Sorte gryde af oksefilet og whisky
Til 4 personer
Af Min Madopskrift
Sorte gryde (sortegryde) er en af de bedste gryderetter du kan lave. Du skal bruge kvalitets oksekød. Vi bruger oksefilet, men du kan også bruge okseklump, okseinderlår eller andet oksekød du kan få hos slagteren, da kødet nok skal blive mørt.
Brug også en god paprika, da det særligt er dette krydderi, som giver Sorte gryde sin gode smag. Lav ikke for lidt af denne ret, men rigeligt, da de fleste vil tage to gange.
Ingredienser Sorte gryde af oksefilet:
- 1 kg oksekød, fx okseinderlår eller mørbrad
- 40 g smør
- ½ dl olivenolie
- 2 tsk. groft salt
- Friskkværnet peber
- 2 dl stærk kaffe
- 4 dl Piskefløde 38%
- 140 gram tomatpure
- 1 dåse hakket tomat på dåse
- 500 gram snittede champignons
- 1 spsk. paprika
- 1 fed hvidløg, hakket fint
- ½ dl whisky, Tullamore dew
- 2 store løg, hakket
- 2 store gulerødder, hakket
Pynt til Sorte gryde:
- Basilikum, hakket
Tilbehør til Sorte gryde:
- Kartoffelmos af 1 ½ kg kartofler
Fremgangsmåde Sorte gryde af oksefilet:
- Tag oksekødet ud af vakuumposen hvis du har købt det i sådan en. Afpuds kødet og fjern sener og fedtklumper.
- Skær kødet i terninger, ca. 2 cm tykke.
- Kom olie og smør i en stor tykbundet gryde, (gerne støbejernsgryde).
- Lad smørret blive gyldent, og brun kødet i smørret.
- Kom alt kødet tilbage i gryden. Tilsæt nu paprika, hvidløg og løg, og svits det med 1 minut.
- Tilsæt resten af ingredienserne undtagen champignons.
- Lad det simre i ca. to timer, ved svag varme. Rør evt. lidt i gryden engang imellem.
- De sidste ti minutter tilsættes champignons.
- Smag til med salt og peber.
- Server Sorte gryde direkte fra gryden.
- Pynt med hakket basilikum og server kartoffelmosen til.
Prøv også Drengerøvs ret med kogte ris
Tips til Sorte gryde:
- Jo dyrere kød f.eks. oksemørbrad, jo mindre simretid.
- Du kan evt. tilbyde brød til.
Kommentarer
Ingen kommentarer