv og vend den i med let hånd.
- Tilsæt fersken mosen.
- Sæt blandingen i fryseren ca. 5 timer og rør i massen flere gange under frysningen for at undgå at den krystalliserer.
- Brug evt. en ismaskine til at fryse din is ind, det giver den bedste is.
Servering: Anret fersken/vaniljeisen portionsvis med:
- Frisk frugt,
- Hjemmelavet jordbærmarmelade,
- Syltetøj
- eller som pandekage med fersken is.
- Server med kaffe og en likør til.
Prøv også brombåris af friske brombær
Tips
- Abrikoser er meget velegnet
Inger
Hejsa. Der står noget med 2 dl mælk, hvornår skal de i?? 🙂
Hilsen Inger
Bjørn Nielsen
Hej Inger 🙂
Tusind tak for din henvendelse.
Vi har nu redigeret opskriften så den passer.
Mvh.
Bjørn Nielsen
Min Madopskrift