Vi steger kyllingen hel og det er nemt, at få både bryst og lår til at blive saftige og gode, hvis du har en god ovn. I denne opskrift på hel kylling i ovn vender vi kyllingen fire gange under stegningen, så hele kyllingen bliver mør og saftig. Problemet i billige ovne er, at varmen ikke bliver fordelt ordentligt, så der er jævn ens varme i hele ovnen og ikke mest varme bagtil. Dette kan løses ved at dreje stegepladen midt i stegetiden, så bagsiden og forsiden skifter plads.
Prøv også Hel kylling med grillede grøntsager
Sådan steges hele kyllingen mør, brun og saftig
Tit er ovnstegte kyllinger tørre i kødet, og særligt brystkødet kan være tørt, da det er uden fedt. Hvis du vil have din ovnstegte kylling til, at være rigtig lækker saftig, så skal du vende kyllingen mindst fire gange under stegningen, så bliver hele kyllingen mør og saftig!
Opskrift med noter
Hel kylling i ovn
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
Sauce
- 2 dl stegesky (til sovs)
- 1 spsk. maizena (til jævning)
- ¼ l fløde (til sauce)
- 1 spsk. citronsaft (eller vineddike (udelades hvis der er brugt hvidvin))
- 1 tsk. rørsukker (kan udelades)
Sådan gør du
- Begynd med at skylle krydderurter og kylling: Pil hvidløgene og knus dem med et knivblad eller pres dem. Kom halvdelen op i et ildfast fad sammen med halvdelen af timianen og rosmarin.
- Hæld lidt olie og smør hen over, bland lidt brun farin i, salt og peber og vend det hele godt sammen. Hæld hvidvinen ved.
- Dup kyllingen grundigt med køkkenrulle – Krydr med salt, peber og paprika, og kom resten af timian, rosmarin og hvidløg ind i den. Læg kyllingen i fadet eller på en rist over fadet, med det ene ben op og læg et par smørklatter på den.
- Steg den i midten af ovnen ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. 60 – 70 min. Smør kyllingen med stegevæske et par gange. Og vend den hver gang.
- Tjek om kyllingen er færdig ved at skære forsigtigt ned ved et af lårene. Hvis det er helt klar saft, der løber ud, så er kyllingen færdig. Lad den hvile 10 minutter og parter så.
- Tag nu noget af stegeskyen, si den og kog den lidt ind, tilsæt fløden og smag til med rørsukker, citronsaft eller vineddike (udelades hvis der er brugt hvidvin), salt, peber.
- Server kylling med dit yndlingstilbehør
Noter
- Ønskes der en sauce gemmes stegevæsken, der koges lidt ind og smages til. Se evt. sauce af stegesky.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør ca. 5 min. Tilberedningstid ca. 60 min. Samlet tid er ca. 1 time og 10 min. Opskrift til 4 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 1 stk. kylling (hel)
- 1 spsk. smør
- 2 spsk. olivenolie
- 1 spsk. brun farin
- 2 fed hvidløg (pressede)
- 1 kvist rosmarin (frisk eller 1 spsk. tørret)
- 2 kviste timian (frisk eller 1 spsk. tørret)
- 1 spsk. paprika
- 1 dl. hvidvin (kan erstattes med kyllingefond eller bouillon)
- 1 tsk. Salt og lidt peber
🥣Sauce
- 2 dl stegesky (til sovs)
- 1 spsk. maizena (til jævning)
- ¼ l fløde (til sauce)
- 1 spsk. citronsaft (eller vineddike (udelades hvis der er brugt hvidvin))
- 1 tsk. rørsukker (kan udelades)
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Begynd med at skylle krydderurter og kylling: Pil hvidløgene og knus dem med et knivblad eller pres dem. Kom halvdelen op i et ildfast fad sammen med halvdelen af timianen og rosmarin.
- Hæld lidt olie og smør hen over, bland lidt brun farin i, salt og peber og vend det hele godt sammen. Hæld hvidvinen ved.
- Dup kyllingen grundigt med køkkenrulle – Krydr med salt, peber og paprika, og kom resten af timian, rosmarin og hvidløg ind i den. Læg kyllingen i fadet eller på en rist over fadet, med det ene ben op og læg et par smørklatter på den.
- Steg den i midten af ovnen ved 200 grader (ikke varmluft) i ca. 60 – 70 min. Smør kyllingen med stegevæske et par gange. Og vend den hver gang.
- Tjek om kyllingen er færdig ved at skære forsigtigt ned ved et af lårene. Hvis det er helt klar saft, der løber ud, så er kyllingen færdig. Lad den hvile 10 minutter og parter så.
- Tag nu noget af stegeskyen, si den og kog den lidt ind, tilsæt fløden og smag til med rørsukker, citronsaft eller vineddike (udelades hvis der er brugt hvidvin), salt, peber.
- Server kylling med dit yndlingstilbehør
Tips til vellykket kylling
- Ønskes der en sauce gemmes stegevæsken, der koges lidt ind og smages til. Se evt. sauce af stegesky.
- Ovnen skal opvarmes til 200 grader (brug ikke varmluft) med bradepande og rist, så de er varme, når kyllingen skal ind.
- Skyl kyllingen udvendigt og indvendigt.
- Dup grundigt tør udvendigt med køkkenrulle. Så bliver kyllingen lækker brun og sprød.
- Eventuelle rester af dun og fjer, indvolde fjernes.
- Fordel stegesky overalt på skindet med en spiseske et par gange under stegningen.
- Pensle med stegesky giver en flot farve på den færdige kylling.
- Brug ikke for meget smør, giver uønsket bismag.
- Salt kylling indvendig og udvendig.
- Smør risten med lidt olie, og læg kyllingen på den varme rist på siden med det ene lår opad. Efter ca. 20 minutter vendes kyllingen, så det andet lår kommer opad. Efter endnu ca. 20 minutter vendes kyllingen igen, så brystet vender opad til sidst.
- Herefter skal kyllingen steges, indtil den er færdig
- Bruges stegetermometer skal temperaturen vise over 70 grader, så er alle bakterier dræbt.
- Kyllingen tages ud af ovnen og hviler utildækket ca. 10 minutter et lunt sted.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
💭 Tips
- En landkylling har meget mere kød og kraftige knogler, som giver den gode stegesky til saucen. Kyllinger fra burhøns, giver ikke samme gode smag, og det er svært at lave en fornuftig sauce.
- Bruger du de billige kyllinger fra købmanden, kan du evt. servere en bearnaisesauce, hvis du laver kartofler til.
Ricki
det giver da ikke mening at kyllingen ligger i et fad på billedet. men der står den skal på en rist. og bradepande under, hvor kommer så fadet ind i billedet ?? :O
Min Madopskrift
Hej Ricki
Tak for din henvendelse.
Vi skriver i vejledningen: Læg kyllingen i fadet eller på en rist.
Der er mange som foretrækker rist. Hvis man lægger kyllingen på en rist, bliver kyllingen tør og sprød på alle sider, og stegeskyen kan opsamles og laves til en lækker sauce. Men opsamler du stegeskyen løbende og vender kyllingen som vi har gjort på billedet, er det også fint.
Mvh.
Min Madopskrift
Leoni
Hejsa
En lille tip som man evt. kan bruge
I fadet under kyllingen, kan man lægge skiveskårne kartofler, skiveskårne gulerødder og skiveskåren pastinak.
Dissse smøres med lidt olie og drysses med timian, spidskommen, karry, garam masala samt peber og salt.
Fedtet der dysser ned fra kyllingen ovenpå kartofler m.m.laver det fantastiske tilbehør til kyllingen