Her er den moderne udgave af risalamande cheesecake, som laves af en sammensmeltning af den klassiske risalamande og flødeostelagkage, så den bliver til risalamande cheesecake.
Super skøn smag af jul får man i denne dejlige danske dessert med syltede kirsebær.
Vi laver risalamande cheesecake med kirsebærgelé på toppen. Hvis man ønsker de hele syltede kirsebær og ikke kun gelé, kan disse anrettes på toppen inden geléen kommes over.
Der kan også varmes kirsebærsauce der anrettes i en skål, hvis der er gæster, som ønsker varm kirsebærsauce til deres cheesecake.
Risalamande cheesecaken kan serveres i stedet for eller, som et alternativ til den traditionelle risalamande med varm kirsebærsauce.
Prøv også ostelagkage med kirsebær
Gå til
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør ca. 10 minutter. Tilberedningstid ca. 1 time og 30 min. Køletid ca. 6 timer. Samlet tid er ca. 7 timer og 40 min. Opskrift til 8 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
Risengrød
100 g grødris
1½ dl vand
5 dl sødmælk
¼ tsk. salt
Kiksebund med mandler
125 g digestive kiks
30 g mandler
100 g smør (smeltet)
1 knivspids salt
Risalamande cheesecake
4 blade husblas
1 stk. vaniljestang
100 g flormelis
300 g risengrød (kold)
100 g flødeost naturel
½ dl Amaretto (eller Amaretto Disaronno)
3 dl fløde
Kirsebærgelé og pynt
350 g kirsebær (syltede)
4 blade husblas
1 kop vand
Pynt
2 tsk. guldstøv (f.eks. fra Odense Marcipan)
1 spsk. hindbær (tørret)
1 spsk. mandler (grofthakket)
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Risengrød
- Tag en stor gryde og tilsæt grødris og koldt vand. Varm det op under omrøring og lad det simre et par minutter. Tilsæt nu mælk og salt under omrøring. Det er vigtigt, at der røres rundt. Skrue ned for varmen, så det kun simrer.
- Nu skal uret sættes til 45 min. Og risengrøden simrer under låg og der røres ind i mellem, så grøden ikke brænder på bunden. Efter ca. 45 minutter er grøden færdig og sættes til side til afkøling.
Kiksebund med mandler
- Find springformen frem og smør den ind i smør eller beklæd bunden med bagepapir. Placér den høje lagkageplastik rundt om springform og fastgør den.
- I en gryde smeltes smørret. Det må ikke få farve.
- Knus kiks i en minihakker. Mandler kommes i en minihakker og hakkes indtil de har en grov konsistens.
- Bland de knuste digestive kiks sammen med de blendede mandler, det smeltede smør og saltet. Hæld det i bunden af springform og pres det sammen.
Risalamande cheesecake
- Kom koldt vand i en skål og kom husblas i vandet. Tryk det godt ned i vandet. Udblød husblas, det tager ca. mellem 5 til 10 minutter.
- Skær vaniljestang igennem på langs, skrab kornene ud og bland det med lidt flormelis. Tag en skål og tilsæt risengrøden, flødeost, vanilje og resten af flormelis. Rør det godt sammen.
- Vrid husblassen fri for vand. Kom amaretto i en gryde og lun den forsigtigt op. Kom husblassen i amaretto og rør den ud. Tilsæt lidt af flødeosten i husblassen og vend det rundt. Herefter kommes op i skålen med risengrøden og vendes rundt.
- Pisk fløden så den næsten er flødeskum. Den må ikke blive til flødeskum, da den så er for stiv. Vend det forsigtigt i skålen med risengrøden.
- Fordel det med en paletkniv ovenpå kiksebunden og sæt det i køleskabet til afkøling i minimum 4 timer eller til næste dag.
Kirsebærgelé
- Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 10 min.
- Hæld kirsebærsaucen gennem en si og ned i en lille gryde. Så kirsebær ligger i sigten.
- Tag kirsebærsaucen og mål den op til 3 dl. Er der ikke nok, tilsættes vand eller mere kirsebærsauce. Varm kirsebærsaucen op i en lille gryde og smelt husblassen heri. Når det er smeltet, slukkes for varmen. Lad det køle ned til 30 grader.
- Hæld kirsebærgeléen over cheesecake. Cheesecake med med kirsebærgelé, skal stå min. to timer på køl og samle sig inden den serveres, da den ellers skiller for let.
🥬Pynt
- Hak mandler groft og bland det med tørrede hindbær. Tilsæt lidt guldstøv og bland det hele sammen.
- Fjern springform og lagkageplast. Anret cheesecake på et kagefad og pynt kagen med guldstøvblanding. Til sidst drysses der gulvstøv og hele cheesecake.
📖Variation
Du kan variere smagen i denne kage hvis man ønsker dette. Prøv vores viste eksempler her.
Amaretto – der kan tilsættes og dryppes med lidt amaretto over kiksebund
Syltede kirsebær – de syltede kirsebær der er sigtet fra, kan kommes på cheesecake inden den overhældes med kirsebærgelé
Kirsebærsauce – Man kan lune lidt kirsebærsauce op og servere, så kagen kan dyppes i lidt varm kirsebærsauce
Opskrift med noter
Risalamande cheesecake med kirsebærgelé
Bedøm gerne opskriften
Udstyr
- 1 Springform 22 cm i diameter
- 1 lagkageplast til at holde kagen fast i springformen
Ingredienser
Kiksebund med mandler
- 125 g digestive kiks
- 30 g mandler
- 100 g smør (smeltet)
- 1 knivspids salt
Risalamande cheesecake
- 4 blade husblas
- 1 stk. vaniljestang
- 100 g flormelis
- 300 g risengrød (kold)
- 100 g flødeost naturel
- ½ dl Amaretto (eller Amaretto Disaronno)
- 3 dl fløde
Kirsebærgelé og pynt
- 350 g kirsebær (syltede)
- 4 blade husblas
- 1 kop vand
Sådan gør du
Risengrød
- Tag en stor gryde og tilsæt grødris og koldt vand. Varm det op under omrøring og lad det simre et par minutter. Tilsæt nu mælk og salt under omrøring. Det er vigtigt, at der røres rundt. Skrue ned for varmen, så det kun simrer.
- Nu skal uret sættes til 45 min. Og risengrøden simrer under låg og der røres ind i mellem, så grøden ikke brænder på bunden. Efter ca. 45 minutter er grøden færdig og sættes til side til afkøling.
Kiksebund med mandler
- Find springformen frem og smør den ind i smør eller beklæd bunden med bagepapir. Placér den høje lagkageplastik rundt om springform og fastgør den.
- I en gryde smeltes smørret. Det må ikke få farve.
- Knus kiks i en minihakker. Mandler kommes i en minihakker og hakkes indtil de har en grov konsistens.
- Bland de knuste digestive kiks sammen med de blendede mandler, det smeltede smør og saltet. Hæld det i bunden af springform og pres det sammen.
Risalamande cheesecake
- Kom koldt vand i en skål og kom husblas i vandet. Tryk det godt ned i vandet. Udblød husblas, det tager ca. mellem 5 til 10 minutter.
- Skær vaniljestang igennem på langs, skrab kornene ud og bland det med lidt flormelis. Tag en skål og tilsæt risengrøden, flødeost, vanilje og resten af flormelis. Rør det godt sammen.
- Vrid husblassen fri for vand. Kom amaretto i en gryde og lun den forsigtigt op. Kom husblassen i amaretto og rør den ud. Tilsæt lidt af flødeosten i husblassen og vend det rundt. Herefter kommes op i skålen med risengrøden og vendes rundt.
- Pisk fløden så den næsten er flødeskum. Den må ikke blive til flødeskum, da den så er for stiv. Vend det forsigtigt i skålen med risengrøden.
- Fordel det med en paletkniv ovenpå kiksebunden og sæt det i køleskabet til afkøling i minimum 4 timer eller til næste dag.
Kirsebærgelé
- Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 10 min.
- Hæld kirsebærsaucen gennem en si og ned i en lille gryde. Så kirsebær ligger i sigten.
- Tag kirsebærsaucen og mål den op til 3 dl. Er der ikke nok, tilsættes vand eller mere kirsebærsauce. Varm kirsebærsaucen op i en lille gryde og smelt husblassen heri. Når det er smeltet, slukkes for varmen. Lad det køle ned til 30 grader.
- Hæld kirsebærgeléen over cheesecake. Cheesecake med med kirsebærgelé, skal stå min. to timer på køl og samle sig inden den serveres, da den ellers skiller for let.
Pynt
- Hak mandler groft og bland det med tørrede hindbær. Tilsæt lidt guldstøv og bland det hele sammen.
- Fjern springform og lagkageplast. Anret cheesecake på et kagefad og pynt kagen med guldstøvblanding. Til sidst drysses der gulvstøv og hele cheesecake.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
- Spises hele kagen ikke, er det vigtigt, at resten af kagen straks sættes i køleskabet, da den ellers vil falde sammen
❓ FAQ
1 dag i køleskabet, da fløden hurtigt bliver sur
Ja, risalamande er en dansk opskrift. Risalamande cheesecake er blot en opskrift der er udviklet videre fra cheesecake, der menes at stamme fra Grækenland
Ja, man kan overhælde cheesecake med varm kirsebærsauce lige inden servering, så den varme kirsebærsauce løber ned af siderne på kagen. Kagen skal spises straks.
Kommentarer
Ingen kommentarer