Abrikosmarmelade af friske abrikoser smager himmelsk. Vi har brugt friske abrikoser til denne opskrift fra vores eget abrikostræ. Abrikoser som er dyrket i Danmark, får en meget mild og skøn smag af abrikos som kan smages i marmeladen.
Du kan udelade vanilje hvis du kun ønsker smagen af abrikos.
Prøv også abrikosmarmelade med hindbær
Gå til
Derfor skal du lave abrikosmarmelade af friske abrikoser
At lave abrikosmarmelade af friske abrikoser, som i opskriften, er der flere grunde til at overveje:
Friskhed og smag: At lave marmelade af friske abrikoser giver dig mulighed for at fange frugtens naturlige sødme og smag. Friske abrikoser har en levende og intens smag, der kan løfte din marmelade til et helt nyt niveau af lækkerhed.
Kontrol over ingredienser: Når du laver din egen abrikosmarmelade, har du kontrol over de anvendte ingredienser. Du kan justere sødmeniveauet, eksperimentere med forskellige smagsvarianter og undgå tilsætningsstoffer eller konserveringsmidler, der almindeligvis findes i butikskøbte versioner.
Konservering af sommerfrugter: At lave abrikosmarmelade er en vidunderlig måde at bevare overfloden af sommerabrikoser på. Ved at lave et parti marmelade kan du nyde smagen af sommer året rundt og have et udbud af hjemmelavet marmelade til forskellige kulinariske brug.
Lad os nu beskrive ingredienserne i opskriften “Abrikosmarmelade af Friske Abrikoser med Vanilje”, og hvad de bidrager med til abrikosmarmeladen:
Friske abrikoser: Friske abrikoser er stjerne ingrediensen i marmeladen. De giver den frugtagtige og søde smag, såvel som den naturlige pektin.
Vanilje: Ægte vanilje afrunder smagen og fjerner lidt af den naturlige syre der er i friske abrikoser. Når man tilsætter vanilje, kan man reducere sukkeret en anelse.
Citronlage: Denne citronlage er med til, at løfte smagen i abrikosmarmeladen. Citronlagen tilfører både sødme og syre, som giver abrikosmarmeladen et ekstra element af pikant smag.
Hvide hinde i abrikoser
Citronsaft tilsættes for, at tilføje lidt syrlighed og ekstra smag til marmeladen. Vi tilsætter også citronlage. Se i tips for mere information.
Det er meget vigtigt at du fjerner den hvide ”hinde” som er inde i abrikosen og som sidder rundt om stenen, da den er sej og ikke smager godt.
Abrikosmarmelade af friske abrikoser
Abrikosmarmelade bliver lavet alt for lidt herhjemme, og det er selvfølgelig fordi, de ikke bliver dyrket så meget herhjemme, og det er en skam, da det er ret let, at dyrke abrikoser.
Abrikos er vel mirabelle blommes fætter, hvis man skal lave en sammenligning. Den er tør i konsistensen, og derfor særdeles velegnet til marmelade.
Du kan lave abrikosmarmelade af både de tørrede abrikoser og de helt friske.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Tilberedningstid er ca. 30 min. Samlet tid er 40 min. Opskrift giver 4 store glas marmelade.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
1 kg. Abrikoser friske (Renset vægt)
1 dl Citronlage (se tips) eller citronjuice
500 gram sukker
1 stk. lime eller citron økologisk (smages til)
½ stk. vaniljestang
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Citronlage
Riv det gule af den ene citron og kom det ned i en gryde. Pres citroner ned i gryden. Tilsæt sukker og kog det langsomt op.
Kog det ind til det halve. Så har du en klassisk citronlage, som kan tilsættes alt fra marmelade til kager.
Abrikosmarmelade
Fjern sten og den hvide hinde.
Skold abrikoser hurtigt og træk skindet af. (kan udelades)
Hak abrikoser groft og kom dem i en gryde.
Pres saften ud af lime eller citron (1-2 spsk.) og riv evt. lidt af skallen og kom det med ned til abrikoser.
Tilsæt sukker i forhold 1:2 og citronlagen.
Varm det op til lige under kogepunktet og kog det ind under omrøring.
Flæk vaniljestang og skrab kornene ud og kom det i gryden.
Kog det under omrøring i ca. 30 minutter uden låg. Pas på at sukker ikke brænder på.
Tag et piskeris og pisk i marmeladen i cirka 30 sekunder. Pisk marmeladen under et viskestykke, så du ikke brænder dig på den varme marmelade som kan sprøjte op.
Imens skylles glas i atamon.
Hæld den varme abrikosmarmelade på glas og bind straks til.
Kom evt. glas ind i en 100 grader varm ovn i ca. 10 minutter. Derved dræbes bakterier og holdbarheden forbedres.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Her er nogle tips til abrikosmarmelade af friske abrikoser:
Behold skindet på abrikoser hvis det er glatte abrikoser
For at få en rigtig god abrikosmarmelade, er det vigtigt , at smagen fremhæves. Dette gøres bedst med citron. Du kan tage saften fra to citroner, og tilsætte to spsk. sukker. Kom det i en gryde, og koge det ind til en citronlage og tilsætte den, så du får ekstra smag.
❓ FAQ
Ja, men marmelade opbevares normalt i glas
Uåbnet og mørkt, ca. 1 år
I køleskabet
Riv det gule af den ene citron og kom det ned i en gryde. Pres citroner ned i gryden. Tilsæt sukker og kog det langsomt op.
Kog det ind til det halve. Så har du en klassisk citronlage, som kan tilsættes alt fra marmelade til kager.
Opskrift med noter
Abrikosmarmelade af friske abrikoser med vanilje
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
Ingredienser abrikosmarmelade
- 1 kg. Abrikoser (friske (Renset vægt))
- 500 gram Sukker
- 1 stk. Lime (eller citron økologisk)
- ½ stk. Vaniljestang
- 1 dl Citronlage ((se tips) eller citronjuice)
Citronlage
- 2 stk. Citron
- 2 spsk. Sukker
Sådan gør du
Citronlage
- Riv det gule af den ene citron og kom det ned i en gryde. Pres citroner ned i gryden. Tilsæt sukker og kog det langsomt op.
- Kog det ind til det halve.
Abrikosmarmelade
- Fjern sten og den hvide hinde.
- Skold abrikoser hurtigt og træk skindet af. (kan udelades)
- Hak abrikoser groft og kom dem i en gryde.
- Pres saften ud af lime eller citron (1-2 spsk.) og riv evt. lidt af skallen og kom det med ned til abrikoser.
- Tilsæt sukker i forhold 1:2 og citronlagen.
- Varm det op til lige under kogepunktet og kog det ind under omrøring.
- Flæk vaniljestang og skrab kornene ud og kom det i gryden.
- Kog det under omrøring i ca. 30 minutter uden låg. Pas på at sukker ikke brænder på.
- Tag et piskeris og pisk i marmeladen i cirka 30 sekunder. Pisk marmeladen under et viskestykke, så du ikke brænder dig på den varme marmelade som kan sprøjte op.
- Imens skylles glas i atamon.
- Hæld den varme abrikosmarmelade på glas og bind straks til.
- Kom evt. glas ind i en 100 grader varm ovn i ca. 10 minutter. Derved dræbes bakterier og holdbarheden forbedres.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Susanne
nøjagtig som jeg kan lide den
Bjørn Nielsen
Tak, det var skønt at høre.
Hilsen
Bjørn
Jane Vestrup
Hej
Har kigget din opskrift på abrikosmarmelade og ser, at du skriver, at man skal fjerne den hvide hinde som er rundt om stenen.
Er det den der tynde streng der går fra frugtens bund og videre rundt i frugten og som bliver siddende når man fjerner stenen, eller er det noget andet?
For den streng er nærmest gul og nærmest umulig at fjerne uden at mase frugten til mos.
Hvis det er noget andet, har det ikke været i hverken egne eller de købe abrikoser jeg har lavet marmelade af.
Bjørn Nielsen
Hej Jane
Ja. Det er den streng.
Der er jo forskel på sorter, så måske ser din anderledes ud.
Hvis abrikoser er modne, burde strengen være rimelig nem at fjerne.
Hvis du ikke fjerner streng, vil den nok irritere i marmeladen, da den ikke bliver blød.
Håber det giver mening
Mvh.
Bjørn
Jane
Hej igen
Tak for svaret.
Jeg har så ikke forsøgt at fjerne den i helt modne abrikoser, men jeg kender godt de strenge i marmeladen.
Man kan ikke tygge den. Nogle gange spiser jeg den bare, andre gange piller jeg den ud når jeg møder den.
Gør den marmeladen en smule bitter?
Jeg er vild med abrikosmarmelade og abrikoser i det hele taget. Har selv 2 træer.
De giver ikke noget i år, men så håber jeg de giver flere næste år.
Venlig hilsen
Jane
Bjørn Nielsen
Hej igen
Ikke nævneværdig bitterhed, men de strenge er ubehagelige at få i munden.
Du kan evt. mose frugt gennem en sigte, så de sis fra.
Angående høst. Du vil få abrikoser hvert år, hvis du beskytter blomster mod frost. Tag evt. nogle grene og beskyt dem mod frost når de blomster.
Håber du kan bruge svar.
Mvh.
Bjørn
Jane
Åh, det er synd at mose dem helt ud. Jeg kan godt lide marmelade med “klumper.
Men tak for tippet. Jeg har nok på fornemmelsen, at kulde har ødelagt høsten idet insekterne ikke var fremme da de blomstrede.
Jeg havde dækket dem, men sikkert ikke nok. Mit første træ stod i drivhuset og det sprang endnu tidligere ud, så jeg legede selv bi, men de sidste 2 år det var i drivhuset fik vi slet ingen.
Nu står der ene på en østvendt mur og det andet i en potte så jeg kan tage det ud og ind i drivhuset. Det er helt nyt.
Nå, nok om mine træer.
Godt man kan købe abrikoser.
Vh og tak
Jane
Bjørn Nielsen
Jeg kan anbefale Canino abrikostræ.
Det er et smukt solitær træ som giver store velsmagende abrikoser hvert år, når vi beskytter det lidt.
Vi spiser dem netop i dag.
Bare lige et ekstra tip.
Forsat god aften
Bjørn