Findes der en hemmelig ingrediens i pizza umami, da det næsten er umuligt, at få samme lækre bund, som henne hos den lokale pizza bager, har mange spurgt os. Svaret er både ja og nej, og du kan faktisk lave din egen pizza endnu bedre og sprødere og med bedre smag. I denne opskrift får du en autentisk pizza med en tynd og sprød bund. Prøv også pizza i gasgrill
Gå til
Langtidshævet pizza med hemmelig ingrediens
Hvis du laver dejen dagen før, er resten nemt og hurtigt. Denne opskrift på pizza er lidt anderledes, end de almindelige i danske madbøger eller kogebøger. I denne opskrift er det den stærke ost og maltsirup der er smagsforstærkere og som giver Umami smag til pizzaen. Langtidshævet pizza giver også mere smag og god konsistens til dejen, så det er en god ide, at lade dejen hæve i mindst 24 timer.
Hvedemel
Det er vigtigt, at man har en god lang hævetid, for at få en god pizzabund. Men, når man skal lave pizza, er det også vigtigt, at man bruger det rigtige mel. Italiensk Tipo 00 til bagning, er det rigtige valg til pizza, da det har den rigtige sammensætning. Pas på du ikke køber Tipo 00 til pasta, for det har helt andre egenskaber.
Opskrift med noter
Pizza umami
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
Sådan gør du
- Hæld 150 ml af vandet i en skål og hæld over gæren. Rør til gæren opløses, så lad det stå på et lunt sted i ti minutter til det bruser.
- Sigt mel og salt sammen i en stor skål. Rør honning, smør, vineddike og olivenolie i gærblandingen.
- Lav en fordybning i midten af de tørre ingredienser og hæld gærblandingen over og rør det sammen.
- Brug hænder eller røremaskine og rør indtil dannelse af en blød og let klæbrig dej.
- Tilføj lidt af det resterende vand, lidt efter lidt, indtil du har opnået den rette konsistens.
- Transformer dejen til en let skinnende dej. Arbejd overflade indad med lidt mel på dine hænder og bord. Ælt dejen i ti til tyve minutter, indtil den er glat og bøjelig.
- Kom lidt olie en stor skål – skålen skal være stort nok til, at dejen kan hæve til dobbelt størrelse. Læg dejen ned og dæk med plastfolie. Hæver et lunt sted i 1-2 timer, hvis du vil lave pizzaen samme dag.
- Den perfekte pizzadej, er dog mindst 24 timer gammel.
- Når dejen er fordoblet i størrelse, fjerner du plastfolie og tager dejen op fra skålen og banker dejen ned.
- Derefter ælter du igen indtil dejen er glat. Opdel dejen i fem runde kugler og lad dejen hvile før formning. Skal dejen først bruges dagen efter, kommes dejen i køleskab.
Teknik formning af dej
- Tag en dej kugle, og læg på et let melet bord. Drys lidt mel på toppen a kuglen. Glat dejen ud med fingrene, før du samler den op og slår dejen hårdt ned på dit arbejd overflade, som f. eks din køkkenbordplade.
- Gentag dette et par gange.
- Nu bearbejder du dejen med din knyttede næve og strækker den forsigtigt udad, mens dejen roterer.
- Til sidst har du en helt flad og millimeter tynd pizza bund.
- Der kan i stedet bruges en kagerulle, dette påvirker ikke resultatet eller smagen, men ser ikke så professionelt ud.
- Læg dejen på et stykke bagepapir,og kom tomattopping, ost og dit yndlings fyld på. Kom din pizza ind i en glohed ovn (250 til 300 grader), og bag den indtil osten er smeltet og kanterne er sprøde. Dette tager mellem 5 til 10 minutter.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør ca. 5 minutter. Tilberedningstid ca. 20 min. Samlet tid er ca. 30 min. Opskrift til 2 personer
Ingredienser pizza Umami:
- 250-350 ml lunkent vand
- 1 spsk. aktiv tørgær eller 5 – g. frisk gær
- 550 g italiensk tipo 00 mel, plus ekstra til formning af bunde. (100 g kan erstattes med durummel)
- 1 tsk. salt
- 2 tsk. klar honning
- 1 spsk. smør
- 2 spsk. ekstra jomfru olivenolie, plus ekstra til pensling
- Hvis dejen skal hæve i mindst 14 timer, kan der kommes smagsforstærker i. Skal dejen ikke hæve 14 timer, virker smagsforstærkere ikke noget videre.
Smagsforstærker er:
- 1 stor spsk. Bygmaltsirup, som kan købes ved økologiske butikker eller på nettet. Tilfører sødme og smag.
- 2 store spsk. kraftig fint revet ost. Tilfører syrlighed og smag. (Kan undværes).
- 1 spsk. vineddike. Tilfører syrlighed og gør bunden knasende sprød.
Fremgangsmåde Pizza Umami:
- Hæld 150 ml af vandet i en skål og hæld over gæren. Rør til gæren opløses, så lad det stå på et lunt sted i ti minutter til det bruser.
- Sigt mel og salt i en stor skål. Rør honning, smør, vineddike og olivenolie i gærblandingen, indtil det kombineres godt.
- Lav en fordybning i midten af de tørre ingredienser og hæld i gær blanding.
- Brug hænder eller røremaskine og rør indtil dannelse af en blød og let klæbrig dej.
- Tilføj lidt af det resterende vand, lidt efter lidt, indtil du har opnået den rette konsistens.
- Transformer dejen til en let skinnende dej. Arbejd overflade indad med lidt mel på dine hænder og bord. Ælt dejen i ti til tyve minutter, indtil den er glat og bøjelig.
- Kom lidt olie en stor skål – skålen skal være stort nok til, at dejen kan hæve til dobbelt størrelse. Læg dejen ned og dæk med plastfolie. Hæver i et lunt sted i 1-2 timer.
- Når dejen er fordoblet i størrelse, fjerner du plastfolie og tager dejen op fra skålen og banker dejen ned.
- Derefter ælter du igen indtil dejen er glat. Opdel dejen i fem runde kugler og lad dejen hvile før formning. Skal dejen først bruges dagen efter, kommes dejen i køleskab.
- Den perfekte pizzadej, er mindst 24 timer gammel.
Teknik formning af dej:
- Tag en dej kugle, og læg på et let melet bord. Drys lidt mel på toppen a kuglen. Glat dejen ud med fingrene, før du samler den op og slår dejen hårdt ned på dit arbejd overflade, som f. eks din køkkenbordplade.
- Gentag dette et par gange.
- Nu bearbejder du dejen med din knyttede næve og strækker den forsigtigt udad, mens dejen roterer.
- Til sidst har du en helt flad og millimeter tynd pizza bund.
- Der kan i stedet bruges en kagerulle, dette påvirker ikke resultatet eller smagen, men ser ikke så professionelt ud.
- Læg dejen på et stykke bagepapir,og kom tomattopping, ost og dit yndlings fyld på. Kom din pizza ind i en glohed ovn (250 til 300 grader), og bag den indtil osten er smeltet og kanterne er sprøde. Dette tager mellem 5 til 10 minutter.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
💭 Tips
- Jo tyndere dej, jo tyndere bliver bunden.
- Lad dejen hæve indpakket i folie i ca. 24 timer i køleskabet for bedste resultat.
❓ FAQ
Umami er et japansk ord der betyder “velsmag”
Der er fødevarer som indeholder umami, men umami opstår, når et måltid er lavet helt perfekt og med de rigtige ingredienser.
Ja, f.eks. kødpølse på ristet franskbrød. Makrel med mayo på ristet franskbrød.
Ja, fløde, vineddike, kokosmælk, krydderier, frugt og salt. Der findes mange flere ingredienser med umami.
Italiensk Tipo 00 til bagning er bedst. Hver opmærksom på, at der findes forskellige Tipo 00 meltyper.
Mette
Hej
Hvor har du købt din specielle pizzarulle?
Mvh. Mette
Min Madopskrift
Hej
Den er købt i Bilka for ca. 23 år siden og har ikke set den siden 🙂
Den er god til at lave kanter på pizza. Måske du kan købe den i en isenkram forretning eller på nettet?
Mvh.
Min Madopskrift
Henriette
Hej
Vi havde ikke maltsirup, så vi brugte bare almindelig sirup.
Vi fik super sprøde pizzaer alligevel.
Super opskrift
Bjørn Nielsen
Hej Henriette
Tak for kommentaren til opskriften og godt at du er tilfreds med opskriften.
Maltsirup, kan fås i helsebutikker og giver en dyb sødlig smag.
Almindelig sirup, tilføjer sødme.
Det er hævetiden, der giver den ekstra sprøde bund.
Hilsen
Bjørn