Biksemad med ratatouille er begge lavet af rester, så hvorfor ikke lave disse to retter sammen, så aftensmaden er både nem og billig at lave.
Biksemad med ratatouille er en ret, der er sprængfyldt med masser af smag og gode råvarer.
Prøv også Klassisk biksemad, biksemad med spejlæg, biksemad med pølser og løg eller ratatouille
Gå til
🍽 Inden du går i gang
Inden du starter opskriften på Biksemad med Spejlæg, er der flere ting, du skal overveje:
Ingredienser: Sørg for at have alle de nødvendige ingredienser ved hånden, inklusive diverse rester af, kød, kartofler, løg og æg. Tjek for specifikke krydderier eller toppings vi har nævnt i opskriften.
Kød: Da biksemaden laves med kød, skal du sikre dig, at det kød, du planlægger at bruge, er sikkert at spise og er blevet opbevaret korrekt.
Kartofler: Hvis du bruger rå kartofler, skal du først koge dem. Du kan dog godt bruge rå kartofler i en snæver vending, men så skal du planlægge længere tilberedningstid. Hvis du bruger rester af kartofler, skal du sikre dig, at de er i god stand.
Forberedelsestid: Gennemgå opskriften på forberedelses- og tilberedningstider for at sikre, at du har tid nok til at færdiggøre retten.
Udstyr: Sørg for at have det nødvendige køkkenudstyr, såsom en stegepande, paletkniv og skærebræt.
Tilberednings teknik: Gør dig bekendt med eventuelle specifikke tilberedningsteknikker vi har nævnt i opskriften, såsom stegning og sautering af grøntsager.
Portionsstørrelse: Overvej hvor mange personer du serverer og juster ingrediens mængderne i overensstemmelse hermed.
Allergier og diætrestriktioner: Vær opmærksom på eventuelle allergier eller diætrestriktioner hos dem, der skal spise retten, og juster ingredienserne efter behov.
Krydderier: Opskriften kræver specifikke krydderier, men tjek om smagene opfylder dine præferencer.
Pynt: Du kan pynte med friskhakkede krydderurter.
Rester: Tænk over, hvad du skal gøre med eventuelle rester efter at have lavet retten, da biksemad kun kan holde sig frisk i ca. 1 dag i køleskabet.
Ved at overveje disse punkter kan du sikre en god madlavning og en lækker sidste ret!
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargør: ca. 5 minutter. Tilberedningstid: ca. 15 min. Samlet tid: ca. 30 min. Opskrift: 4 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
Ingredienser Biksemad
- 1200 g kartofler (kolde kogte)
- 2 stk. løg (grofthakkede løg i tern eller i ringe)
- 400 g oksekød (kød fra middagen dagen før. f.eks. pølser, kylling, lam, gris)
- 150 g bacon
- 2 spsk. Smør (til stegning)
- 1 tsk. salt
- 1 knivspids friskkværnet peber
- 8 stk. æg
Ingredienser ratatouille
- 10 stk. tomater (modne tomater eller 2 dåser flåede)
- 2 stk. løg
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk. olie
- 1 stk. peberfrugt (grøn)
- 1 stk. aubergine
- 1 stk. squash
- 1 tsk. salt og lidt friskkværnet peber
- 1 håndfuld estragon (frisk)
- 1 håndfuld timian (frisk)
- 1 spsk. vineddike (eller citronsaft)
- 1 spsk. rørsukker
- ½ stk. chili (rød)
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- De kolde kogte kartofler skæres i små firkanter.
- Det kolde stegte eller kogte kød skæres i passende mundrette firkanter.
- Bacon skæres i strimler eller tern.
- Smelt fedtstoffet på panden.
- Kom kødet og bacon i strimler eller tern på panden og steg det ved middel varme.
- Tilsæt de hakkede løg og lad det stege med et par minutter.
- Tag det af panden og hæld det i et fad.
- Lad noget af fedtstoffet blive tilbage på panden.
- Hæld nu de kolde kogte skårne kartofler op på panden, og steg kartoflerne godt igennem.
- Når kartoflerne har fået farve, tilsættes salt og peber.
- Under hele stegningen vendes kartoflerne af og til forsigtigt.
- Når kartoflerne har fået den rigtige farve, tilsættes kødet og løg fra fadet. Det hele varmes op, og smages til med salt og peber.
- Inden servering laves der nu det antal spejlæg som ønskes. Der beregnes Ca. 2 spejlæg per portion.
Fremgangsmåde ratatouille
- Pil løg og hvidløg.
- Skær løg ud i små firkanter.
- Hak hvidløg meget fint.
- Skyl aubergine, peberfrugt og squash og skær dem ud i lidt grove stykker.
- Vask tomater og skær dem ud i fire stykker.
- Skyld chili og hak den meget fint. Skyld estragon og timian. Tag fat i bunden af stilken og træk bladene af.
- Tag nu en sauterpande (Eller en stor tykbundet jerngryde) og hæld lidt olie på panden.
- Svits nu løg lidt, derefter kommes squash og peberfrugt i. Rør rundt og lad det svitse lidt under låg.
- Tilsæt nu chili, hvidløg, aubergine og tomater, rør rundt og skru ned for varmen.
- Tilsæt sukker, salt og vineddike og fordel det rundt i gryden mens du rører rundt.
- Tilsæt nu timian og estragon. Læg låg på og lad simre under låg ca. 20 minutter.
- Lav 4 spejlæg
🍽Servering
- Biksemad med ratatouille serveres straks.
- Tilbyd koldt vand og evt. kølig hvidvin til.
📋 Opskrift med noter
Biksemad med ratatouille
Hjælp andre ved at give opskriften stjerner når du har lavet den
Ingredienser
Ingredienser ratatouille
- 10 stk. tomater (modne tomater eller 2 dåser flåede)
- 2 stk. løg
- 2 fed hvidløg
- 1 spsk. olie
- 1 stk. peberfrugt (grøn)
- 1 stk. aubergine
- 1 stk. squash
- 1 tsk. salt og lidt friskkværnet peber
- 1 håndfuld estragon (frisk)
- 1 håndfuld timian (frisk)
- 1 spsk. vineddike (eller citronsaft)
- 1 spsk. rørsukker
- ½ stk. chili (rød)
Sådan gør du
- De kolde kogte kartofler skæres i små firkanter.
- Det kolde stegte eller kogte kød skæres i passende mundrette firkanter.
- Bacon skæres i strimler eller tern.
- Smelt fedtstoffet på panden.
- Kom kødet og bacon i strimler eller tern på panden og steg det ved middel varme.
- Tilsæt de hakkede løg og lad det stege med et par minutter.
- Tag det af panden og hæld det i et fad.
- Lad noget af fedtstoffet blive tilbage på panden og tilsæt evt. mere.
- Hæld nu de kolde kogte skårne kartofler op på panden, og steg kartoflerne godt igennem.
- Når kartoflerne har fået farve, tilsættes salt og peber.
- Under hele stegningen vendes kartoflerne af og til forsigtigt.
- Når kartoflerne har fået den rigtige farve, tilsættes kødet og løg fra fadet. Det hele varmes op, og smages til med salt og peber.
- Inden servering laves der nu det antal spejlæg som ønskes. Der beregnes Ca. 2 spejlæg per portion.
Fremgangsmåde ratatouille
- Pil løg og hvidløg.
- Skær løg ud i små firkanter.
- Hak hvidløg meget fint.
- Skyl aubergine, peberfrugt og squash og skær dem ud i lidt grove stykker.
- Vask tomater og skær dem ud i fire stykker.
- Skyl chili og hak den meget fint. Skyld estragon og timian. Tag fat i bunden af stilken og træk bladene af.
- Tag nu en sauterpande (Eller en stor tykbundet jerngryde) og hæld lidt olie på panden.
- Svits nu løg lidt, derefter kommes squash og peberfrugt i. Rør rundt og lad det svitse lidt under låg.
- Tilsæt nu chili, hvidløg, aubergine og tomater, rør rundt og skru ned for varmen.
- Tilsæt sukker, salt og vineddike og fordel det rundt i gryden mens du rører rundt.
- Tilsæt nu timian og estragon. Læg låg på og lad simre under låg ca. 20 minutter.
- Lav 8 spejlæg
Servering
- Biksemad med ratatouille serveres straks.
- Tilbyd koldt vand og evt. kølig hvidvin til.
Noter
- Bruges kød med svær, skæres sværen fra, og smides ud
- Du kan variere ingredienserne i begge opskrifter efter årstiden og hvad du har i køleskabet.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Bjørn Nielsen skriver
Super enkel at lave, hvis man har rester i forvejen. Ratatouille og biksemad passer perfekt sammen. Prøv det.