Abrikosmarmelade med vanilje, er en himmerigsmundfuld. Smagen er ubeskrivelig og det samme er duften. Det smager og dufter af hรธjsommer, nรฅr man deler en abrikos midtover.
Den tykke duftende konsistens er nem, at smรธre pรฅ brรธdet og har en flot gul/orange farve, som ser indbydende ud.
Du laver den bedste hjemmelavede abrikosmarmelade af dine egne friske abrikoser. Men dem du kรธber friske ved en grรธnthandler eller Bazar kan ogsรฅ bruges.
Det er vigtigt at du fjerner den hvide โstreng/hindeโ som er inde i abrikosen, da den er sej.
Abrikoser er meget sรธde, sรฅ der skal tilsรฆttes noget syrligt som f. eks. citronsaft for, at give marmeladen den bedste smag.
Prรธv ogsรฅ brombรฆrmarmelade eller abrikosmarmelade
Indhold i opskrift - Hop til:


Abrikosmarmelade af friske abrikoser
Abrikosmarmelade er noget af den bedste marmelade der findes, men det skal laves rigtigt for, at smage perfekt.
Der skal bruges en sรธd/sur lage af citron, sรฅ smagen af solmodne abrikoser kommer frem. Du skal ogsรฅ bruge friske modne abrikoser som dufter af abrikos.
Hvis du ikke er sรฅ heldig, at have abrikoser selv, kan du kรธbe dem hos eksotiske kรธbmรฆnd eller ved en bazar i storbyer.
Abrikosmarmelade med appelsin
I รฅr har vi prรธvet, at tilsรฆtte friskpresset appelsinsaft og lidt revet appelsinskal til vores abrikosmarmelade. Resultatet blev fremragende.
Appelsinsaften tilfรธrer en lรฆkker sรธdme og lรฆkker farve til marmeladen. (Se billede) Du kan stadig smage abrikosmarmeladen til med citron eller lime ogsรฅ.
Du kan se opskrift her: abrikosmarmelade med appelsin

โฒ๏ธ Klargรธring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Tilberedningstid er ca. 30 min. Samlet tid er ca. 40 min. Opskrift giver ca. 1.5 kg. marmelade

๐ฅ Ingredienser – Indkรธbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslรฅr ogsรฅ andre alternativer til ingredienser. Hvis du รธnsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at รฆndre eller tilfรธje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkรธbsseddel.
1 kg. Abrikoser friske (Renset vรฆgt)
1 dl vand
500 gram sukker
1 stk. lime, appelsin eller citron รธkologisk (Skal og saft)
Ekstra ingredienser som kan udelades
100 g hindbรฆr jordbรฆr eller andet syrligt bรฆr (Kan udelades)
๐ช Fremgangsmรฅden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmรฅde i nummerere trin. Her finder du ogsรฅ alternativer til fremgangsmรฅder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Fjern sten og den hvide seje “sene”som ligger ved sten..
Skold abrikoser hurtigt og trรฆk skindet af. (udelades hvis du har almindelige glatte abrikoser)
Hak abrikoser groft og kom dem i en gryde.
Tag en gryde. Pres saften ud af lime, appelsin eller citron og kom det i gryden. Riv skal med ned til saften.
Kom 2 spsk. sukker i gryden og kog det op. Kog forsigtigt lagen sammen og hรฆld det over abrikoser.
Kom vandet i gryden og kog det hele langsomt op.
Tilsรฆt sukker i forhold 1:2
Varm det op til lige under kogepunktet og kog det ind under omrรธring.
Kog det under omrรธring i ca. 30 minutter uden lรฅg. Pas pรฅ at sukker ikke brรฆnder pรฅ.
Imens skylles glas i atamon.
Hรฆld abrikosmarmeladen pรฅ glas og bind straks til.
๐ญโ Tips og FAQ
Her er nogle tips til abrikosmarmelade:
Lad evt. skindet blive pรฅ, det giver en kraftigere smag af abrikos.
Tag en stor suppegryde og fyld den halvt op med vand. Stil forsigtigt glas med marmeladen ned i vandet og kog det op. Derved drรฆbes alle bakterier. Glas skal stรฅ i ca. 10 minutter i det kogende vand.
Du kan bruge tรธrrede abrikoser, hvis du ikke kan fat i friske. Bemรฆrk, sรฅ skal der bruges mere vรฆske.
โ FAQ
Marmelade kan holde sin smag i ca. 1 รฅr.
Mรธrkt, kรธligt og tรธrt. F.eks. i viktualierum i kรฆlder.
Ja, tilsรฆt evt. sukker i forholdet โ og smag til. Er marmeladen for syrlig, tilsรฆttes ekstra sukker.
Citron gรธr abrikosmarmeladen syrlig. Lime giver ogsรฅ syre men ogsรฅ smag. Appelsin tilfรธrer sรธdme og mild smag.
Nej, man kan fjerne store stykker skal, inden marmeladen blendes, men det giver den pรฆneste marmelade, at lave marmeladen uden skal.
๐ Komplet opskrift med noter

Abrikosmarmelade af friske abrikoser
Bedรธm opskriften โญ Hvor mange stjerner fรฅr den? โญโญโญโญโญ
Ingredienser
Ekstra ingredienser som kan udelades
- 100 g Hindbรฆr (jordbรฆr eller andet syrligt bรฆr (Kan udelades))
Sรฅdan gรธr du
- Fjern sten og den hvide seje "sene" som ligger ved sten.
- Skold abrikoser hurtigt og trรฆk skindet af. (udelades hvis du har almindelige glatte abrikoser)
- Hak abrikoser groft og kom dem i en gryde.
- Tag en gryde. Pres saften ud af lime eller citron og kom det i gryden. Riv lidt skal med ned til saften.
- Kom 2 spsk. sukker i gryden og kog det op. Kog forsigtigt lagen sammen og hรฆld det over abrikoser.
- Kom vandet i gryden og kog det hele langsomt op.
- Tilsรฆt sukker i forhold 1:2
- Varm det op til lige under kogepunktet og kog det ind under omrรธring.
- Kog det under omrรธring i ca. 30 minutter uden lรฅg. Pas pรฅ at sukker ikke brรฆnder pรฅ.
- Imens skylles glas i atamon.
- Hรฆld abrikosmarmeladen pรฅ glas og bind straks til.
Ernรฆrnรฆrings fakta
Ernรฆringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.

















Jane skriver
Hej
Jeg faldt lige over din opskrift til abrikosmarmelade. Jeg har selv et abrikostrรฆ i drivhuset, som i รฅr gav nรฆsten 7 kg store velsmagende abrikoser. Sidste รฅr gav det omkring 6 kg.
Der bliver det skรธnneste marmelade af disse vidunderlige frugter, men jeg undrer mig lidt over, at du skriver, at man skal tage skindet af, hvis det ikke er de glatte abrikoser.
Nu har jeg haft mit abrikostrรฆ i nogle รฅr efterhรฅnden og jeg har aldrig fjernet skindet selvom mine er lidt lรฅdne, ikke meget, men lidt og jeg har aldrig oplevet, at kunne finde et stykke skind i marmeladen, sรฅ jeg bruger dem som de er.
Har ogsรฅ prรธvet at lave abrikosmarmelade af friske kรธbe abrikoser, DET gรธr jeg aldrig mere, sรฅ hellere undvรฆre. Har man fรธrst smagt det fra egne abrikoser, er det andet bare yt.
Jeg vil sรฅ ikke have citron i, jeg synes der er smag nok i abrikoserne uden, men det er jo smag og behag. Har nok lidt antiparti mod, at der skal citron i nรฆsten alting. Mรฅske jeg skifter mening nรฅr mine mange citroner pรฅ citrontrรฆet modner , noget skal de jo bruges til.
Nรฅ, det var bare lige mit besyv med omkring skind pรฅ abrikoser og jeg glรฆder mig meget til nรฆste รฅr, for at se hvor meget trรฆet bรฆrer. Det kan vel ikke blive ved med at gรฅ godt med sรฅ stor en hรธst hvert รฅr.
PS glemte lige at spรธrge, hvad det er for en hvid hinde indeni abrikosen du skriver om? Sรฅdan en har jeg aldrig mรธdt.
Og glemte ogsรฅ lige at underskrive min mail โ sorry
Venlig hilsen
Jane Vestrup
Horsens
Bjรธrn Nielsen skriver
Hej Jane
Tak for dit indlรฆg, som jeg synes lyder spรฆndende ๐
Fรธrst, abrikoser er virkelig en “glemt” frugt i Danmark, men det skyldes nok, at blomsterne er meget fรธlsomme overfor frost og bedst giver frugt i drivhuse.
Angรฅende skind: Jeg tager heller ikke skindet af, men syltede engang nogle abrikoser, mener de hed nancy og skindet var virkelig sejt og sรฅ ikke pรฆnt ud i marmeladen.
Min sort hedder canino og smager virkelig godt, men den har en sej hvid hinde omkring stenen (som ligner en tyk sytrรฅd) og som sidder fast i abrikosen nรฅr man flรฆkker den. Det er den “trรฅd”. som skal vรฆk.
Angรฅende citron, jeg har rettet opskriften til, du har ret, 1 citron er nok i overkanten. Men, jeg bruger ogsรฅ en del sukker da jeg bedst kan lide abrikosmarmelade meget sรธdt. ๐
Mรฅ jeg anbefale dig en fersken ogsรฅ ? Prรธv sorten “frost” det er den bedste smag og den flotteste frugt og kan bรฅde syltes og spises frisk.
Hilsen
Bjรธrn
Min Madopskrift
Jane skriver
Hej Bjรธrn
Det er bare helt ok.
Fint du anbefaler en god kรธbe abrikos, men ku du sรฅ ikke ogsรฅ fortรฆlle hvor man kรธber den? Vi har ikke en sรฆrlig velassorteret frugt og grรธnthandler her i Horsens. Ved ikke om de der udenlandske butikker har dem.
Jeg fik engang en hos en veninde, de hed noget med pink, de var mega gode, men jeg har ikke set dem siden. Hun sagde de var kรธbt i Netto, men de har som regel kun partivarer.
Jeg skriver navnet bag รธret.
Har lige lavet abrikosmarmelade, tilsat sukker som du skriver 1:2 og jeg synes det er sรธdt, men ogsรฅ MEGET smagfuld. Ingen vand tilsat. Glรฆder mig til en fuldkorns valnรธddebolle med marmeladen mums.
God weekend til dig
Venlig hilsen
Jane
Bjรธrn Nielsen skriver
Hej Jane
Friske abrikoser kan kรธbes pรฅ grรธnttorvet eller i indvandrerbutikker om sommeren. Jeg har set lidl og rema har friske abrikoser, men ved ikke hvor gode de er. Men dem du selv dyrker er selvfรธlgelig bedst.
Jeg har faktisk lige fรฅet et stykke franskbrรธd med hjemmelavet abrikosmarmelade og et stykke med brombรฆrmarmelade. ๐
Jeg er helt vild med brombรฆrmarmelade i รธjeblikket. Tror de smager mere i รฅr pga. af den sommer vi har haft.
God weekend og de bedste hilsner
Bjรธrn