Kartoffelgratin klassisk
Til 4 personer
Af Min Madopskrift
Hvis man vil prøve noget andet end flødekartofler, er kartoffelgratin en god erstatning. Du kan bruge den som tilbehør til kød men du kan også lave den som hovedret og servere den med en lækker frisk grøn salat til.
Kartoflerne i kartoffelgratin skal skæres i meget tynde skiver, så den bliver mere kompakt end flødekartofler. En velsmagende og enkel billig ret, som er meget nem at lave. Du kan tilsætte knust hvidløg og timian, hvis du ønsker gratin mere krydret.
Ingredienser til kartoffelgratin:
- 1.5 kg faste kartofler
- Smør til fadet
- 4 æg
- 4 dl. sødmælk
- 4 dl piskefløde
- 1 stort, fintrevet fed hvidløg
- 2 tsk. groft salt
- ¼ tsk. friskkværnet peber
- ¼ tsk. friskrevet muskatnød
- 200 g revet emmentaler ost eller almindelig revet ost
Fremgangsmåde:
- Skræl eller skrub kartoflerne og skær dem i meget tynde skiver. Skyl dem, så stivelsen forsvinder, og tør dem grundigt i et rent tørt viskestykke.
- Smør et stort ovnfast fad ind med smør.
- Pisk æg, mælk og fløde sammen.
- Put kartoffelskiverne i en stor skål og vend dem rundt med hvidløg, salt, peber og muskatnød. Fordel halvdelen af skålens indhold i det ovnfaste fad. Drys halvdelen af osten over.
- Læg resten af kartoffelskiverne i fadet og hæld blandingen af æg, mælk og fløde over.
- Hold øje med kartoffelgratinen
- Slut af med resten af osten og bag din kartoffelgratin i ca. 40 min. ved 200°. De sidste 10 minutter på 220 grader, hvis kartoffelgratin ikke er blevet gylden.
- Hold øje med overfladen til sidst og læg evt. et stykke bagepapir over, så osten bliver gylden og ikke branket. Og skru ned for varmen i stedet.
- Server straks
Prøv også kartoffelmos med rodfrugter
Tips
Du kan erstatte fløde med cremefraiche 38%
Kommentarer
Ingen kommentarer