Pommes Anna kartoffelgratin
Af Min Madopskrift
Tilbehør til 3 – 4 personer
Pommes Anna klassisk er en simpel fransk kartoffelgratin, som er meget enkel at lave. Det specielle ved pommes Anna er, at man trykker kartoflerne sammen, så den får en lidt speciel sammenhængende struktur. Derudover lægges kartoffelskiver i bølger, så den lidt specielle struktur opstår.
Pommes Anna spises med det samme eller ”trækker” til næste dag, hvor den enten serveres kold i små terninger, eller som steges gyldne i smør eller blot varmes op igen.
Vi har vist to forskellige fremgangsmåder herunder. Den hvor man gemmer kartoflerne i køleskabet til næste dag, og så steger stykkerne gyldne i smør, er den fremgangsmåde, restauranterne foretrækker, da det er hurtigt at gå til.
Ingredienser:
- 100 gram lurpak smør der er blødt op
- 1 kg spisekartofler kartofler af ikke for fast konsistens, skåret i meget tynde skiver
- Gourmet salt,
- Friskkværnet peber
Pynt:
Persille hakket
Fremgangsmåde pommes Anna klassisk:
Sæt kartoffelskiverne i et dørslag og skyl under rindende vand for at slippe af med stivelsen. Læg kartoffelskiver på et bomuldsklæde i et lag og dup tør.
Kom rigeligt smør i bunden af en ovnfast gryde eller ovnfast fad og fordel det bløde smør med en bagepensel eller spartel.
Arranger kartoffelskiverne i gryden eller fadet i overlappende cirkler, smør smørret over hvert lag og kom krydderier på også.
Dæk det sidste lag med bagepapir, folie. Sæt nu et tungt fad ovenpå kartoflerne, så de bliver trykket sammen og stil derefter det hele i køleskabet til næste dag.
Ved serveringen tages Pommes Anna ud af bradepanden og skæres ud i lange skiver, som steges gyldne i lidt smør.
Eller
Fremgangsmåde Pommes Anna i ovn:
Forvarm ovnen til 200 grader. Tag fadet med låg eller bagepapir og sæt det ind. P
Pommes Anna bages i ovnen i 45 minutter eller op til 1 time. Test med en strikkepind for at se, om kartoflerne er færdige.
Dækkes fadet med bagepapir, bliver kartofler lidt mere gyldne end med låg.
Server og drys med et godt lag friskhakket persille.
Serveres kold, eller opvarmet ved 200 grader.
Tips
Du kan komme lid revet ost I mellem lagene, hvis du ønsker lidt mere smag.
Du kan evt. komme lidt revet muskatnød på første og andensidste lag.
Du kan også smøre med lidt fløde i mellem hvert lag.
Kommentarer
Ingen kommentarer