Vintergryde med champignons er en dejlig gryderet, med super mรธrt oksekรธd, dejlig smag og lรฆkre og sunde rodfrugter i skรธn rรธdvinssauce. Vintergryde er perfekt aftensmad, at hygge sig med, her i de mรธrke efterรฅrs- og vintermรฅneder.
Lav endelig en stor portion og nyd vintergryde ved spisebordet, din foretrukne lรฆnestol eller i sofaen og duft en eksplosion af alle de lรฆkre ingredienser.
Hvis du ikke er sรฅ vild med champignons, kan du erstatte det med ristede saltede grรฆskarkerner.
Prรธv ogsรฅ efterรฅrsgryde med ris og champignons
Indhold i opskrift - Hop til:


โฒ๏ธ Klargรธring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargรธr ca. 5 minutter. Arbejdstid ca. 5 min. Tilberedningstid ca. 20 min. Samlet tid er ca. 30 min. Opskrift til 4 personer.
๐ฅ Ingredienser – Indkรธbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslรฅr ogsรฅ andre alternativer til ingredienser. Hvis du รธnsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at รฆndre eller tilfรธje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkรธbsseddel.
Grรธntsager
- 4 stk. gulerรธdder (grove tern)
- 3 fed hvidlรธg (finthakket)
- 2 stk. pastinak (grove tern)
- 2 stk. persillerod (grove tern)
- 2 stk. bolsjebede (grove tern)
- 1 stk. lรธg (grove tern)
- 1 spsk. smรธr
Sauce
- 5 dl oksebouillon
- 3 dl rรธdvin (tรธr)
- 2 spsk. tomatpurรฉ
- ยฝ tsk. chiliflager (eller ยฝ stk. frisk rรธd chili)
- 1 hรฅndfuld timian (frisk)
- 1 tsk. salt og og lidt friskkvรฆrnet peber
Topping
- 200 g champignons
Kartoffelmos
๐ฅฌPynt
- 1 hรฅndfuld Persille
๐ช Fremgangsmรฅden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmรฅde i nummerere trin. Her finder du ogsรฅ alternativer til fremgangsmรฅder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Fjern uรธnsket fedt og sener i oksekรธdet og skรฆr den afpudsede okseklump ud i tern.
- Skyl og klargรธr grรธntsagerne. Pil og hak lรธg groft og hvidlรธg fint.
- Kom smรธrret i en tykbundet gryde og lad det bruse op. Steg og brun kรธdet. Krydr med salt og friskkvรฆrnet peber.
- Drys hvedemel over under omrรธring og steg videre i ca. 1 minut. Pas pรฅ, at hvedemel ikke brรฆnder fast i bunden. Tilsรฆt tomatpurรฉ og svits det med i ca. 30 sekunder. Tag det hele af varmen og kom oksekรธdet pรฅ en tallerken.
- Sรฆt gryden tilbage pรฅ komfuret og tilsรฆt lidt smรธr. Tilsรฆt nu alle grรธntsager og steg det et par minutter, sรฅ det hele fรฅr lidt farve. Vend det hele et par gange.
- Tilsรฆt oksekรธdet og rรธr rundt.
- Tilsรฆt nu oksebouillon, timian og rรธdvin og rรธr rundt. Skru ned pรฅ lavt blus, sรฅ det kun simrer sakte. Sรฆt lรฅget pรฅ og lad det simre et par timer eller indtil kรธdet er helt mรธrt. Den sidste halve time uden lรฅg, sรฅ vรฆden koges lidt ind og smagen bliver kraftigere. Rรธr rundt indimellem, sรฅ smager fordeles.
- Smag til med salt og friskkvรฆrnet peber.
๐ฅTilbehรธr
- Skyl og skรฆr bunden af champignons. Skรฆr dem i halve eller i skiver. Rist dem gyldne i lidt smรธr pรฅ en stegepande. Tilsรฆt evt. nogle af champignons til gryderetten og brug resten som pynt.
Kartoffelmos
- Skrรฆl og skรฆr kartoflerne ud i grove tern.
- Kom vand i en stor gryde og tilsรฆt kartofler i tern. Der skal ikke tilsรฆttes salt til vandet.
- Kog det hele indtil kartofler er mรธre. Hรฆld vandet fra gennem en sigte eller dรธrslag.
- Kom de mรธre kartofler tilbage i gryden og tilsรฆt smรธr. Rรธr det hele godt sammen. Tag nu en stavblender eller mos kartoflerne med en gaffel. Tilsรฆt mรฆlken lidt af gangen.
- Du skal mose eller blende indtil du har en luftig og cremet kartoffelmos. Tilsรฆt mere mรฆlk, hvis kartoffelmosen er for tรธr eller tyk. Smag til med salt og friskkvรฆrnet peber.
Servering
- Servรฉr vintergryde med kartoffelmos og ristede champignons

๐ Komplet opskrift med noter

Vintergryde med kartoffelmos
Bedรธm opskriften โญ Hvor mange stjerner fรฅr den? โญโญโญโญโญ
Ingredienser
Grรธntsager
- 4 stk. gulerรธdder (grove tern)
- 3 fed hvidlรธg (finthakket)
- 2 stk. pastinak (grove tern)
- 2 stk. persillerod (grove tern)
- 2 stk. bolsjebede (grove tern)
- 1 stk. lรธg (grove tern)
- 1 spsk. smรธr
Sauce
- 5 dl oksebouillon
- 3 dl rรธdvin (tรธr)
- 2 spsk. tomatpurรฉ
- ยฝ tsk. chiliflager (eller ยฝ stk. frisk rรธd chili)
- 1 hรฅndfuld timian (frisk)
- 1 tsk. salt og og lidt friskkvรฆrnet peber
Tilbehรธr
- 200 g champignons
Pynt
- 1 hรฅndfuld Persille
Sรฅdan gรธr du
- Fjern uรธnsket fedt og sener i oksekรธdet og skรฆr den afpudsede okseklump ud i tern.
- Skyl og klargรธr grรธntsagerne. Pil og hak lรธg groft og hvidlรธg fint.
- Kom smรธrret i en tykbundet gryde og lad det bruse op. Steg og brun kรธdet. Krydr med salt og friskkvรฆrnet peber.
- Drys hvedemel over under omrรธring og steg videre i ca. 1 minut. Pas pรฅ, at hvedemel ikke brรฆnder fast i bunden. Tilsรฆt tomatpurรฉ og svits det med i ca. 30 sekunder. Tag det hele af varmen og kom oksekรธdet pรฅ en tallerken.
- Sรฆt gryden tilbage pรฅ komfuret og tilsรฆt lidt smรธr. Tilsรฆt nu alle grรธntsager og steg det et par minutter, sรฅ det hele fรฅr lidt farve. Vend det hele et par gange.
- Tilsรฆt oksekรธdet og rรธr rundt.
- Tilsรฆt nu oksebouillon, timian og rรธdvin og rรธr rundt. Skru ned pรฅ lavt blus, sรฅ det kun simrer sakte. Sรฆt lรฅget pรฅ og lad det simre et par timer eller indtil kรธdet er helt mรธrt. Den sidste halve time uden lรฅg, sรฅ vรฆden koges lidt ind og smagen bliver kraftigere. Rรธr rundt indimellem, sรฅ smager fordeles.
- Smag til med salt og friskkvรฆrnet peber.
Tilbehรธr
- Skyl og skรฆr bunden af champignons. Skรฆr dem i halve eller i skiver. Rist dem gyldne i lidt smรธr pรฅ en stegepande. Tilsรฆt evt. nogle af champignons til gryderetten og brug resten som pynt.
Kartoffelmos
- Skrรฆl og skรฆr kartoflerne ud i grove tern.
- Kom vand i en stor gryde og tilsรฆt kartofler i tern. Der skal ikke tilsรฆttes salt til vandet.
- Kog det hele indtil kartofler er mรธre. Hรฆld vandet fra gennem en sigte eller dรธrslag.
- Kom de mรธre kartofler tilbage i gryden og tilsรฆt smรธr. Rรธr det hele godt sammen. Tag nu en stavblender eller mos kartoflerne med en gaffel. Tilsรฆt mรฆlken lidt af gangen.
- Du skal mose eller blende indtil du har en luftig og cremet kartoffelmos. Tilsรฆt mere mรฆlk, hvis kartoffelmosen er for tรธr eller tyk. Smag til med salt og friskkvรฆrnet peber.
Servering
- Servรฉr vintergryde med kartoffelmos og ristede champignons
Ernรฆrnรฆrings fakta
Ernรฆringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
๐ญโ Tips og FAQ
- Du kan erstatte champignons med saltede grรฆskarkerner der er puffede pรฅ panden
- Der kan tilsรฆttes flรธde, hvis man รธnsker en gammeldags gryderet
- Der kan ogsรฅ tilsรฆttes rosmarin sammen med timian
- Du kan tilsรฆtte gulerod til kartoffelmosen, sรฅ bliver den lidt sรธdere
- Du kan variere rodfrugter og bruge dem du har
- Peberfrugt er ogsรฅ velegnet i retten
- Jo lรฆngere vintergryde simrer, jo mere koncentreret smag fรฅs
โ FAQ
I kรธleskabet
Ca. 3 dage i kรธleskabet
Ja

















Kommentarer
Ingen kommentarer