Abrikosmarmelade med vanilje, er en himmerigsmundfuld. Smagen er ubeskrivelig og det samme er duften. Det smager og dufter af højsommer, når man deler en abrikos midtover.
Den tykke duftende konsistens er nem, at smøre på brødet og har en flot gul/orange farve, som ser indbydende ud.
Du laver den bedste hjemmelavede abrikosmarmelade af dine egne friske abrikoser. Men dem du køber friske ved en grønthandler eller Bazar kan også bruges.
Det er vigtigt at du fjerner den hvide ”streng/hinde” som er inde i abrikosen, da den er sej.
Abrikoser er meget søde, så der skal tilsættes noget syrligt som f. eks. citronsaft for, at give marmeladen den bedste smag.
Prøv også brombærmarmelade eller abrikosmarmelade
Gå til
Abrikosmarmelade af friske abrikoser
Abrikosmarmelade er noget af den bedste marmelade der findes, men det skal laves rigtigt for, at smage perfekt.
Der skal bruges en sød/sur lage af citron, så smagen af solmodne abrikoser kommer frem. Du skal også bruge friske modne abrikoser som dufter af abrikos.
Hvis du ikke er så heldig, at have abrikoser selv, kan du købe dem hos eksotiske købmænd eller ved en bazar i storbyer.
Abrikosmarmelade med appelsin
I år har vi prøvet, at tilsætte friskpresset appelsinsaft og lidt revet appelsinskal til vores abrikosmarmelade. Resultatet blev fremragende.
Appelsinsaften tilfører en lækker sødme og lækker farve til marmeladen. (Se billede) Du kan stadig smage abrikosmarmeladen til med citron eller lime også.
Du kan se opskrift her: abrikosmarmelade med appelsin
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Tilberedningstid er ca. 30 min. Samlet tid er ca. 40 min. Opskrift giver ca. 1.5 kg. marmelade
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
1 kg. Abrikoser friske (Renset vægt)
1 dl vand
500 gram sukker
1 stk. lime, appelsin eller citron økologisk (Skal og saft)
Ekstra ingredienser som kan udelades
100 g hindbær jordbær eller andet syrligt bær (Kan udelades)
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Fjern sten og den hvide seje “sene”som ligger ved sten..
Skold abrikoser hurtigt og træk skindet af. (udelades hvis du har almindelige glatte abrikoser)
Hak abrikoser groft og kom dem i en gryde.
Tag en gryde. Pres saften ud af lime, appelsin eller citron og kom det i gryden. Riv skal med ned til saften.
Kom 2 spsk. sukker i gryden og kog det op. Kog forsigtigt lagen sammen og hæld det over abrikoser.
Kom vandet i gryden og kog det hele langsomt op.
Tilsæt sukker i forhold 1:2
Varm det op til lige under kogepunktet og kog det ind under omrøring.
Kog det under omrøring i ca. 30 minutter uden låg. Pas på at sukker ikke brænder på.
Imens skylles glas i atamon.
Hæld abrikosmarmeladen på glas og bind straks til.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Her er nogle tips til abrikosmarmelade:
Lad evt. skindet blive på, det giver en kraftigere smag af abrikos.
Tag en stor suppegryde og fyld den halvt op med vand. Stil forsigtigt glas med marmeladen ned i vandet og kog det op. Derved dræbes alle bakterier. Glas skal stå i ca. 10 minutter i det kogende vand.
Du kan bruge tørrede abrikoser, hvis du ikke kan fat i friske. Bemærk, så skal der bruges mere væske.
❓ FAQ
Marmelade kan holde sin smag i ca. 1 år.
Mørkt, køligt og tørt. F.eks. i viktualierum i kælder.
Ja, tilsæt evt. sukker i forholdet ⅓ og smag til. Er marmeladen for syrlig, tilsættes ekstra sukker.
Citron gør abrikosmarmeladen syrlig. Lime giver også syre men også smag. Appelsin tilfører sødme og mild smag.
Nej, man kan fjerne store stykker skal, inden marmeladen blendes, men det giver den pæneste marmelade, at lave marmeladen uden skal.
Opskrift med noter
Abrikosmarmelade af friske abrikoser
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
Ekstra ingredienser som kan udelades
- 100 g Hindbær (jordbær eller andet syrligt bær (Kan udelades))
Sådan gør du
- Fjern sten og den hvide seje "sene" som ligger ved sten.
- Skold abrikoser hurtigt og træk skindet af. (udelades hvis du har almindelige glatte abrikoser)
- Hak abrikoser groft og kom dem i en gryde.
- Tag en gryde. Pres saften ud af lime eller citron og kom det i gryden. Riv lidt skal med ned til saften.
- Kom 2 spsk. sukker i gryden og kog det op. Kog forsigtigt lagen sammen og hæld det over abrikoser.
- Kom vandet i gryden og kog det hele langsomt op.
- Tilsæt sukker i forhold 1:2
- Varm det op til lige under kogepunktet og kog det ind under omrøring.
- Kog det under omrøring i ca. 30 minutter uden låg. Pas på at sukker ikke brænder på.
- Imens skylles glas i atamon.
- Hæld abrikosmarmeladen på glas og bind straks til.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Jane
Hej
Jeg faldt lige over din opskrift til abrikosmarmelade. Jeg har selv et abrikostræ i drivhuset, som i år gav næsten 7 kg store velsmagende abrikoser. Sidste år gav det omkring 6 kg.
Der bliver det skønneste marmelade af disse vidunderlige frugter, men jeg undrer mig lidt over, at du skriver, at man skal tage skindet af, hvis det ikke er de glatte abrikoser.
Nu har jeg haft mit abrikostræ i nogle år efterhånden og jeg har aldrig fjernet skindet selvom mine er lidt lådne, ikke meget, men lidt og jeg har aldrig oplevet, at kunne finde et stykke skind i marmeladen, så jeg bruger dem som de er.
Har også prøvet at lave abrikosmarmelade af friske købe abrikoser, DET gør jeg aldrig mere, så hellere undvære. Har man først smagt det fra egne abrikoser, er det andet bare yt.
Jeg vil så ikke have citron i, jeg synes der er smag nok i abrikoserne uden, men det er jo smag og behag. Har nok lidt antiparti mod, at der skal citron i næsten alting. Måske jeg skifter mening når mine mange citroner på citrontræet modner , noget skal de jo bruges til.
Nå, det var bare lige mit besyv med omkring skind på abrikoser og jeg glæder mig meget til næste år, for at se hvor meget træet bærer. Det kan vel ikke blive ved med at gå godt med så stor en høst hvert år.
PS glemte lige at spørge, hvad det er for en hvid hinde indeni abrikosen du skriver om? Sådan en har jeg aldrig mødt.
Og glemte også lige at underskrive min mail – sorry
Venlig hilsen
Jane Vestrup
Horsens
Bjørn Nielsen
Hej Jane
Tak for dit indlæg, som jeg synes lyder spændende 🙂
Først, abrikoser er virkelig en “glemt” frugt i Danmark, men det skyldes nok, at blomsterne er meget følsomme overfor frost og bedst giver frugt i drivhuse.
Angående skind: Jeg tager heller ikke skindet af, men syltede engang nogle abrikoser, mener de hed nancy og skindet var virkelig sejt og så ikke pænt ud i marmeladen.
Min sort hedder canino og smager virkelig godt, men den har en sej hvid hinde omkring stenen (som ligner en tyk sytråd) og som sidder fast i abrikosen når man flækker den. Det er den “tråd”. som skal væk.
Angående citron, jeg har rettet opskriften til, du har ret, 1 citron er nok i overkanten. Men, jeg bruger også en del sukker da jeg bedst kan lide abrikosmarmelade meget sødt. 🙂
Må jeg anbefale dig en fersken også ? Prøv sorten “frost” det er den bedste smag og den flotteste frugt og kan både syltes og spises frisk.
Hilsen
Bjørn
Min Madopskrift
Jane
Hej Bjørn
Det er bare helt ok.
Fint du anbefaler en god købe abrikos, men ku du så ikke også fortælle hvor man køber den? Vi har ikke en særlig velassorteret frugt og grønthandler her i Horsens. Ved ikke om de der udenlandske butikker har dem.
Jeg fik engang en hos en veninde, de hed noget med pink, de var mega gode, men jeg har ikke set dem siden. Hun sagde de var købt i Netto, men de har som regel kun partivarer.
Jeg skriver navnet bag øret.
Har lige lavet abrikosmarmelade, tilsat sukker som du skriver 1:2 og jeg synes det er sødt, men også MEGET smagfuld. Ingen vand tilsat. Glæder mig til en fuldkorns valnøddebolle med marmeladen mums.
God weekend til dig
Venlig hilsen
Jane
Bjørn Nielsen
Hej Jane
Friske abrikoser kan købes på grønttorvet eller i indvandrerbutikker om sommeren. Jeg har set lidl og rema har friske abrikoser, men ved ikke hvor gode de er. Men dem du selv dyrker er selvfølgelig bedst.
Jeg har faktisk lige fået et stykke franskbrød med hjemmelavet abrikosmarmelade og et stykke med brombærmarmelade. 🙂
Jeg er helt vild med brombærmarmelade i øjeblikket. Tror de smager mere i år pga. af den sommer vi har haft.
God weekend og de bedste hilsner
Bjørn