Blommemarmelade er en helt fantastisk lækker marmelade, hvis man bruger de rigtige blommer. De utroligt søde grøn/gule reine claude blommer er de mest anvendelige, men du kan sagtens bruge andre blommer, bare de er fuldmodne.
Der behøves ikke bruges syltepulver eller melatin, da blommerne giver marmeladen en naturlig god og cremet konsistens.
Inden marmeladen kommes på rengjorte glas, anbefaler vi, at blende blommemarmeladen, så den bliver mere ensartet i konsistensen og derved også får den bedste smag.
Den marmelade er grøn med gule toner. Smagen er intens sød med en lang mild eftersmag.
Prøv også blommemarmelade med citron
Gå til
Få den bedste blommesmag frem
Når vi serverer vores blommemarmelade, får vi ofte spørgsmål til, hvordan vi får vores blommemarmelade til, at være så sød og smage så godt.
Hemmeligheden er blot gode ingredienser og ægte vanilje. Blommer er syrlige og den syrlighed giver smag til marmeladen, men den gør også, at marmeladen kan blive lidt skarp i smagen.
Ægte vanilje tilfører mildhed i smagen, som runder blommemarmelade af og vaniljen kan faktisk ikke smages i den færdige marmelade, hvis man kun bruger en halv stang.
Syrlighed
Tilføj endelig ikke for meget syre til blommemarmelade.
I mange opskrifter, skal der tilføjes en hel eller halv citron, og det fremhæver og giver også god smag, men der er rigeligt syre i selv den sødeste blomme, så der kan roligt udelades citronsaft, hvis man ønsker sød og mild blommemarmelade.
Appelsinsaft eller hele skiver appelsin kan der også eksperimenteres med, hvis man ønsker, at lave en jule blommemarmelade.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargøring ca. 15 min. Tilberedningstid ca. 20 min. Arbejdstid ca. 5 min. Samlet tid ca. 40 min. Opskrift giver ca. 2 kg.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 1 ½ kg blommer
- ½ stk. vaniljestang
- 1 dl vand
- 750 g sukker
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Kom alle blommerne i en balje med vand eller brug køkkenvasken.
- Se alle blommer igennem og fjern grimme skaller og urenheder. Flæk blommen og tag stenen ud. Kom de halve blommer i en stor gryde.
- Flæk den halve vaniljestang. Tag kornene ud og kom det hele i gryden inkl. de tomme skaller.
- Tilsæt lidt vand og kog nu blommerne op under omrøring ind i mellem. Sæt låget på gryden. Når blommerne begynder at blive møre tilsættes sukkeret.
- Når det har simret i ca. 15 minutter, tager du de tomme vaniljeskaller op og smider dem ud.
- Tag nu en stavblender og blend det hele 1 minuts tid eller indtil du har en tyk ensartet marmelade. Hvis der er brugt saftige blommer og marmeladen er tynd, så kan man normalt ikke koge marmelade ind, så skal der i stedet tilsættes melatin. Følg vejledningen på posen, hvis der bruges melatin.
- Hæld den færdige marmelade på glas, og luk glassene med det samme. Herefter stilles marmeladen tørt og køligt. Blommemarmelade kan spises med det samme, men er bedst efter 14 dage lagring.
📋 Opskrift med noter
Blommemarmelade
Hjælp andre ved at give opskriften stjerner når du har lavet den
Ingredienser
- 1 ½ kg blommer
- ½ stk. vaniljestang
- 1 dl vand
- 750 g sukker
Sådan gør du
- Kom alle blommerne i en balje med vand eller brug køkkenvasken.
- Se alle blommer igennem og fjern grimme skaller og urenheder. Flæk blommen og tag stenen ud. Kom de halve blommer i en stor gryde.
- Flæk den halve vaniljestang. Tag kornene ud og kom det hele i gryden inkl. de tomme skaller.
- Tilsæt lidt vand og kog nu blommerne op under omrøring ind i mellem. Sæt låget på gryden. Når blommerne begynder at blive møre tilsættes sukkeret.
- Når det har simret i ca. 15 minutter, tager du de tomme vaniljeskaller op og smider dem ud.
- Tag nu en stavblender og blend det hele 1 minuts tid eller indtil du har en tyk ensartet marmelade. Hvis der er brugt saftige blommer og marmeladen er tynd, så kan man normalt ikke koge marmelade ind, så skal der i stedet tilsættes melatin. Følg vejledningen på posen, hvis der bruges melatin.
- Hæld den færdige marmelade på glas, og luk glassene med det samme. Herefter stilles marmeladen tørt og køligt. Blommemarmelade kan spises med det samme, men er bedst efter 14 dage lagring.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
💭❓ Tips og FAQ
- Hvis man vil lave en julemarmelade, kan der tilsættes hel kardemomme, hel kanelstang og hel vaniljestang. Herefter kan der smages til med friskpresset appelsinsaft
- Når du blender blommerne, fordeler smagen i skallerne sig bedre og smagen bliver komplet
- Der kan også tilsættes flere slags blommer, hvis man vil eksperimentere
❓ FAQ
Hvis man vil lave en julemarmelade, kan der tilsættes hel kardemomme, hel kanelstang og hel vaniljestang. Herefter kan der smages til med friskpresset appelsinsaft
Blommemarmelade kan holde sig frisk i flere år, ved mørk og kølig opbevaring. Efter 3 år forringes smagen dog lidt.
Grøn reine claude blomme, er den bedste til blommemarmelade. Blommen har en intens sødme, tilsat lidt syre. Grøn reine claude har en utrolig lækker smag og er også særdeles velegnet til blommegrød.
Kommentarer
Ingen kommentarer