Hel oksebov i gryde med sauce af blendede grøntsager
Af Min Madopskrift
Til 4 personer
Oksebov er et smagfuldt stykke kød, som giver en fantastisk lækker grøntsags sauce. Oksebov kan skæres i små stykker eller steges hel. Denne opskrift er så enkel og alligevel så smagfuld.
Køb en hel oksebov og tag forskud på vitaminrig vintermad.
Ingredienser til oksebov:
- 1 hel oksebov uden for meget fedt og med en vægt på ca. 1200 gram
- 4 stk. løg
- 2 dl. knold selleri (gerne med blade)
- 1 håndfuld blade fra knoldselleri (Kan udelades og erstattes af persille)
- 3 stk. økologiske friske gulerødder
- 1 stk. pastinak
- 1 stor porre
- 1 mørk porter øl
- 1 spsk. honning
- 2 dl vand
- 8 fed hvidløg
- 4 blade salvie hakket
- 1 stor kvist rosmarin hakket (fjern stængel)
- 1 stor kvist timian
- Smør og rapsolie til stegning
- 50 gram smør til grøntsagssaucen
- Salt og peber
Ingredienser blended grøntsagssauce:
- 2 store spsk. smør
- Salt og peber
- Kogte grøntsager
- Lidt stegesky
Kartoffelmos med grønt:
- 1 kg. Kartofler
- 2 dl. mælk
- 50 gram smør
- 1 – 2 dl blade fra toppen af knoldselleri (evt. persille i stedet)
Fremgangsmåde:
Brun oksebov i en tykbundet gryde på alle 4 sider i halvt smør og rapsolie. Smør oksebov på toppen med honning. Tilsæt løg, selleri, selleriblade, gulerødder, porrer, pastinak, og hele fed hvidløg og fordel det i gryden under omrøring. Tilsæt nu næsten hele porteren, timian, salvie, rosmarin, vand, salt og peber.
Lad retten koge op og skru nu ned til minimum, så retten stadig simrer sagte. Lad nu okseboven simre i ca. 2 timer. Efter 1 time vendes boven.
Efter to timer tages boven op og timiankvisten fjernes.
Fremgangsmåde blended grøntsagssauce:
Tag alle de kogte grøntsager op af gryden sammen med lidt stegesky, kommer der for meget stegesky med grøntsagerne, hældes dette blot tilbage i gryden.
Kør grøntsagerne igennem en blender. Hæld evt. de blendede grøntsager igennem et dørslag for at fjerne grove stykker der ikke er blevet blendet.
Hæld blandingen tilbage i en lille gryde og varm den op og smag den til med salt og peber. Tilsæt smørret og lad den smelte og pisk saucen. Tag straks af varmen.
Fremgangsmåde kartoffelmos med grønt:
Tag en stor gryde og hæld vand i og lad det koge op uden salt. Skyld og skrald kartoflerne i mens og skær dem i skiver og kom dem i gryden. Hak selleriblade og kom det med op i. Skru ned for varmen og lad kartoflerne simre og koges møre i ca. 20 minutter.
Hæld vandet fra kartoflerne (lad bare blade rydde med ud) og tag nu et piskeris og pisk i kartoflerne. Tilsæt mælken i en tynd stråle og pisk indtil alle klumper er væk og kartofler er blevet til mos. Kom smørret i, og pisk det med rundt.
Varm kartoffelmosen let op og smag den til med salt og peber. Kom nu en lille håndfuld grønt fra selleri eller persille i kartoffelmosen.
Servering af oksebov:
Skær oksebov i ½ – 1 cm tykke skiver, hæld lidt grøntsagssauce hen over. Kom en klat kartoffelmos på tallerkenen og drys evt. med lidt hakket grønt fra knoldselleri eller persille.
Server kartoffelmos og resten af sauce i varme skåle ved siden af.
Tilbyd evt. et glas porter øl ved siden af.
Tips
Gem stegeskyen og frys den ned, du har nu en dejlig oksebouillon du kan bruge til sauce.
Kommentarer
Ingen kommentarer