Biksemad lavet efter traditionel dansk opskrift med, kartofler, løg, oksekød og røget bacon. Spejlæg på toppen og rundhåndet krydret med salt og friskkværnet peber.
Denne ret er en rigtig ”Manderet” da den er enkel og nem at lave, har få ingredienser. Selvom det er en enkel ret, er biksemad med oksekød meget velsmagende. Denne enkle ret er et eksempel på en en god gammeldags opskrift, som altid vil være aktuel og et hit.
Spiser du klassisk biksemad på en kro, bliver den ofte serveret med en kold pilsner øl til.
Prøv også:
biksemad med spejlæg i airfryer, biksemad med ratatouille, biksemad med pølser og løg
Opskrift udviklet af: Bjørn Nielsen
Gå til
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør: ca. 5 minutter. Tilberedningstid: ca. 15 min. Samlet tid: ca. 30 min. Opskrift: 4 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 1200 g kartofler (kolde kogte )
- 2 stk. løg (grofthakkede løg i tern eller i ringe)
- 400 g oksekød (fra middagen dagen før. f.eks. oksekød, kylling, lam, gris. Bruges kød med svær, skæres sværen fra, og smides ud.)
- 150 g bacon (røget)
- 2 spsk. smør (til stegning)
- 1 tsk. salt
- 1 knivspids peber
Klassisk tilbehør til biksemad:
- Engelsk Sauce
- 2 skiver rugbrød (groft)
- 1 spsk. smør (til rugbrød)
- 8 stk. rødbeder (syltede i skiver)
- 4 stk. spejlæg
- 4 spsk. ketchup
- 4 spsk. remoulade
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Fremgangsmåde pandestegning:
- De kolde kogte kartofler skæres i små firkanter.
- Det kolde stegte eller kogte kød skæres i passende mundrette firkanter.
- Bacon skæres i strimler eller tern.
- Smelt fedtstoffet på panden. Tilsæt de hakkede løg og bacon i strimler eller tern på panden og steg det ved middel varme og lad det stege med et par minutter.
- Kom kødet på panden og varm det hele op.
- Tag det af panden og hæld det i et fad. Lad noget af fedtstoffet blive tilbage på panden. Hæld nu de kolde kogte skårne kartofler op på panden, og steg kartoflerne godt igennem.
- Når kartoflerne har fået farve, tilsættes salt og peber. Under hele stegningen vendes kartoflerne af og til forsigtigt.
- Når kartoflerne har fået den rigtige farve, tilsættes kødet og løg fra fadet. Det hele varmes op, og smages til med salt og peber.
- Inden servering laves der nu det antal spejlæg som ønskes. Der beregnes ca. 2 spejlæg per portion.
🍽Servering
Biksemad serveres rygende varm med Engelsk Sauce, groft rugbrød samt med syltede rødbeder og 2 spejlæg pr. person.
Drikkelse: koldt vand.
Kød til biksemad
Her får du vores forslag til kød du kan bruge til biksemad:
Oksekød: Mørbrad, culotte og filet er særdeles velegnet.
Svinekød: Mørbrad, filet, kotteletter, bacon og skinke er også er særdeles velegnet.
Overordnet, skal kødet bare være en af en mør udskæring, for bedste resultat. Der er næsten ikke noget værre, end at tygge i et stykke sejt kød.
Kylling, fjerkræ, fiske og skaldyr, er ikke så velegnet.
💭❓ Tips og FAQ
💭 Tips
Man kan også bruge bayerske pølser i biksemad. Giver en herlig smag til retten.
📋 Opskrift med noter
Biksemad klassisk opskrift
Hjælp andre ved at give opskriften stjerner når du har lavet den
Ingredienser
Sådan gør du
Fremgangsmåde pandestegning:
- De kolde kogte kartofler skæres i små firkanter.
- Det kolde stegte eller kogte kød skæres i passende mundrette firkanter.
- Bacon skæres i strimler eller tern.
- Smelt fedtstoffet på panden. Tilsæt de hakkede løg og bacon i strimler eller tern på panden og steg det ved middel varme og lad det stege med et par minutter.
- Kom kødet på panden og varm det hele op.
- Tag det af panden og hæld det i et fad. Lad noget af fedtstoffet blive tilbage på panden. Hæld nu de kolde kogte skårne kartofler op på panden, og steg kartoflerne godt igennem.
- Når kartoflerne har fået farve, tilsættes salt og peber. Under hele stegningen vendes kartoflerne af og til forsigtigt.
- Når kartoflerne har fået den rigtige farve, tilsættes kødet og løg fra fadet. Det hele varmes op, og smages til med salt og peber.
- Inden servering laves der nu det antal spejlæg som ønskes. Der beregnes ca. 2 spejlæg per portion.
Servering:
- Biksemad serveres rygende varm med Engelsk Sauce, groft rugbrød samt med syltede rødbeder og 2 spejlæg pr. person.
- Drikkelse: koldt vand.
Noter
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Bjørn Nielsen skriver
Skøn opskrift på klassisk biksemad, som stadig er populær, både blandt børn og voksne.