Kryddersnaps guide – Lav din egen kryddersnaps
En guide i at lave kryddersnaps
Af Min Madopskrift
Indsamling til kryddersnaps
Turen ud i naturen efter bรฆr og forskellige ingredienser til kryddersnapsen, er en del af oplevelsen, nรฅr man laver sin egen kryddersnaps.
Undgรฅ at indsamle pรฅ steder, hvor der er sprรธjtet eller i grรธftekanten lige ved en stรฆrkt trafikeret vej. Er du i skoven, sรฅ pas pรฅ og hold รธje med skovflรฅter.ย Lรฆs grundigt i opskriften inden du tager ud, om bรฆr og frugt skal vรฆre helt modne. Jo mere modne de er, des mere smag er der i bรฆr og frugter.ย Brug en skรฅl, kurv eller glas til indsamlingen, rengรธr din hรธst for blade og insekter, inden du kommer hjem.
Hvad er kryddersnaps
En kryddersnaps er en essens af bรฆr, rรธdder, nรธdder, blade eller frugt og lign. Som er lagt i et glas, og overhรฆldes med snaps eller vodka.
Snaps eller vodka til kryddersnaps?
Man bruger som regel vodka – Triple distilled for, at fรฅ en reneste smag som muligt. Vodka er desuden meget billigt spiritus.
Klar snaps er ogsรฅ meget brugt og der laves specielle klare snapse til formรฅlet.
Min Madopskrift anbefalerย Smirnoff Blue 50% til kryddersnaps, hvis der laves en kryddersnaps hvor alkoholprocenten risikerer at falde under 30 % ved tilsรฆtning af ingredienser med saft. (Rรฅd og anbefaling er uvildigt, dvs. vi har ikke fรฅet ydelser for, at anbefale dette produkt).
Tilsรฆtning af sukker eller honning
Tilsรฆtter du sรธdestoffer til din kryddersnaps, er det ikke en “rigtig” kryddersnaps mere, men en mere likรธr. Et godt eksempel er citronsnaps. Tilsรฆtter du sukker og vand fรฅr du den kendte italienske citronlikรธr.
Filtrering
Nรฅr essensen har trukket fรฆrdig, filtreres den som regel gennem et kaffefilter eller et klรฆde.ย Derefter kommes den filtrerede essens pรฅ en flaske eller glas og lagres.
Trรฆkketid
Trรฆkketiden eller lagringen, varierer meget, men som tommelfingerregel skal friske og tรธrrede blade og urter filtreres fra efter nogle fรฅ timer og op til uge, mens bรฆr, frugter og rรธdder skal trรฆkke fra en uge og op til flere รฅr.
Som tommelfingerregel bliver kryddersnaps essensen bedre, jo lรฆngere den bliver lagret. Sรฅ udvikler smagsstofferne sig, urenheder bundfรฆldes, og efterhรฅnden udvikler nogle essenser ogsรฅ en smuk, gylden farve.
Men nogle snapse vinder ikke, tvรฆrtimod. Derfor er det vigtigt at lรฆse opskriften grundigt, inden man gรฅr i gang.
Prรธvesmagning
Nogle gange skal essensen lagres endnu lรฆngere end angivet i opskriften, andre gange er den drikkeklar. Smag dig frem
Essens bliver til kryddersnaps
Nogleย essenser til kryddersnaps skal drikkes med det samme, som f.eks. kvansnaps. Andre essenser som f. eks. til valnรธddesnap, bliver gemt i helt op til 10 รฅr, fรธr de รฅbnes og fortyndes.
Nรฅr essensen er fortyndet med alkohol, og hรฆldt en i flot flaske, skal den hvile mรธrkt og kรธligt igen, i min. 14 dage, sรฅ smagen kan sรฆtte sig, og essensen bliver nu til kryddersnaps.
Tรธrring af bรฆr og frugter
For at kryddersnapsen skal beholde alkoholprocenten oppe pรฅ ca. 37 % er det vigtigt, at der ikke kommer for meget frugt eller bรฆrsaft i alkoholden. Derfor er det en god ide at tรธrre frugter og bรฆr i ovnen inden de kommer i glasset.
Derudover รธges smagen og aroma drastisk. Som de fleste krydderier du kรธber i butikker som ogsรฅ er tรธrret.
Tรธrring af bรฆr og frugter sker ved 100 grader i en ovn i ca. en time alt efter stรธrrelse.
Lรฆs evt. mere her: Tรธrret frugt i ovn.
Servering.
Server kryddersnaps i smรฅ snapseglas. Kryddersnapse er som regel ikke vรฆre iskolde som almindelige snaps ved servering. Min Madopskrift foretrรฆkker og serverer dog altid en god kryddersnaps iskold, da vi ikke er til lunken snaps.




















Kommentarer
Ingen kommentarer