Langtidsstegt kylling med dampede grøntsager
Af Min Madopskrift
Til 4 personer
Langtidstegning af kylling skal ikke forveksles med de tørre kyllinger som hænger i varmeskabe og snurrer rundt.
De smager også udmærket men, ved langtidsstegning, bevarer kyllingen mere af saften og kraften.
Når man langtidssteger, kan kernetemperaturen i kyllingen sænkes, da batterier nemmere fjernes ved denne metode. Vi anbefaler dog stadig en kernetemperatur på ca. 70 grader i kyllingen inden den spises.
Langtidsstegning er en nem måde at tilberede maden på. Hvis man ønsker kartofler som tilbehør, lægges kartoflerne ind sammen med kyllingen i bradepanden.
Man kan sagtens servere ris til langtidsstegt kylling, og bruge stegevæsken til sauce, som hældes over risene.
Ingredienser Langtidsstegt kylling:
- 1 stor kylling på ca. 1400 gram eller mere
- 2 spsk. blødt smør eller olie
- 800 gram kg små kartofler
- 2 dl tør hvidvin
- 1 dl kyllingefond eller bouillon
- 1 spsk. paprika
- 2 spsk. sød mango chutney (Vi anbefaler sweet mango chutney fra Mida´s til denne ret)
- Salt og peber
- Honning
- 2 spsk. maizena mel
Fyld:
- 2 økologiske æbler
- 2 rødløg skåret i både eller 6 stk. skalotteløg
- 2 kviste frisk rosmarin eller 1 spsk. tørret.
- 4 fed hvidløg
- 1 spsk. balsamico eddike
Tilbehør til Langtidsstegt kylling:
Kartofler og dampede grøntsager.
Fremgangsmåde fyld:
Pil løg og hvidløg og skær og hak dem fint. Tag kernehuset ud af æbler og skær dem grove tern. Kom lidt balsamico eddike i og mango chutney. Derefter blandes det sammen i en skål.
Fremgangsmåde langtidsstegt kylling:
Tag et stort ildfast fad eller brug bradepanden.
Kyllingen krydres indvendigt og udvendigt med paprika, salt og peber. Fyld den op med æbleblandingen. Brug en kødnål eller bomuldssnor til at lukke kyllingen bagtil.
Smør nu din kylling ind i blødt smør eller olie, og krydr evt. lidt igen.
Kom hvidvin og fond op i bradepanden.
Tænd ovnen op på 80 grader.
Kom stegetermometeret i brystet, hvor det er tykkest og sæt temperaturen i et elektronisk stegetermometer til 70 grader.
Eller hold selv øje med, når kernetemperaturen i kyllingen er 70 grader.
Regn med at kyllingen skal have cirka 2 timer.
Kom kartoflerne ind i ovnen sammen med.
Vigtigt: Vend kyllingen flere gange mens den er i ovnen, så kødsaften fordeles i hele kyllingen.
Når kernetemperaturen i kyllingen er 60 grader, smører du honning på og skruer du op på 220 grader, for at brune kyllingen.
Kom evt. folie eller bagepapir over kyllingen hvis den bliver for mørk.
Hold øje med dit stegetermometer. Når kernetemperaturen er 70 grader, tager du kyllingen ud af ovnen, og lader den hvile indpakket i folie i ca. 30 minutter, så kødsaften kan samle sig.
Kødsaften skal være helt klar men kyllingen må gerne være lidt rosafarvet.
Tag fadet ud af oven og hæld nu stegevæsken fra og kom det i en lille saucegryde. Lav en saucejævning af maizenamel og vand. Kog det lidt op og jævn saucen med lidt af eller hele maizena meljævningen.
Imens forberedes tilbehøret. Damp grøntsagerne og lav en sauce af stegeskyen.
Parter kyllingen.
Server langtidsstegt kylling med ovnbagte kartofler, dampede grøntsager og sauce. Kom lidt af fyldet i en skål og tilbyd det også, da det smager ganske godt.
Server en god kølig hvidvin til.
Tips
Kyllingen skal vendes under stegningen i ovnen mindst 4 gange, ellers risikerer du at kyllingen bliver tør i toppen og våd i bunden.
Allan Hundebøll
Er fonden købt færdig eller skal man selv lave den??
Bjørn Nielsen
Hej Allan
Du kan sagtens bruge en færdiglavet købt fond. Laver man fonden selv, ved man så bare hvad der er i fonden 🙂