Blommer i kanel er perfekt til vaniljeis, men de er også velegnet til ostebordet sammen med eller som erstatning for valnødder i sirup. De syltede blommer kan også serveres tilsættes desserter og kager.
Blommerne tilføjer både sødme og fugtighed til kager, så prøv og tilsætte dem til f.eks. sandkage.
Hvis man spiser yoghurt naturel eller skyr til morgenmad, kan man kommer et par blommer i kanel ovenpå yoghurten.
De syltede blommer giver en helt perfekt sødme og krydret smag til den lidt syrlige yoghurt.
Der går hurtigt et glas syltede blommer i kanel til morgenmaden, så lav endelig flere glas, de skal nok blive spist.
Inden du begynder på opskriften, vil vi anbefale du læser afsnittet konservering, så du undgår, at kassere de fine syltede blommer.
Prøv også blommer i rom og sådan henkoger du
Gå til
Konservering af blommer
Du ved med det samme, hvis de syltede blommer er blevet dårlige. Det er ofte fordi, at der er brugt for lidt sukker, at der sker en gæring eller mug er opstået.
Beregn mindst 50 % sukker til 50 % bær eller frugt. Så brug 50/50 reglen, når du laver marmelade, saft eller sylter.
- Gæring. – Du får en prikken på tungen og smagen er hen af champagnebrus. Så er de syltede blommer gået i gæring, og skal kasseres.
- Mug. – Der er kommet en grå hinde på overfladen i glasset. Denne hinde er mug og glasset med blommer skal desværre kasseres.
- Misfarvning. – De øverste blommer har fået en mærkelig brunlig farve. Dettes skyldes iltning i glasset. Det anbefales, at du kasserer hele glasset, da der også kan være kommet bakterier med ind.
Sådan konserverer du
- Det er vigtigt, at man sørger for, at alle bakterier er dræbt, da der ellers kan opstå bakterier der ødelægger de syltede blommer.
- Hvis man vil være helt sikker på, at alle bakterier er væk, kan man sætte glasset ind i en 100 – 130 grader varm ovn, og lade det stå der indtil lagen bobler. Det kan tage op til 30 minutter.
- Det er vigtigt, at lagen kun lige bobler et par minutter, da blommerne ellers vil slatne.
- Nu er der sket en henkogning og blommerne er sterile og kan gemmes.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør ca. 5 min. Arbejdstid ca. 5 min. Trækketid ca. 14 dage. Samlet tid 14 dage. Opskrift giver ca. 1 kg.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 1 kg Blommer
- 1 tsk. Atamon
Lage
- 3 dl Vand
- 1 stk. Citron (økologisk)
- 600 g Rørsukker
- 2 stk. Kanelstænger
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Skyl blommer godt og fjern skidt og stilken.
- Tag en lille urtekniv og halvér blommerne, fjern fjern stenene og skrab rundt i hullet hvor sten har siddet, da der her kan sidde stenrester og dyr.
Lage
- Kom vand i en gryde, når det koger tilsættes sukker. Sukkeret opløses under omrøring. Kom kanelstænger og citron skåret i skiver i gryden. Lad det koge et par minutter. Lad lagen køle ned til stuetemperatur eller lidt over.
- Skold glas og kom blommerne i glasset.
- Hæld lagen over blommerne og stil dem et køligt sted.
Næste dag
- Kom lagen fra blommerne op i en gryde og kog lagen op. Skum lagen. Sluk næsten for varmen. Tilsæt blommerne og lad dem ligge i lagen i ca. 2 minutter.
- Tag blommerne op af lagen og kom dem igen på skoldede rengjorte glas. Giv lagen et opkog og sluk så for varmen. Tilsæt atamon og rør det ud i lagen.
- Hæld den varme lage og kanelstængerne over blommerne. Lad blommer i kanel stå et mørkt sted i 1-2 uger, før de er klar.
- Når glasset er åbnet, skal de syltede blommer opbevares på køl. Blommerne kan holde sig i 1 måned, hvis du bruger en ren ske, hver gang du tager fra glasset.
Tips til anvendelse af syltede blommer
Hvis man har fået lavet for mange glas syltede blommer og løbet tør for idéer, kan du se hvad de kan anvendes til her.
Morgenmad
- Kom et par blommer på yoghurt naturel eller skyr til morgenmad, hvor de spises sammen med frisk frugt og mysli
- Kan hakkes og drysses over risengrød eller havregrød
- Kan spises med lidt fløde som dessert til morgenmad
Dessert
- De syltede blommer kan spises sammen med andre syltede frugter og bær
- Tilsæt syltede blommer til vaniljeis
- Kom syltede blomme i et ildfast fad. Blommerne drysses med brun farin og dryppes til sidst med cointreau eller god rom. Varm de syltede blommer op i ovnen ved 175 grader og giv dem ca. 10 minutter eller indtil de er helt varme. Serveres straks til iskold flødeskum, vaniljeis eller vaniljecreme.
Kager
- De syltede blommer hakkes og kommes i småkagedejen
- De syltede blommer hakkes og kommes i sandkage
- Kan også tilsættes frugttærter
📖Variation
Ja selvfølgelig kan denne opskrift varieres. Du kan variere smagen ved at gøre følgende.
- Krydret smag af jul – Du kan tilsætte julens krydderier, som er nelliker eller brunkagekrydderi
- Sødere smag – Erstat noget af sukker med brun farin
- Alkohol – Tilsæt 1 eller 2 dl god rom alt efter hvor meget blommerne skal smage af rom
Opskrift med noter
Blommer i kanel og citron
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 1 kg Blommer
- 1 tsk. Atamon
Lage
- 3 dl Vand
- 1 stk. Citron (økologisk)
- 600 g Rørsukker
- 2 stk. Kanelstænger
Sådan gør du
- Skyl blommer godt og fjern skidt og stilken.
- Tag en lille urtekniv og halvér blommerne, fjern fjern stenene og skrab rundt i hullet hvor sten har siddet, da der her kan sidde stenrester og dyr.
Lage
- Kom vand i en gryde, når det koger tilsættes sukker. Sukkeret opløses under omrøring. Kom kanelstænger og citron skåret i skiver i gryden. Lad det koge et par minutter. Lad lagen køle ned til stuetemperatur eller lidt over.
- Skold glas og kom blommerne i glasset.
- Hæld lagen over blommerne og stil dem et køligt sted.
Næste dag
- Kom lagen fra blommerne op i en gryde og kog lagen op. Skum lagen. Sluk næsten for varmen. Tilsæt blommerne og lad dem ligge i lagen i ca. 2 minutter.
- Tag blommerne op af lagen og kom dem igen på skoldede rengjorte glas. Giv lagen et opkog og sluk så for varmen. Tilsæt atamon og rør det ud i lagen.
- Hæld den varme lage og kanelstængerne over blommerne. Lad blommer i kanel stå et mørkt sted i 1-2 uger, før de er klar.
- Når glasset er åbnet, skal de syltede blommer opbevares på køl. Blommerne kan holde sig i 1 måned, hvis du bruger en ren ske, hver gang du tager fra glasset.
Noter
- Skal opbevares på køl når de tages i brug
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
💭 Tips
- Der kan tilsættes lidt rom, hvis man ønsker dette
- Brug store søde røde blommer
- Almindelig sukker kan erstatte rørsukker
❓ FAQ
Uåbnet opbevares de tørt og mørkt. Åbent opbevares syltede blommer i køleskabet, hvor holdbarheden er ca. 1 måned eller mere.
Ja, men store røde blommer er bedst og giver de kønneste syltede blommer.
Det er ofte fordi, at der er brugt for lidt sukker, at der sker en gæring eller mug er opstået. Beregn mindst 50 % sukker til 50 % bær eller frugt. Så brug 50/50 reglen, når du laver marmelade, saft eller sylter.
Birthe Bjørnskov
Hej
Jeg har netop lavet de dejlige blommer og stillet dem koldt og mørkt. Jeg fik en del lage tilovers og vil spørge, om I har forslag til anvendelsen af den. Kan man koge den op med noget andet frugt, appelsiner fx?
Mvh Birthe
Bjørn Nielsen
Hej Birthe
Ja, du kan bruge lagen til andre frugter. Det er som sådan kun en basis lage.
Husk, når du har frugt med meget saft (som appelsin), er det vigtigt, at renligheden er i top, da du ellers risikerer, at indholdet i glasset gærer.
Vi henkoger næsten altid frisk frugt. Dvs. vi kommer glasset i en varm ovn, så alle bakterier med sikkerhed er dræbt. Vi har en artikel om henkogning.
Håber du kan bruge mit råd.
Hilsen
Bjørn