Giver 1 liter færdig havredrik – havremælk
Hvis du ikke kan tåle mælk eller gluten, kan du lave den herligste havredrik og erstatte mælk. Havredrik og havremælk, som nogen kalder drikken er det samme.
Havredrik er dyr at købe i supermarkederne. Du kan lave den herligste og sundeste havremælk billigt selv. Ingredienserne er billige, hvis du tilmed kan nøjes med de billige havregryn.
Ingredienserne til havredrik er heldigvis billige, og hvis du tilmed kan nøjes med de billige havregryn, kan du spare mange penge på husholdningsbudgettet.
Prøv også hyldeblomstsaft
Gå til
Havredrik – havremælk
Det hedder havredrik og ikke havremælk. Havredrik laves på havre. Mælk kommer jo fra dyr, så derfor hedder det havredrik og ikke havremælk.
Cremet havredrik
Bruger du glutenfri havregryn, får du en mere cremet havredrik. Havredrik bruges som erstatning for mælk på morgenmad, som f.eks. havregryn, cornflakes, mysli og lign.
Kan også bruges som erstatning for mælk i kaffe og bagværk. Bemærk – 1 liter vand giver ca. 0.8 liter færdig havredrik
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Forberedelsestid er ca. 2 min. Arbejdstid er ca. 5 min. Samlet tid er ca. 12 min. Opskrift giver 1 liter havredrik.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 120 g havregryn (evt. glutenfri)
- 1.2 liter koldt vand
- 1 spsk. solsikkeolie (kan udelades)
- 1 knivspids salt
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Tag en blender og hæld 120 gram havregryn og salt i blenderglasset.
- Tilsæt 1.2 liter koldt vand.
- Blend nu havregryn og vand godt igennem i ca. 2 minutter eller mere.
- Tag nu en stor skål og læg en si ovenpå.
- Hæld den blendede havredrik op i sien og skrab siderne fri med en kniv eller ske hver gang havredrik er løbet igennem.
- Fortsæt indtil der kun er havrepulpen tilbage.
- Hvis du ønsker en finere drik, kan du sigte havredrikken flere gange og til sidst hælde det igennem et rent viskestykke.
- Tilsæt evt. lidt solsikkeolie, så drikken ikke skiller så nemt.
- Hæld den færdige havredrik på flaske eller en kande med låg.
- Havremælken skal rystes inden brug, da der dannes bundfald.
- Holdbarheden er ca. 3-4 dage på køl.
Opskrift med noter
Hjemmelavet havredrik
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 120 g havregryn (evt. glutenfri)
- 1.2 liter koldt vand
- 1 spsk. solsikkeolie (kan udelades)
- 1 knivspids salt
Sådan gør du
- Tag en blender og hæld 120 gram havregryn og salt i blenderglasset.
- Tilsæt 1.2 liter koldt vand.
- Blend nu havregryn og vand godt igennem i ca. 2 minutter eller mere.
- Tag nu en stor skål og læg en si ovenpå.
- Hæld den blendede havredrik op i sien og skrab siderne fri med en kniv eller ske hver gang havredrik er løbet igennem.
- Fortsæt indtil der kun er havrepulpen tilbage.
- Hvis du ønsker en finere drik, kan du sigte havredrikken flere gange og til sidst hælde det igennem et rent viskestykke.
- Tilsæt evt. lidt solsikkeolie, så drikken ikke skiller så nemt.
- Hæld den færdige havredrik på flaske eller en kande med låg.
- Havremælken skal rystes inden brug, da der dannes bundfald.
- Holdbarheden er ca. 3-4 dage på køl.
Noter
- Ønsker du en sødere havredrik kan du tilsætte lidt ahornsirup
- Ønsker du en havredrik til at drikke, kan du tilsætte vanilje
- Koger du havredrikken op, klumper havredrikken og bliver grynet
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
- Ønsker du en sødere havremælk kan du tilsætte lidt ahornsirup
- Ønsker du en havredrik til at drikke, kan du tilsætte vanilje
- Koger du havredrikken op, klumper havredrikken og bliver grynet
❓ FAQ
Ja havredrik og havremælk er samme. Både havredrik og havremælk er lavet på havre. Havredrik er den korrekte betegnelse, da mælk er animalsk.
Hjemmelavet havredrik er ikke homogeniseret, så derfor vil der opstå bundfald. Bundfaldet er ikke farligt, og flasken med hjemmelavet havredrik, skal bare rystes, så det fordeler sig.
Nej, havredrik indeholder langt færre vitaminer og mineraler end f.eks. komælk. Derfor anbefales det af sundhedsmyndighederne, at indtage lidt mælk.
Man indtager ofte dagligt høje mængder mælk i form at ost, yoghurt og andre mælkeprodukter, som indeholder animalsk fedt. Derfor, kan det være sundt, at indtage en plantebaseret drik i stedet, som erstatning, for, og nedbringe det daglige indtag af mælk.
Henrik R.
Jeg har modificeret din opskrift på 2 måder:
1. Havregrynene står i blød i vand natten over i køleskabet.
2. Jeg bruger olivenolie i stedet for solsikkeolie.
Når jeg har blendet og siet og stiller det i køleskabet går der et par timer, så er det tydeligt skilt i 2 fraktioner – plus bundfald. Hvordan får man det mere homogent, som det man køber?
Bjørn Nielsen
Hej Henrik
Tak for dit spørgsmål.
Vi kan ikke rigtig lave havredrik, som på en fabrik. Så skal havre drikken koges homogeniseres, (det er en proces under højt tryk.), og det kan vi ikke, for så bliver havre drikken klumpet.
Det bedste du kan gøre, og som vi gør er, at ryste flasken hver gang du skal bruge havredrik.
Bemærk, havredrik er sundt, men har ikke samme høje indhold af vitaminer og mineraler som komælk. Så det anbefales stadig, at drikke lidt mælk.
Håber du kan bruge vores svar.
Hilsen
Bjørn
Henrik R.
Tak for dit svar!
Jeg har en trykkoger. Er det det tryk man skal bruge, eller skal det være højere?
Det kunne under alle omstændigheder være interessant at vide noget mere om hvordan de laver havredrik på en fabrik. 🙂
Bjørn Nielsen
Hej Henrik
Nej, jeg tror ikke du kan bruge en trykkoger, da det som får havredrikken til at klumpe skal sies fra. Men, du kan altid eksperimentere selv.
Jeg ved ikke hvordan de gør på en fabrik, men hvis du ringer til fabrikken, kan du da være lidt kæk og spørge om de vil fortælle det.
Du kan da højst få et nej 🙂
Ellers synes jeg også det hjemmelavede er fint nok.
Hilsen
Bjørn
Henrik R.
Jeg synes ikke resultatet er særlig godt.
Jeg bruger COOP 365 øko finvalsede havregryn og resultatet bliver tyktflydende, nærmest slimet, og smager IKKE lige så godt som det man køber! Det smager ligesom lidt vammelt.
Men i betragtning af hvor mange mærker der findes i supermarkederne, kan det vel ikke være særligt hemmeligt? 😉
Henrik R.
PS: Jeg gik bort fra at hælde olie i. Det forhindrer den ikke i at skille, og den blev nærmest mere tyktflydende og slimet.
Bjørn Nielsen
Hej Henrik
Jeg tror du skal følge opskriften og ikke lægge havregryn i blød. Du opløser stivelsen i havregryn. Det er det du oplever som dårlig konsistens.
Vi får en lækker frisk havredrik, som smager dejligt, når vi blender de tørre havregryn.
Hilsen
Bjørn
Henrik R.
Tak for at fraråde iblødsætning. Det hjalp lidt. Jeg kombinerede jeres opskrift med noget fra anjasuldrup dot dk. Men det smager stadig ikke helt ligeså godt som det fra butikkerne. Jeg synes stadig det er lidt tyktflydende og slimet. 🙂
Kan det være noget med havregrynstypen/fabrikatet?
Bjørn Nielsen
Hej Henrik
Du kan tilføje lidt sødme, i form af sukker, så vil smagen blive mere sød og måske minde lidt mere om komælk.
Angående at dit havredrik bliver slimet. Her tænker jeg, at der kan være to ting som spiller ind.
1. Alle ingredienser skal være kølige. Dine havregryn må ikke være for varme.
Sæt evt. havregryn på køl.
2. Du må ikke blende for længe, da du både varmer det hele op, pga af, at der udvikles varme når der blendes og havregryns partiklerne for små og bliver til melstøv i stedet.
Det er ligesom kaffebønner, de må heller kværnes, så de bliver for små, da bitterstoffer så frigives.
Jeg tænker:
Jo større partikler når der blendes i kortere tid, jo mindre smag, men bedre. Dvs. der skal bruges flere havregryn for, at få den helt rigtige smag.
Jo mindre partikler når der blendes i lang tid, jo kraftigere smag, men dårligere og mere grumset havredrik.
Det er bare sådan en fornemmelse, jeg har, men det er ikke sikkert det er korrekt 😉
Lad mig høre hvordan det gik, næste gang du prøver. 🙂
Hilsen
Bjørn