Kartoffelgratin klassisk
Til 4 personer
Af Min Madopskrift
Hvis man vil prรธve noget andet end flรธdekartofler, er kartoffelgratin en god erstatning. Du kan bruge den som tilbehรธr til kรธd men du kan ogsรฅ lave den som hovedret og servere den med en lรฆkker frisk grรธn salat til.
Kartoflerne i kartoffelgratin skal skรฆres i meget tynde skiver, sรฅ den bliver mere kompakt end flรธdekartofler. En velsmagende og enkel billig ret, som er meget nem at lave. Du kan tilsรฆtte knust hvidlรธg og timian, hvis du รธnsker gratin mere krydret.
Ingredienser til kartoffelgratin:
- 1.5 kg faste kartofler
- Smรธr til fadet
- 4 รฆg
- 4 dl. sรธdmรฆlk
- 4 dl piskeflรธde
- 1 stort, fintrevet fed hvidlรธg
- 2 tsk. groft salt
- ยผ tsk. friskkvรฆrnet peber
- ยผ tsk. friskrevet muskatnรธd
- 200 g revet emmentaler ost eller almindelig revet ost
Fremgangsmรฅde:
- Skrรฆl eller skrub kartoflerne og skรฆr dem i meget tynde skiver. Skyl dem, sรฅ stivelsen forsvinder, og tรธr dem grundigt i et rent tรธrt viskestykke.
- Smรธr et stort ovnfast fad ind med smรธr.
- Pisk รฆg, mรฆlk og flรธde sammen.
- Put kartoffelskiverne i en stor skรฅl og vend dem rundt med hvidlรธg, salt, peber og muskatnรธd. Fordel halvdelen af skรฅlens indhold i det ovnfaste fad. Drys halvdelen af osten over.
- Lรฆg resten af kartoffelskiverne i fadet og hรฆld blandingen af รฆg, mรฆlk og flรธde over.
- Hold รธje med kartoffelgratinen
- Slut af med resten af osten og bag din kartoffelgratin i ca. 40 min. ved 200ยฐ. De sidste 10 minutter pรฅ 220 grader, hvis kartoffelgratin ikke er blevet gylden.
- Hold รธje med overfladen til sidst og lรฆg evt. et stykke bagepapir over, sรฅ osten bliver gylden og ikke branket. Og skru ned for varmen i stedet.
- Server straks
Prรธv ogsรฅ kartoffelmos med rodfrugter
Tips
Du kan erstatte flรธde med cremefraiche 38%


















Kommentarer
Ingen kommentarer