Du har måske erfaret det at svinekam har tildens til, at blive tør, når du laver den i ovnen. Laver du din svinekam eller flæskesteg på et rotisseri i en gasgrill eller kuglegrill, får du verdens bedste flæskesteg, som er saftig og mør med dejlig sprød svær, som ikke er boblet op og bliver lidt grim, som når du bruger grill.
Prøv også flæskesteg med rødkål og brunede kartofler
Gå til
Verdens bedste flæskesteg på rotisseri i gas- eller kuglegrill.
Hemmeligheden ved at få svinekam saftig med sprød svær er, at den hele tiden drejer rundt og saften derved bliver i stegen. Du får såmænd også den mest lækre stegesky du kan tænke dig, hvis du opsamler stegeskyen.
Tips til sprød svær
Det er ikke svært, at få sprød svær, men det kræver, at man ved hvordan. For at få sværen sprød på et rotisseri, er det vigtigt, at temperaturen mindst er 225 grader, da sværen først bobler op ved høje grader.
Sådan får du sprød svær
- at der er luft mellem svær, så der ikke er væske, der ikke kan fordampe eller dryppe væk.
- Kom groft salt godt nem mellem sværene, og lad stegen trække med saltet i min. 30 minutter, så saltet kan virke.
- Luft ud i grillen de sidste 15 minutter, dampen vil gøre sværene bløde.
- at temperaturen i de sidst 10 minutter er over 225 grader men ikke højere end 240 grader, da svær så risikerer at blive branket.
- Der må ikke være stegefedt mellem svær, så stegefedtet skal kunne dryppe væk, ellers risikeres det, at svær bliver hårde at tykke og ikke luftige.
📖 Opskrift
Verdens bedste flæskesteg
Hvis du elsker denne opskrift lige så meget som vi gør, så fortæl os det med en 5-stjernet vurdering!
Ingredienser
- 1.2 kg svinekam
- 1 tsk. salt
Tilbehør
- 400 g franske kartofler
- 2 kg kartofler (hvide og brune)
- 100 g Agurkesalat
- 400 g Rødkål
Ingredienser Sauce
- 50 g ribsgele
- 1 dl Kartoffelvand
- 1 tsk. salt og lidt friskkværnet peber
- 1 tsk. kulør
Meljævning
- 2 spsk. hvedemel
- 4 spsk. vand
Sådan gør du
- Fremgangsmåde Verdens bedste flæskesteg
- Tag svinekarm og rids den helt ud til siderne og helt ned til kødet. Pas på du ikke ridser ned i kødet.
- Tænd din gasgrill op på indirekte varme. Sæt temperaturen til ca. 230 grader. Sæt flæskestegen ind på dit rotisseri og lad den være i 10 minutter.
- Efter 10 minutter på din Weber kuglegrill eller gasgrill har sværene åbnet sig. Nu smører du salt, godt ind mellem sværene. Brug kun det nødvendige salt, da stegeskyen ellers bliver for salt.
- Nu får du verdens sprødeste svær. Nu skal du lade flæskestegen være i ca. 30 minutter og så skruer du varmen ned til 200 grader i ca. 30 minutter.
- Derefter sætter du et stegetermometer ind i stegen og skruer helt op for varmen, så sværen for høj varme, og så lader du kernetemperaturen blive mindst 60 grader. Du kan løfte låget og banke på sværen og høre, om den er begyndt at blive hård.
- Vi anbefaler en kernetemperatur på 65 grader, da det er på grill og bakterier fra gris, kan være farlige. Det er vigtigere, at kernetemperaturen er korrekt, end tiden, som kan svinge fra ovn til ovn, da ovne ikke har ens varme.
- Imens koges kartoflerne møre. Rødkålen lunes og bordet dækkes.
Fremgangsmåde Brun Sauce af stegesky
- Nu hælder du stegeskyen op i en lille gryde og tilsætter kartoffelvand. Lav en meljævning af mel og vand og tilsæt meljævningen i en tynd stråle, mens du pisker saucen op.
- Krydr med friskkværnet peber, men ikke salt, da stegeskyen er meget saltet. Smag til med ribsgele og hæld kulør i.
Servering
- Server Verdens bedste flæskesteg, med al tilbehøret.
Noter
- Lad flæskestegen samle sig 10 min. så saften bliver i kødet.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargøring ca. 10 min. Arbejdstid ca. 10 min. Tilberedning ca. 60 min. Samlet tid ca. 1 time og 20 min. Opskrift til 6 personer.
🥘 Ingredienser
- 1.2 kg svinekam
- 1 tsk. salt
Tilbehør
- 400 g franske kartofler
- 2 kg kartofler (hvide og brune)
- 100 g Agurkesalat
- 400 g Rødkål
Ingredienser Sauce
- 50 g ribsgele
- 1 dl Kartoffelvand
- 1 tsk. salt og lidt friskkværnet peber
- 1 tsk. kulør
Meljævning
- 2 spsk. hvedemel
- 4 spsk. vand
🔪 Sådan gør du
Fremgangsmåde Verdens bedste flæskesteg
- Tag svinekarm og rids den helt ud til siderne. Pas på du ikke ridser ned i kødet.
- Tænd din gasgrill op på indirekte varme.
- Sæt temperaturen til ca. 230 grader.
- Sæt flæskestegen ind på dit rotosseri og lad den være i 10 minutter.
- Efter 10 minutter på din Weber kuglegrill eller gasgrill har sværene åbnet sig. Nu smører du salt, godt ind mellem sværene.
- Brug kun det nødvendige salt, da stegeskyen ellers bliver for salt.
- Nu får du verdens sprødeste svær.
- Nu skal du lade flæskestegen være i ca. 30 minutter og så skruer du varmen ned til 200 grader i ca. 30 minutter.
- Derefter sætter du et stegetermometer ind i stegen og skruer helt op for varmen, så sværen for høj varme, og så lader du kernetemperaturen blive mindst 60 grader.
- Du kan løfte låget og banke på sværen og høre, om den er begyndt at blive hård.
- Vi anbefaler en kernetemperatur på 65 grader, da det er på grill og bakterier fra gris, kan være farlige.
- Imens koges kartoflerne møre. Rødkålen lunes og bordet dækkes.
Fremgangsmåde Brun Sauce af stegesky
- Nu hælder du stegeskyen op i en lille gryde og tilsætter kartoffelvand.
- Lav en meljævning af mel og vand og tilsæt meljævningen i en tynd stråle, mens du pisker saucen op.
- Krydr med friskkværnet peber, men ikke salt, da stegeskyen er meget saltet.
- Smag til med ribsgele og hæld kulør i.
🍽Servering
- Server verdens bedste flæskesteg, med al tilbehøret.
💭❓ Tips og FAQ
💭 Tips
- Lad flæskestegen samle sig 10 min. så saften bliver i kødet.
- Du kan hælde kogende vand over sværen inden den kommer i grillen, så den er åben inden den kommer i grillen.
- Hvis du vil have mere smag i saucen, kan du hakke løg og gulerødder og lægge dem under flæskestegen, og komme det ned til stegeskyen til sidst.
❓ FAQ
Giver den ekstra varme og mindst 225 grader.
Rasmus
Forsøgte mig med denne opskrift, relativt slavisk, da jeg – på trods af, at jeg har været kok i 6 år – aldrig har lavet flæskesteg på rotisserie før – det gik helt galt. Stegen var først færdig efter ca. 3 timer, og sværen var blødere end da den kom på grillen.
Bjørn Nielsen
Hej Rasmus
Det var ærgerligt, at det gik sådan.
Det første jeg tænker, at når stegen ikke er færdig efter 3 timer er, at temperaturen i grill ikke har været høj nok?
Din steg er nærmere blevet kogt i grillen.
Så det er vigtigt, at du kender temperaturen i din grill. Så hvis din grill ikke giver nok varme, skal du måske bruge alle brændere?
Så køb evt. et stegetermometer hvis din grill ikke har et termometer.
Vi bruger vores rotisseri meget ofte, og vi ved det er vigtigt, at temperaturen er høj, da det er fedtet som drejer med rundt, som giver stegen smag og sprødhed.
Du må også gerne kigge til stegen når den roterer, så du kan se, om sværene åbner sig som de skal.
Til sidst, hvis din steg efter 30 minutter stadig er bleg, ville jeg slukke grillen og komme stegen ind i komfuret i stedet for.
Vi håber du kan bruge disse tips, hvis du vil forsøge dig igen en anden dag.
Hilsen
Bjørn
Pernille
Hej
Vi prøvede denne opskrift i weekenden. Det var lidt af et sats, da vi skulle have gæster på besøg.
Vi har aldrig prøvet, at få sådan en super lækker og saftig flæskesteg før… Wow, sværen var også godt sprød.
Tak for opskriften, som vi selvfølgelig har printet ud og lagt ved grillen.
Hilsen
Pernille
Bjørn Nielsen
Hej Pernille
Tak for den fine anmeldelse.
Hilsen
Bjørn