Efterårsgryde med Kartoffelmos
Til 4 personer
Af Min Madopskrift
Til efterårsgryde, skal du bruge årstidens fede kød, bær og frugt. Krydderier som chili og hvidløg, giver retten en skøn eftersmag.
Min Madopskrift bruger oksebov til efterårsgryden, da det er et stykke kød med meget smag. Vi har tilsat kartoffelmosen lidt jordskok, for at få en mere nøddeagtig mos, men du kan servere en almindelig kartoffelmos.
Ingredienser Efterårsgryde med Kartoffelmos
- 800 gram oksebov
- 1 liter vand eller oksebouillon
- 200 gram champignons
- 2 stk. løg
- 1 squash
- 10 stk. brombær
- 20 stk. blåbær
- 6 stk. blå blommer
- 1 bouquet garni (frisk Timian, rosmarin, salvie, bundet sammen)
- 6 stk. hvidløgsfed
- 8 valnødder
- 5 tomater
- 1 tsk. tørret chili
- 1 spsk. paprika
- 1 dl. ahornsirup eller sukker
- Smør
- 2 spsk. balsamicoeddike
- Olivenolie
- Salt
- Peber
Tilbehør til Efterårsgryde med Kartoffelmos
- 800 gram kartofler
- 200 gram jordskokker
- Kørvel eller persille
- Smør
- Mælk
- 1 spsk. persille
Fremgangsmåde Efterårsgryde med Kartoffelmos
- Puds kødet efter og fjern sener og overflødigt fedt.
- Skær kødet ud i passende stykker.
- Tag nu en stor gryde. En simregryde eller tykbundet gryde er bedst.
- Kom lidt smør og olie i og svits kødet, lidt af gangen til det er brunt. Du må ikke komme al kødet i på en gang, da du risikerer at kødet smider så meget væske, at du koger kødet i stedet for.
- Sæt derefter kødet til side i en tallerken.
- Pil løg, hak dem og svits dem i fedtstof til de har fået lidt farve.
- Pil hvidløg og hak dem. Tilsæt dem et par minutter før løg er færdige.
- Pas på de ikke brænder på, da de så bliver bitre.
- Sæt det til side i en anden tallerken.
- Skær nu squash i små stykker og svits dem gyldne i olie og smør.
- Sæt det til side.
- Kom nu balsamicoeddike i gryden og kog det ind til det halve.
- Kom kødet tilbage i gryden og krydr med paprika, chili, salt og friskkværnet peber.
- Svits det 1 minut igen.
- Hæld nu vand eller oksebouillon over kødet og skrue lidt ned for varmen, når det begynder at simre.
- Kom tomater og bouquet garni i gryden.
- Skyl bær og blommer. Halver blommer og fjern sten.
- Kom alle bær og blommer i gryden, og sæt låg på.
- Knæk valnødder og kom kerner i gryden.
- Smag til med salt og peber.
- Lad nu det hele simre i ca. 1 ½ time. Rør lidt rundt engang i mellem.
- Tilsæt nu squash og løg og rør rundt.
- Kom ahornsirup i gryderetten og smag den til. Nu kan du begynde at smage chilien og de andre smage som er i gryderetten.
- Hvis du ønsker en lidt tykkere gryderet, kan du komme lidt fløde i, eller ryste en meljævning af mel og vand og komme i.
- Nu renses jordskokker for jord. Skrab dem rene og kom det straks i en gryde med koldt vand.
- Skræl kartofler og skær dem i grove stykker.
- Kom det i gryden.
- Kom lidt salt i gryden.
- Kog nu kartofler og jordskokker møre.
- Hæld vandet fra, men gem lidt.
- Tag nu et piskeris og pisk kartofler og jordskokker til en mos.
- Kom en stor klat smør ned til mosen og pisk det godt ind i mosen.
- Tilsæt lidt mælk og pisk indtil mosen har den rette konsistens.
- Smag mosen til med salt.
- Hak nu de friske krydderurter og rør dem ind i mosen.
- Skyl champignons og skær bunden væk og halver dem.
- Svits dem gyldne i smør og olie.
- Hæld dem over gryderetten.
- Drys lidt friskhakket krydderurter over.
Servering
- Kom en god klat kartoffelmos/jordskokkemos på en tallerken.
- Tag en stor øse og hæld en god portion gryderet ved siden af.
- Skær flutes i små stykker og læg lidt smør ved.
Prøv også Oksebov med chili
Tips til Efterårsgryde med Kartoffelmos og jordskokker
- Du kan servere ris til i stedet for mos.
Kommentarer
Ingen kommentarer