Pizza grillet over gløder – Grillet pizza (Umami)
Til 4 personer
Af Min Madopskrift
Denne pizza bliver grillet uden pizzasten, over direkte gløder. En anderledes, men spændende måde, at gøre det på. Denne måde giver lidt ekstra smag til bunden og bunden bliver fantastisk sprød. Det er vigtigt for at opnå det perfekte resultat, at bunden er papirtynd rullet ud. Bunden må kun være ca. 3 mm høj og ca. 5 mm ved kanten rundt.
Ingredienser Pizza grillet
Fyld til Pizza grillet
- 400 gram revet ost (gerne forskellige oste)
- 50 gram friske champignons skåret i halve
- 1 rød peberfrugt
- 1 alm. løg eller rødløg
- 15 grønne oliven fra det lokale marked (Ikke fra glas, men i lage)
- 150 gram bacon
- 1 Aubergine skåret i tykke skiver
- 1 Squash skåret i tykke skiver
- 4 stk. forårsløg
- Olie
Pynt
- Frisk oregano, basilikum eller merian
Ingredienser pizzadej
- 600 g Mel 00
- 1 dl Vand (fingerlunkent)
- 2 dl pilsner øl eller maltøl
- 1 dl vineddike
- 1 spsk. rørsukker
- 2 spsk. Bygmalt sirup (Tilfører smag, men kan udelades, da virkningen er bedst efter 14 timer)
- 20 g Smør
- 1 dl olivenolie
- 2 tsk. Salt
- 20 g Gær
- Olivenolie eller rapsolie til at smøre dejen ind i.
- Ekstra mel til at drysse på bord og evt. ekstra til iblanding i dej.
Tomat Topping
- 1 dåse flåede tomater
- 1 lille dåse koncentreret tomatpure.
- 1 spsk. olivenolie
- 1 spsk. paprika
- 2 fed hvidløg finthakket
- 1 alm. Løg pillet og grofthakket
- ½ stang bladselleri skåret i 5 cm stykker.
- 1 spsk. vineddike
- 1 tsk. Sukker
- ½ rød chili, vasket og evt. renset for frø
- Olie til stegning
- Salt og peber
- 1 spsk. tørret oregano
Fremgangsmåde tomat topping
Hæld lidt olie i en blender og hæld alle ingredienserne i undtagen hvidløg, oregano, paprika og koncentreret tomatpure.
Hæld lidt olie i en lille gryde og sæt på middel varme. Svits nu kort hvidløg og tilsæt derefter tomatpure og svits yderlige 1 minut sammen med 1 spsk. paprika.
Tilsæt indholdet fra blender, og lad indholdet simrer ind på svag varme, til indholdet er tykt. Smag til sidst topping til med salt peber og oregano.
Fremgangsmåde dej:
Opløs gæren i lunkent vand. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt grundigt. Brug evt. en røremaskine.
Tag dejen og form den til en stor kugle. Tag en spiseske olie i den ene hånd, og smør nu hele dejkuglen ind i olie og sæt til hævning.
Lad pizza dejen hæve med et fugtigt viskestykke over skålen og tildækket ved stuetemperatur i en time eller to.
Fremgangsmåde fyld:
Skyld grøntsagerne og skær dem i grove stykker, så de kan ligge på grillristen uden at falde igennem. Bland det hele i en skål og hæld lidt olie over. Stil det i køleskabet.
Fremgangsmåde Pizza grillet over gløder
Form dejen til en slange, og skær det antal stykker af som man ønsker.
Tag dej stykkerne og rul dem ud så de bliver tynde og runde. Skal cirka passe til en tallerken.
Tænd op i en stor grill.
Læg pizza dej direkte på grillristen som er smurt godt ind i olie og læg låg på og grill i ca. to minutter ved kraftig varme eller indtil undersiden har fået farve. Grøntsagerne og bacon grilles samtidigt eller grilles først, da det er nemmere at håndtere.
Vend nu pizza på grillen, og tryk dem flade, hvis de buler op på midten.
Nu kommes lidt pizza tomat-topping på og fordel det på dejen.
Fordel nu, revet ost, oliven, de grillede grøntsager og bacon på pizza. Bages færdig under låg i yderlige 5 minutter eller indtil den er færdig. Nu skal pizza placeres ved siden af gløder, ellers brænder bunden på.
Pizza pyntes med frisk oregano eller merian. Server straks
Prøv også Pizza på Bonfire
Tips
Det er nemmere at bage pizza på grillen, hvis pizza ikke bliver for stor og tyk.
Hanne
Spændende at putte sirup i din pizzadej. Hvilken grill bager du din pizza på? Jeg kunne godt tænke mig at høre fra nogle, der har prøvet at bage pizza i en udeovn a la denne her – morsoliving.dk/produkt/forno-2
Bjørn Nielsen
Hej Hanne
Vi har lavet vores grillede pizza med bonfire og over åbne gløder. Dette giver en meget lækker pizzabund. Fordelen ved bonfire er, at man kan justere højden på risten lynhurtigt.
Vi er blevet inspireret til denne opskrift på et besøg i Alsace Frankrig, hvor de lokale lavede æbletærter i tønder over gløder.
Udeovne er gode, men man skal bruge dem meget, da de er dyre i anskaffelse! Køb evt. en bagesten til din grill, det fungerer fint 🙂