Oksespidsbryst er en velsmagende men lidt sej udskæring. At skære oksespidsbryst ud i terninger og lave en gryderet, er en god løsning, men at langtidsstege hele stykket er langt det bedste. Det giver super lækkert og mørt kød. Ved langtidsstegning af oksespidsbryst, får man oksekød, der kan skilles med en gaffel og som bonus, får man en dejlig sauce.
Se også langtidsstegning af oksespidsbryst med rosmarin
📖 Opskrift
Langtidsstegning af oksespidsbryst i ovn
Hvis du elsker denne opskrift lige så meget som vi gør, så fortæl os det med en 5-stjernet vurdering!
Ingredienser
- 1.2 kg oksespidsbryst
- 1 stk. porre
- 1 stk. løg
- 2 stk. gulerødder
- 1 bundt timian (frisk)
- 1 spsk. rosmarin
- 2 dl oksebouillon (eller rødvin)
- 1 tsk. salt og lidt friskkværnet peber
Sauce
- 1 portion skysauce
- 2 spsk. smør
- ¼ dl fløde
Sådan gør du
- Først svitses oksespidsbryst på alle sider ved høj varme.
- Grøntsagerne renses og skæres i store stykker, og lægges i bunden af et ildfast fad. Oksespidsbrystet lægges ovenpå og krydres med salt og peber. Rødvinen eller oksebouillon) hældes ved.
- Spidsbryst skal nu simre i ovnen i ca. 4 ½ time ved ca. 60 – 80 grader. Ser stegen ikke helt indbydende ud, kan man give den grill i ca. 2 minutter så den får gylden overflade.
- Nu er oksespidsbryst så mør, at den kan skilles med et par gafler.
- Kødet bør hvile i 10 minutter i folie inden servering så saften kan fordele sig.
Sauce
- Af væden kan der tilberedes en smagfuld sauce ved blot at jævne den lidt med fløde. Først koges skysaucen lidt ind, så piskes 2 spsk. koldt smør ind i saucen og derefter tilsættes fløde.
Oksespidsbryst grill:
- Du kan også grille oksespidsbryst og få en fantastisk lækker oksesteg ud af det.
- Samme fremgangsmåde som ovenstående, men sørg for, at temperaturen ikke svinger for meget. Temperaturen skal holdes nogenlunde konstant.
- Der må heller være for kraftig røgudvikling, da det giver stegen en bitter smag.
- Sæt et stegetermometer i stegen, så kernetemperaturen hele tiden kan følges. Det kan være svært at styre temperaturen på en grill, men tillad en højere kernetemperatur når du bruger grill.
Noter
- Man kan hæve temperaturen til 100 grader og så sænke tiden i ovnen. Men 3 timer er minimum for, at få rigtigt godt mørt oksespidsbryst.
Ernærnærings fakta
🥘 Ingredienser
Ingredienser oksespidsbryst:
- 1.2 kg oksespidsbryst
- 1 stk. porre
- 1 stk. løg
- 2 stk. gulerødder
- 1 bundt timian (frisk)
- 1 spsk. rosmarin
- 2 dl oksebouillon (eller rødvin)
- 1 tsk. salt og lidt friskkværnet peber
Sauce
- 1 portion skysauce
- 2 spsk. smør
- ¼ dl fløde
🔪 Sådan gør du
Fremgangsmåde oksespidsbryst i ovn:
- Først svitses oksespidsbryst på alle sider ved høj varme.
- Grøntsagerne renses og skæres i store stykker, og lægges i bunden af et ildfast fad.
- Oksespidsbrystet lægges ovenpå og krydres med salt og peber.
- Rødvinen (oksebouillon) hældes i.
- Steger i ovnen i 4 timer ved ca. 60 – 80 grader.
- Ser stegen ikke helt indbydende ud, kan man give den grill i ca. 2 minutter så den får gylden overflade.
- Man kan hæve temperaturen til 100 grader og så sænke tiden i ovnen. Men 3 timer er minimum for, at få rigtigt godt mørt oksespidsbryst.
- Kødet bør hvile i 10 minutter i folie inden servering.
- Af væden kan der tilberedes en smagfuld sauce ved blot at jævne den lidt med fløde.
- Først koges væden lidt ind, så piskes 2 spsk. koldt smør ind i saucen og derefter tilsættes fløde.
Oksespidsbryst grill:
Samme fremgangsmåde som ovenstående, men sørg for, at temperaturen ikke svinger for meget. Temperaturen skal holdes nogenlunde konstant. Der må heller være for kraftig røgudvikling. Sæt et stegetermometer i stegen, så kernetemperaturen hele tiden kan følges. Det kan være svært at styre temperaturen på en grill, men tillad en højere kernetemperatur når du bruger grill.
Det siger forbrugerstyrelsen
Hele kødstykker
Hele kødstykker som fx en culottesteg, en oksefilet eller en svinekam må gerne være rosa inden i. Bakterierne sidder som regel på overfladen, og dræbes derfor under tilberedningen. Det er vanskeligt at se på et stykke kød, hvornår det er passende stegt. Et godt stegetermometer, hvor kødets kernetemperatur kan aflæses, er en god hjælp.
Temperatur
Vil man være helt på den sikre side, set fra et hygiejnisk synspunkt, skal centrumtemperaturen være ca. 65 grader, når stegen tages ud af ovnen. Derefter skal den hvile i ca. 20 minutter. I hvileperioden vil temperaturen i kødet stige yderligere nogle grader og kødsaften vil fordele sig i hele kødstykket. Det er bedst, hvis temperaturen i kødet er 70 grader, efter hvileperioden.
God fornøjelsen med langtidstegning af oksespidsbryst
💭❓ Tips og FAQ
💭 Tips
- Man kan erstatte rødvin med oksebouillon, hvis man foretrækker oksesmagen.
- Man kan hæve temperaturen til 100 grader og så sænke tiden i ovnen. Men 3 timer er minimum for, at få rigtigt godt mørt oksespidsbryst.
❓ FAQ
Ved langtidsstegning i ca. 4 timer og 30 minutter.
Ja, hvis man har en grill hvor man kan styre temperaturen. Oksespidsbryst skal langtidssteges, da den ellers vil være sej.
Skriv en kommentar