Her fรฅr du en nem og hurtig opskrift pรฅ, hvordan du bedst tilbereder kogte og dampede asparges. Du kan bรฅde koge og dampe de friske asparges, og der kan vรฆre stor forskel i smag og konsistens pรฅ de to forskellige fremgangsmรฅder.
Der findes flere varianter af asparges. De mest almindelige er grรธnne, lilla og hvide. De lilla og grรธnne har samme fremgangsmรฅde.
De hvide asparges, krรฆver en anderledes fremgangsmรฅde, da de skal skrรฆlles og have lรฆngere kogetid.
Du fรฅr opskriften til alle varianter af asparges her i denne opskrift.
Du fรฅr de mest sprรธde og lรฆkre asparges, hvis du tilbereder dem kort tid efter de er hรธstet.
I denne opskrift, kan du ogsรฅ bruge de friske danske asparges og de asparges der kรธbes i bundter i supermarkeder, da fremgangsmรฅden er den samme.
Dampede asparges er et lรฆkkert og sundt tilbehรธr, der passer godt til mange mรฅltider.
Prรธv ogsรฅ kartoffelfrikadeller nemme
Indhold i opskrift - Hop til:

Kogetid grรธnne asparges
Det kommer helt an pรฅ, hvordan man รธnsker konsistensen, hvor lang tid friske asparges skal tilberedes. Som hovedregel skal asparges koges forsigtigt i ca. 3 minutter, men du kan bรฅde forkorte eller forlรฆnge kogetiden.
Jo kortere kogetid, jo mere sprรธd og grov bliver konsistensen. Jo lรฆngere kogetid jo mere mรธr bliver konsistensen.
Den perfekte kogetid afhรฆnger af hvilken konsistens man รธnsker og til hvilken ret asparges skal serveres til.
Beregn ca. 3 minutter kogetid for asparges der skal vรฆre mรธre, men stadig har en fast konsistens.
Hvide asparges
Sรฅdan forbereder og koger du hvide asparges:
1 – Fรธrst skal du fjerne den trรฆagtige ende pรฅ aspargesene. For at gรธre dette skal du holde fast i hovedet og i bunden og derefter bรธje asparges, indtil den knรฆkker pรฅ sit naturlige knรฆkpunkt.
2 – Det punkt, hvor den knรฆkker, er der hvor den trรฆagtige del ender.
3 – Kassรฉr enden og gentag med de resterende asparges.
4 – Dernรฆst skal du skrรฆlle aspargesene.
5 – Hvide asparges har et sejt ydre lag, der skal fjernes fรธr tilberedning.
6 – For at skrรฆlle aspargesene, bruges en grรธntsagsskrรฆller. En kartoffelskrรฆller kan mรฅske bruges, men er ikke optimal, da den skรฆrer dybere.
7 – Skrรฆl forsigtigt skindet fra lige under toppen til bunden af stilken.
8 – Nรฅr aspargesene er skรฅret og skrรฆllet, skal du koge dem.
9 – Bring en gryde med letsaltet vand i kog og tilsรฆt aspargesene.
10 – Kog aspargesene i 8-10 minutter, eller til de er mรธre.
11 – Du kan derefter fjerne aspargesene fra vandet og holde dem kort under den kolde hane, sรฅ kogeprocessen stoppes.
12 – Hvide asparges kan serveres med smeltet smรธr, hollandaisesauce eller vinaigrette.
13 – Alternativt kan du ogsรฅ stege eller grille hvide asparges for, at fรฅ en anden smag og struktur.
Og det var det! Nyd dine lรฆkre hvide asparges med dit favorit tilbehรธr.
Asparges fra supermarkedet
Bruger du asparges der er kรธbt i supermarkedet, vil de som regel vรฆre hรธstet flere dage i forvejen og er derfor ikke helt friske. Men du kan faktisk fรฅ dem nรฆsten helt friske igen, hvis du fรธlger dette tips.
Skyl asparges og knรฆk ca. 3 cm eller mere af enderne og sรฆt dem i et glas med koldt vand fra vandhanen en times tid. Sรฅ suger asparges lidt af vandet og bliver spรฆndstige igen.
Mรธre og lรฆkre asparges
Hovedet pรฅ asparges er altid mรธr, men stรฆnglen pรฅ asparges, bliver som hovedregel sejere at tygge, jo lรฆngere fra hoved den sidder.
Sรฅ der bรธr kun serveres asparges hvor stรฆnglen med sikkerhed er mรธr og saftig. En stรฆngel som er mรธr, kan knรฆkkes af, hvorimod en stรฆngel som er sej, ofte vil flosse og sidde fast nรฅr den hรธstes.
Kogte og dampede asparges skal vรฆre mรธre, men stadig have en fast struktur.
Hvornรฅr skal asparges hรธstes?
Det er om forรฅret og fรธrst pรฅ sommeren, at de friske asparges er bedst og mange siger, at man kan hรธste asparges helt hen til sankthans. Men, hvis du ikke vil udmagre planten, bรธr du nok stoppe sidst i maj, sรฅ aspargesplanten kan samle energi til nรฆste รฅr.

Sรฅdan skal du hรธste asparges
Hvis du hรธster asparges selv, skal du tage fat om det stykke stรฆngel som sidder under asparges hovedet. Et godt stykke ned af stรฆnglen, kan du knรฆkke stรฆnglen. Tag fat i hver ende af den afskรฅrne asparges og bรธj den ved, at give den et let tryk. Den hรฅrde ende af asparges, vil knรฆkke af der, hvor den hรฅrde ende stopper, sรฅ du nu kun har den spiselige del tilbage.
Hvis du ikke kan finde dette sted, kan du blot skรฆre eller knรฆkke asparges stรฆnglen over, ca. 20 cm fra toppen.
Kogte og dampede asparges
Der er forskel pรฅ om du damper eller koger asparges.
Kogte asparges
Hvis du koger asparges, skal du bruge smide asparges i buldrende varmt vand, da du ellers risikerer, at koge smagen ud og konsistensen bliver slatten.
Kog asparges i ca. 3 minutter. Tag en asparges op for, at tjekke om de er mรธre. Asparges er mรธre, nรฅr de buer godt ned, nรฅr du tager dem op.
Kom de kogte asparges i et dรธrslag og skyl dem kort under den kolde hane for, at stoppe kogningen.
Hvis du รธnsker mere rรฅ asparges kan kogetiden forkortes.
Dampede asparges
Nรฅr du damper asparges, er det ogsรฅ vigtigt, at der er fuld knald pรฅ dampen, sรฅ op med varmen og dampen. Damp asparges i ca. 5 minutter.
Tag en asparges op for, at tjekke om de er mรธre. Asparges er mรธre, nรฅr de buer godt ned, nรฅr du tager dem op.
Kom de dampede asparges i et dรธrslag og skyl dem kort under den kolde hane for, at stoppe kogningen.
Hvis du รธnsker mere rรฅ asparges kan dampningen forkortes.
Dampning er den mest skรฅnsomme tilberedelse og kan vรฆre mere sprรธde nรฅr de serveres.

๐Kvikguide
Her fรฅr du en kvikguide pรฅ, hvordan du koger eller laver dampede asparges:
Kogte asparges
1 – Skyl asparges grundigt og dup dem tรธrre.
2 – Knรฆk fรธrst de trรฆagtige ender af aspargesene. Det kan du gรธre ved, at knรฆkke enderne af eller skรฆre dem af med en lille urtekniv.
3 – Bring derefter en gryde med letsaltet vand i kog. Nรฅr vandet koger, tilsรฆttes aspargesene til gryden.
4 – Kog aspargesene i cirka 3-5 minutter, eller indtil de er mรธre, men stadig sprรธde.
5 – Hรฆld kogevandet med asparges gennem en sigte og kom dem under rindende koldt vand for at stoppe tilberedningen.
6 – Du kan derefter servere kogte aspargesene som de er eller tilfรธje en lille smule koldt smรธr, olivenolie, citronsaft, salt og friskkvรฆrnet peber.
Velbekomme! Du har nu perfekte kogte asparges.
Dampende asparges er en anden nem og sund mรฅde at tilberede pรฅ. Sรฅdan damper du asparges:
1 – Begynd med at knรฆkke eller skรฆre de trรฆagtige ender af aspargesene. Det kan du gรธre ved at knรฆkke eller skรฆre enderne af med en kniv.
2 – Kom derefter ca. 2 dl vand i en gryde og bring det i kog.
3- Nรฅr vandet koger, tilsรฆttes de trimmede asparges i en damp enheden eller et dรธrslag af metal, der passer inde til gryden.
4 – Sรธrg for, at aspargesene ikke rรธrer vandet men kun fรฅr damp.
5 – Kom lรฅg pรฅ gryden og lad aspargesene dampe i cirka 5-7 minutter, eller til de er mรธre, men stadig faste i konsistensen.
6 – Du kan derefter tage aspargesene ud af gryden og servere dem som de er. Men du kan ogsรฅ smage de dampede asparges til med salt, peber og et par drรฅber citronsaft eller mรฅske lidt revet parmesanost.
Det var det, nemt, lรฆkkert og enkelt.
Forskel grรธnne og hvide asparges
Den stรธrste forskel mellem hvide og grรธnne asparges er, hvordan de dyrkes og hรธstes.
Grรธnne asparges vokser over jorden og udsรฆttes for sollys, hvilket fรฅr den til at producere klorofyl og blive grรธnne.
De grรธnne asparges hรธstes, nรฅr hele topskuddet og stรฆnglen er kommet op af jorden og er mere udbredt og tilgรฆngelige i dagligvarebutikker.
Hvide asparges dyrkes derimod under jorden og udsรฆttes ikke for sollys. Det betyder, at der ikke produceres sรฅ meget klorofyl og de forbliver hvide. Hvide asparges gror i hรธje jordvolde og hรธstes ofte manuelt i hรฅnden, nรฅr de er omkring 6-8 centimeter hรธje.
Hvide asparges har en mildere smag end grรธnne asparges og foretrรฆkkes nogle gange i europรฆiske kรธkkener, isรฆr i Tyskland, Holland og Frankrig. De hvide asparges er generelt ogsรฅ dyrere end grรธnne asparges pรฅ grund af den arbejdskrรฆvende hรธst proces.
Grรธnne asparges kan koges uden nogen former forberedelse, mens hvide asparges skal skrรฆlles fra hovedet og ned af stรฆnglen, da de er trรฆvlede i konsistensen.
Bรฅde hvide og grรธnne asparges er nรฆrende og lรฆkre og kan tilberedes pรฅ mange forskellige mรฅder.
๐ญโ Tips og FAQ
I kรธleskabet uden indpakning
Nej, asparges opbevares bedst i en bรธtte hvor lรฅget ikke helt er lukket.
Ca. 10 dage i bunden af kรธleskabet
Ja, hvis de ikke er for gamle, skรฆres lidt af stรฆnglen fra og de slatne asparges sรฆttes i et glas med koldt vand et par timers tid.
๐ Komplet opskrift med noter

Grรธnne asparges – Den rigtige kogetid pรฅ kogte og dampede asparges
Bedรธm opskriften โญ Hvor mange stjerner fรฅr den? โญโญโญโญโญ
Udstyr
- 1 dampgryde
Ingredienser
- 20 stk. asparges (grรธnne)
Sรฅdan gรธr du
Kogte asparges
- Skyl asparges grundigt og dup dem tรธrre.
- Knรฆk fรธrst de trรฆagtige ender af aspargesene. Det kan du gรธre ved, at knรฆkke enderne af eller skรฆre dem af med en lille urtekniv.
- Bring derefter en gryde med letsaltet vand i kog. Nรฅr vandet koger, tilsรฆttes aspargesene til gryden.
- Kog aspargesene i cirka 3-5 minutter, eller indtil de er mรธre, men stadig sprรธde.
- Hรฆld kogevandet med asparges gennem en sigte og kom dem under rindende koldt vand for at stoppe tilberedningen.
- Du kan derefter servere kogte aspargesene som de er eller tilfรธje en lille smule koldt smรธr, olivenolie, citronsaft, salt og friskkvรฆrnet peber.
- Velbekomme! Du har nu perfekte kogte asparges.
Asparges dampede
- Begynd med at knรฆkke eller skรฆre de trรฆagtige ender af aspargesene. Det kan du gรธre ved at knรฆkke eller skรฆre enderne af med en kniv.
- Kom derefter ca. 2 dl vand i en gryde og bring det i kog.
- Nรฅr vandet koger, tilsรฆttes de trimmede asparges i en damp enheden eller et dรธrslag af metal, der passer inde til gryden.
- Sรธrg for, at aspargesene ikke rรธrer vandet men kun fรฅr damp.
- Kom lรฅg pรฅ gryden og lad aspargesene dampe i cirka 5-7 minutter, eller til de er mรธre, men stadig faste i konsistensen.
- Du kan derefter tage aspargesene ud af gryden og servere dem som de er. Men du kan ogsรฅ smage de dampede asparges til med salt, peber og et par drรฅber citronsaft eller mรฅske lidt revet parmesanost.
Ernรฆrnรฆrings fakta
Ernรฆringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
















Kommentarer
Ingen kommentarer