Her får du opskriften på en rigtig sund og fedtfattig grøntsagssauce, som kan bruges til de klassiske danske retter, med sovs og kartofler. Du kan også bruge grøntsagssaucen til pastaretter. Her mixer du grøntsagssauce og pasta sammen, og serverer den, som den er, eller sammen med f.eks. kyllingestykker der er svitset på panden.
Denne grøntsagssauce er meget sund, da den næsten kun indeholder grøntsager.
Du kan lave en luksus udgave af grøntsagssaucen ved, at tilsætte fløde. Fløden vil gøre saucen mere cremet og mild i smagen.
Denne grøntsagssauce, ligner meget vores opskrift på blendet grøntsagssuppe, som også er en fedtfattig og sund ret.
Grøntsagssuppen, er en suppe, som vi har lavet i flere forskellige versioner, og ens for dem alle er, at de er nemme at lave og er sprængfyldt med vitaminer, fibre og mineraler.
Prøv også vores opskrift på fyldte skinkeschnitzler med grøntsagssauce. Her er grøntsagssaucen lavet på en anden lækker måde, som vi er ret sikre på de fleste kan lide.
Gå til
- Derfor skal du lave grøntsagssauce
- Friske eller frosne grøntsager
- Kan retten laves i forvejen?
- Disse retter er saucen særligt velegnet til
- 🚀Kvikguide
- ⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
- 🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
- 🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
- 💭❓ Tips og FAQ
- 📋 Opskrift med noter
- 💬 Kommentarer
Derfor skal du lave grøntsagssauce
Grøntsagssauce fedtfattig er et fantastisk valg for alle, der ønsker at tilføje et udbrud af smag og næring til deres retter. Denne grøntsagssauce er en alsidig og lækker måde at inkorporere flere grøntsager i dine måltider.
Opskriften giver en trin-for-trin guide til, hvordan man laver denne smagfulde sauce, pakket med en række forskellige grøntsager, urter og krydderier. Den kan bruges som dip, topping eller endda som sauce for at forstærke smagen af dine yndlingsretter.
Ved at lave denne opskrift vil du være i stand til at nyde fordelene ved en sund, hjemmelavet sauce, der ikke kun tilføjer et puds farve til din tallerken, men også giver vigtige næringsstoffer. Så uanset om du ønsker at løfte dit grøntsagsspil eller blot udforske nye smagsvarianter, er denne opskrift bestemt værd at prøve!
Friske eller frosne grøntsager
Friske grøntsager giver generelt den bedste smag, men du kan bruge frosne grøntsager, hvis friske ikke er tilgængelige. Bare sørg for at tø dem op og dræne dem før brug, da saucen ellers vil blive for tynd.
Du kan også overveje, at bruge frosne baby karotter i stedet for store friske gulerødder.
Kan retten laves i forvejen?
Ja! Faktisk smager mange saucer endnu bedre dagen efter, da smagene har haft tid til at udvikle sig. Opbevar blot din sauce i en lufttæt beholder i køleskabet. Her kan den holde sig frisk i op til tre dage, hvis den er lavet og opvarmet korrekt. Du kan også fryse saucen ned, hvis der ønskes en længere opbevaring.
Disse retter er saucen særligt velegnet til
Grøntsagssauce er særdeles velegnet til retter med kartofler, pasta, kylling, svinekød og fisk.
Retter hvor der indgår sauce, kan denne sauce bruges. Og hvis der er børn, kan det være en god ide, både at have den originale sauce og så supplere med grøntsagssauce.
Kan jeg gøre saucen mere krydret?
Ja da! Hvis du nyder at få et lidt hot kick, kan du tilføje nogle chiliflager eller en knivspids cayennepeber for, at pifte din grøntsagssauce op. Juster mængden til dit ønskede niveau af styrke.
Hvad er forskellen på grøntsagsfond vs grøntsagsbouillon
Ja, du kan bruge enten grøntsagsfond eller bouillon. De virker begge godt til, at berige smagen af din sauce.
Hvad er forskellen på grøntsagsfond og grøntsagsbouillon
Grøntsagsfond og grøntsagsbouillon er slet ikke det samme, selv om mange tror det. Der er væsentlig forskel og den bør du kende inden du bruger dem.
Grøntsagsfond: er en fond. Dvs. det er klargjorte grøntsager der først sauteres og derefter koges ganske forsigtigt i en lille times tid.
Til sidst sigtes fonden gennem en sigte. Væsken koges ind, til ca. det halve. Dette er en koncentreret fond, der kan bruges til bla. sauce og suppe.
Grøntsagsbouillon: Kan være en terning der kan købes eller grøntsagsvandet fra kogte grøntsager der er kogt ind til det halve. I grøntsagsbouillon indgår der ofte knoldselleri og porre, da det giver en kraftig bouillon.
🚀Kvikguide
Her er en kvik guide til, at hjælpe dig med at skabe en fantastisk grøntsagssauce, hvordan du laver grøntsagssauce og hvordan du kan variere saucen:
At lave en lækker grøntsagssauce handler om at finde den rigtige balance mellem smag og konsistens.
Start med friske kvalitets grøntsager: Vælg en række farverige grøntsager som tomater, blomkål, porre, peberfrugter, løg, hvidløg, gulerødder og zucchini. Dette vil give din sauce en levende smag og udseende.
Du behøver ikke at bruge alle grøntsagerne. Udvælg dem du bedst kan lide, eller som passer til din ret. Skal grøntsagssaucen bruges til danske retter, kan du f.eks. udelade tomat, peberfrugter og zucchini.
Sauter grøntsagerne: Begynd med at sautere grøntsagerne i olivenolie og/eller smør, til de er møre og let karamelliserede. Dette trin tilføjer dybde og forbedrer smagen.
Tilføj urter og krydderier: Eksperimenter med forskellige kombinationer af urter og krydderier for at forbedre smagen af din sauce. Nogle populære muligheder inkluderer basilikum, persille, oregano, timian, hvidløg og en knivspids rød chiliflager for et subtilt kick.
Tilsæt en væske: For at opnå en ønsket konsistens, tilsæt en flydende komponent til din sauce. Du kan bruge grøntsagsbouillon, hønsebouillon, tomatsauce, tomater i tern eller endda et stænk vin for at tilføje bredere smag.
Lad det simre og lad smagene blande sig: Lad din sauce simre ved svag varme i mindst 20-30 minutter. Dette vil give smagene mulighed for at smelte smukt sammen.
Tilpas krydringen: Smag din sauce til undervejs og juster krydderiet efter behov. Tilsæt salt, peber eller endda et strejf af sukker eller honning for, at balancere smagene og skabe en velafrundet smag.
Vær kreativ: Vær ikke bange for at eksperimentere! Du kan tilføje et strejf af balsamicoeddike for, at give sauce lidt syrlighed eller en klat fløde for en mere cremet konsistens.
Lad dine vores guide inspirere dig, eller følg vores opskrift, så får du en lækker og cremet grøntsagssauce.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargøring: ca. 5 min. Arbejdstid: ca. 5 min. Tilberedning: ca. 10 min. Samlet tid: ca. 20 min. Opskrift til 4 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
3 stk. gulerødder (skiver)
2 fed hvidløg (presset)
1 stk. løg (hakket)
1 stk. peberfrugt (tern)
1 stk. porre (skiver)
2½ dl grøntsagsbouillon (kan erstattes af hønsebouillon)
1 spsk. olivenolie (stegning)
Grøntsager der tilsættes til sidst
½ stk. broccoli (små buketter)
100 gram ærter (grønne, friske eller frosne)
🧂Krydderier
Her kan du se hvilke krydderier der er valgt til opskriften. Der kan også være vist alternative krydderier, både friske eller tørrede. Andre krydderier, der også passer til opskriften, og som kan bruges som erstatning for valgte krydderier, kan også være vist i ingredienslisten.
1 spsk. paprika
1 tsk. salt og lidt friskkværnet peber
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Skyl og klargør alle grøntsager.
Pil og hak løg. Tag en stor gryde og svits løg i lidt olivenolie. Tilsæt hvidløg og paprika. Svits det hele i ca. 1 minut og under omrøring.
Tilsæt gulerødder, porre og peberfrugt og rør og vend det hele godt sammen. Efter ca. 2 minutter tilsættes grøntsagsbouillon.
Krydr med salt og peber og læg låg på gryden. Lad det hele simre i ca. 20 minutter. Rør ind imellem i gryden, så smagene fordeles.
Når grøntsagerne har kogt ca. 10 minutter, tilsættes broccoli og de grønne ærter. Kog det hele videre i ca. 10 minutter.
Når tiden er gået, tjekkes det om grøntsagerne er møre. Er de ikke møre koges der videre, indtil alle grøntsager er møre.
Tag en stavblender og blend indholdet i gryden indtil grøntsagssaucen har den rette konsistens. Tilsæt evt. ekstra bouillon, hvis saucen ønskes tyndere.
Smag saucen til med lidt salt og friskkværnet peber.
💭❓ Tips og FAQ
Her er nogle tips til grøntsagssauce:
Lad det simre og lad smagene blande sig: Lad din sauce simre ved svag varme i mindst 20-30 minutter. Dette vil give smagene mulighed for at smelte smukt sammen.
Tilføj krydderurter og krydderier: Eksperimenter med forskellige kombinationer af urter og krydderier for, at forbedre og udvikle smagen i saucen. Nogle populære muligheder inkluderer basilikum, persille, oregano, timian, hvidløg og en knivspids rød chiliflager for et subtilt kick
❓ FAQ
Mens friske grøntsager generelt giver den bedste smag, kan du bruge frosne grøntsager, hvis friske ikke er tilgængelige. Bare sørg for at tø dem op og dræne dem før brug, da saucen ellers vil blive for tynd.
Ja! Faktisk smager mange saucer endnu bedre dagen efter, da smagene har haft tid til at udvikle sig. Opbevar blot din sauce i en lufttæt beholder i køleskabet. Her kan den holde sig frisk i op til tre dage, hvis den er lavet og opvarmet korrekt. Du kan også fryse saucen ned, hvis der ønskes en længere opbevaring.
Ja da! Hvis du nyder at få et lidt hot kick, kan du tilføje nogle chiliflager eller en knivspids cayennepeber for, at pifte din grøntsagssauce op. Juster mængden til dit ønskede niveau af styrke.
Ja, du kan bruge enten grøntsagsfond eller bouillon. De virker begge godt til, at berige smagen af din sauce.
Grøntsagsfond: er en fond. Dvs. det er klargjorte grøntsager der først sauteres og derefter koges ganske forsigtigt i en lille times tid.
Grøntsagsbouillon: Kan være en terning der kan købes eller grøntsagsvandet fra kogte grøntsager der er kogt ind til det halve. I grøntsagsbouillon indgår der ofte knoldselleri og porre, da det giver en kraftig bouillon.
Ja! Du kan tilføje ingredienser som, svampe, oliven eller lidt revet ost for at give din sauce et personligt præg. Husk blot at justere tilberedningstiden efter behov.
📋 Opskrift med noter
Grøntsagssauce
Hjælp andre ved at give opskriften stjerner når du har lavet den
Ingredienser
- 3 stk. gulerødder (skiver)
- 2 fed hvidløg (presset)
- 1 stk. løg (hakket)
- 1 stk. peberfrugt (tern)
- 1 stk. porre (skiver)
- 2½ dl grøntsagsbouillon (kan erstattes af hønsebouillon)
- 1 spsk. olivenolie (stegning)
Grøntsager der tilsættes til sidst
Krydderier
- 1 spsk. paprika
- 1 tsk. salt og lidt friskkværnet peber
Sådan gør du
- Skyl og klargør alle grøntsager.
- Pil og hak løg. Tag en stor gryde og svits løg i lidt olivenolie. Tilsæt hvidløg og paprika. Svits det hele i ca. 1 minut og under omrøring.
- Tilsæt gulerødder, porre og peberfrugt og rør og vend det hele godt sammen. Efter ca. 2 minutter tilsættes grøntsagsbouillon.
- Krydr med salt og peber og læg låg på gryden. Lad det hele simre i ca. 20 minutter. Rør ind imellem i gryden, så smagene fordeles.
- Når grøntsagerne har kogt ca. 10 minutter, tilsættes broccoli og de grønne ærter. Kog det hele videre i ca. 10 minutter.
- Når tiden er gået, tjekkes det om grøntsagerne er møre. Er de ikke møre koges der videre, indtil alle grøntsager er møre.
- Tag en stavblender og blend indholdet i gryden indtil grøntsagssaucen har den rette konsistens. Tilsæt evt. ekstra bouillon, hvis saucen ønskes tyndere.
- Smag saucen til med lidt salt og friskkværnet peber.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Kommentarer
Ingen kommentarer