Klejner med citron og flormelis
Af min madopskrift
Opskrift giver ca. 100 – 120 stk. klejner.
Klejner er en klassisk gammel dansk opskrift, som alle vel på et tidspunkt har lavet, enten sammen med sin mor eller selv afprøvet.
Vi har lavet den klassiske opskrift lidt om. Vi vender klejnerne i flormelis og økologisk citronskal. Klejnerne kan gemmes i kagedåse julen over.
Ingredienser:
- 500 g hvedemel
- 150 g smør
- reven skal af 1 økologisk citron
- 175 g sukker
- 4 æg
- 3 spsk. fløde
- Saften fra 1 økologisk citron
Drys:
- Flormelis
- Økologisk citronskal
Til kogning bruges:
Palmin, svinefedt eller olie. (Min madopskrift foretrækker palmin)
Fremgangsmåde:
Rør smør og mel sammen i en skål. Tilsæt reven økologisk citronskal, saften og sukker. Pisk æg lidt op, og tilsæt så fløden. Og bland det hele sammen i skålen. Ælt dejen til den er fast. Derefter sættes dejen køligt et par timer eller til næste dag.
Så skal dejen rulles ud. Rul den tynd, (ca.½ cm. Tykkelse) og skær den i strimler med en klejneskærer. Strimler skal være ca. 10 X 3 cm. Skær et ca. 2 ½ cm linje midt i dej strimlen. Buk den ene dej ende igennem hullet og træk ganske let ud i dejen. Derved opstår klejnen.
Man kan også dreje strimlen en omgang. Så den kommer til at se ud som på billedet. Det ser også pænt ud, på kagetallerkenen.
Varm gryden med fedtstoffet op
Sæt en træ tandstik ned i fedtstoffet, når det bruser omkring tandstikkene, er fedtstoffet klar til brug. Pas på med ikke at fedtstoffet for varmt. Så klejnen bliver mørk udenpå og får en ubehagelig bismag.
Kog klejnerne let brune. Der må ikke opstå lag i gryden, hver klejne, skal kunne “svømme” frit. Tag klejnerne op med en hulske når de er færdige og tilsæt en ny klejne til gryden. Lad klejnerne afdryppe på et sugende underlag.
Tag noget flormelis og kom det i en skål. Riv det gule af citronen og hak det fint. Bland flormelis og citronskal godt sammen.
Rul herefter klejnerne i flormelis blandet med fintrevet citronskal.
Når klejnerne er kolde, kan de lægges i en kagedåse med tætsluttende låg.
Kommentarer
Ingen kommentarer