Her får du opskriften på Persillesovs uden klumper, som er lavet efter en gammel klassisk opskrift. Persillesovs uden klumper, kan laves helt fra bunden på 15 minutter. Når man laver persillesovs, skal man bruge frisk og en del persille.
Det er også vigtigt, at persillesovsen ikke bliver kold når den serveres, for så risikerer man, at saucen bliver tyk og klumpet.
Man siger dog, at hvis man laver sovs og ikke sauce, så skal sovsen være så tyk, at den ikke drypper af, når man dypper kartoflerne i sovsen.
I denne opskrift, er der ikke nævnt kartoffelvand, men du kan erstatte lidt af mælken med kartoffelvand, som man gjorde i gamle dage. Kogevandet fra kartofler tilfører også umami smag, så persillesovsen bliver helt perfekt i smagen.
Prøv også estragonsauce der aldrig skiller
Gå til
- Derfor skal du lave persillesovs
- 👨🏻🍳Beskrivelse af Ingredienser
- Må persillesovs varmes op igen?
- Nitrat til nitrit i persille
- Sådan opvarmes persillesovs fra dagen før
- ⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
- 🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
- 🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
- 💭❓ Tips og FAQ til opskriften
- Opskrift med noter
- 💬 Kommentarer
Derfor skal du lave persillesovs
Hvorfor er persillesovs speciel? Persillesovs, også kendt som persillesauce, er en klassisk dansk sauce, der giver en levende og frisk smag til forskellige retter. Den er lavet med frisk persille, som giver saucen en dejlig urtesmag. Kombinationen af persille, smør, mel og mælk skaber en cremet og krydret sauce, der kan hæve smagen af mange retter, især kød- og grøntsagsretter.
Kød serveret til persillesovs: Stegt flæsk, frikadeller, medister serveres ofte med persillesovs.
Tips til at lave persillesovs: Når du laver persillesovs, er der et par tips, der kan hjælpe dig med at opnå et lækkert resultat:
Brug frisk persille: Frisk persille har en levende smag og aroma, der forstærker saucen. Det er bedst at bruge friske persilleblade, finthakket, for de bedste resultater. Hjemmedyrket persille giver den bedste smag.
Kruspersille vs bredbladet: Du kan både bruge kruspersille og bredbladet persille til persillesovs. Dog er kruspersille den mest brugte og “næsten” uundværlig i gammeldags persillesovs.
Tilsæt persille mod slutningen: For at bevare friskheden og farven af persillen anbefales det at tilsætte den mod slutningen af tilberedningen. Dette vil sikre, at saucen bevarer den lyse grønne farve og den friske smag af urten.
Juster konsistensen: Alt efter din præference kan du justere konsistensen af saucen ved at tilsætte mere eller mindre mælk. Hvis du foretrækker en tykkere sauce, så brug mindre mælk.
Hvis du foretrækker en tykkere sauce, så brug mindre mælk. Foretrækker du en tyndere sauce, kan du tilsætte lidt mere mælk for at opnå den ønskede konsistens.
Smag til: Smag saucen til inden servering og juster krydderiet efter behov. Du kan tilføje salt, peber eller andre urter og krydderier for at forbedre smagen efter dine præferencer.
Serveres varm: Persillesovs serveres bedst meget varm, da den bevarer sin cremede konsistens og friske smag. Når persillesovs køler ned, bliver den tyk og kedelig.
Persillesovs passer godt sammen med en række forskellige retter, såsom stegt kød, dampede grøntsager eller endda som dip til brød eller kartofler.
Variationer af persillesovs
Eksperimenter med variationer: Mens den traditionelle persillesovs er lækker alene, kan du også eksperimentere med variationer ved at tilføje andre ingredienser.
For eksempel kan du tilføje lidt finthakket skalotteløg for, at få lidt mere smag eller inkorporere hvidløg for en mere robust smag.
Ved at følge disse tips kan du skabe en persillesovs, der er smagfuld, cremet og et perfekt supplement til dine yndlingsretter
👨🏻🍳Beskrivelse af Ingredienser
Her er en beskrivelse af nøgle ingredienserne der er brugt i opskriften og hvad de gør for opskriften:
Frisk persille: Persille er stjerne ingrediensen i saucen. Det tilføjer en levende og frisk smag, samt en lys grøn farve. Persille er kendt for sin milde, let pebrede smag, og den giver en forfriskende note af urter, der også komplementerer en lang række retter udover persillesovs.
Smør: Smør bidrager med rig smag og cremet til saucen. Smørret hjælper med at skabe en glat tekstur og tilføjer en lækker mundfølelse til retten.
Hvedemel: Mel bruges som fortykningsmiddel i saucen. Det er med til at skabe en fløjlsblød konsistens og binder ingredienserne sammen. Hvedemel skal småsimre i persillesovsen i mindst 5 minutter, så smagen af hvedemel forsvinder.
Mælk: Mælk fungerer som den flydende væske i saucen. Det tilføjer cremethed og hjælper med at balancere smagene. Mælken hjælper også med at justere saucens konsistens, så den bliver tykkere eller tyndere efter ønske.
Salt og peber: Disse almindelige krydderier forbedrer den overordnede smag af saucen. Salt tilføjer dybde og afbalancerer smagene, mens peber bringer et subtilt strejf af krydret.
Valgfri ingredienser: Nogle varianter af persillesovs kan indeholde yderligere ingredienser såsom citronsaft, løg, hvidløg, sukker, eller grøntsagsbouillon, afhængigt af personlige præferencer
Må persillesovs varmes op igen?
Det er som udgangspunkt ikke farligt, at opvarme persillesovse igen, men det kan alligevel ikke anbefales af os, at varme persillesovs op igen, hvis du skulle have en stor rest sovs tilbage.
Jordbakterier på persillen og nitratindholdet i persillen der omdannes til nitrit, er som sådan ikke sundhedsfarligt, men kan give en kraftig mavediarré, hvis persillesovsen ikke er behandlet korrekt, da den kom i køleskabet.
Derudover, er opvarmet persillesovs ikke den lækreste sovs mere, smagen og konsistensen er mildt sagt ikke verdensklasse.
Det er altid bedre, at lave en frisk sovs igen, og følger du opskriften, har du en ny lækker persillesovs på ca. 15 minutter.
Jordbakterier i persille
Hjemmedyrket persille: Det er mest hjemmedyrket persille der har problemet med jordbakterier, da de ofte vokser tæt på jorden, og bakterier, fra jorden, små insekter, fugleklatter, snegle, og dyr, kan sætte sig i persillen.
Vasker og skyller du ikke persillen grundigt inden den kommer i sovsen, risikeres det, at disse bakterier er i sovsen. Derudover, vil bakterier fra persillen også være på hænderne, som så spredes til andre madvarer.
Konsum persille der er købt i supermarkeder og lign, er ofte dyrket i potter og indendørs i gartnerier. Men, de kan også være dyrket på friland, så sørg altid for god køkkenhygiejne, når du arbejder med friske krydderurter.
Nitrat til nitrit i persille
Persille indeholder nitrat, som kan omdannes til nitrit når det opvarmes, så når persillesovsen varmes op igen, vil indholdet af nitrit måske fordobles, og give dårlig mave.
Så jo mere persille der anvendes, jo større er mængden af nitrit i den færdiglavede persillesovs.
Du skal dog spise rigtig meget persillesovs, før det bliver farligt.
Vi anbefaler dog, at smide persillesovsen ud, hvis den ikke bliver spist, og lave en ny frisk portion i stedet. Persillesovs fra dagen før, er ikke den store kulinariske oplevelse, trods alt.
Sådan opvarmes persillesovs fra dagen før
Ønsker du alligevel, at opvarme persillesovs, der er blevet til overs fra dagen før, er her nogle ting, du skal være opmærksom på:
Persillesovs, der skal opvarmes igen, må ikke have været sat på bordet og serveret, dvs. det skal være persillesovs, der stadig er i gryden.
Persillesovsen skal køles ned hurtigt, og derefter sættes i køleskabet i en gryde med låg.
Varm sovsen op til lige omkring kogepunktet. Når persillesovs skal varmes op igen, er det vigtigt, at hele sovsen bliver varm og simrer, så evt. bakterier bliver dræbt.
Følger du denne vejledning, er der meget lidt risiko for, at få dårlig mave.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Forberedelsestid: ca. 5 min. Arbejdstid: ca. 5 min. Tilberedningstid: ca. 5 min. Samlet tid: ca. 5 min. Opskrift til 4 personer.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
30 gram smør (ca. 2 spsk.)
2 spsk. hvedemel
4 deciliter mælk (lidt fløde eller kartoffelvand)
1 tsk. citronsaft
1 bundt persille
1 tsk. salt og friskkværnet peber
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Skyl persillen grundigt i koldt vand og hak den lidt groft.
Tag en lille saucegryde og varm den op på middel varme. Kom smørret i gryden og lad det bruse af. Smørret må ikke få farve.
Tilsæt hvedemel mens du pisker kraftigt.
Når du har en klump, tilsætter du mælk lidt af gangen mens du hele tiden pisker. Derved får du ikke klumper i sovsen.
Tilsæt mælk indtil du har en persillesovs, der er cremet og der ikke er for tyk. Hellere lidt tynd sovs end en tyk sovs.
Nu skal sovsen småsimre et par minutter. Smag så til med salt, friskkværnet peber og lidt citronsaft.
Tilsæt friskhakket persille til sovsen og rør rundt. Sovsen skal nu småsimre et par minutter mere. Er sovsen for tyk tilsættes ekstra væde.
Servering
Serveres straks og gerne i gryden, da jo koldere persillesovsen bliver jo tykkere i konsistensen bliver den også.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
Her er nogle tips til persillesovs:
Kruspersille er den mest brugte til persillesovs, men bredbladet persille kan også bruges.
Man kan erstatte lidt af mælken med, kartoffelvand.
Man kan erstatte lidt af mælken med fløde
Brug godt med frisk persille, da det er persillen, som giver den gode smag.
Persillesovs skal være varm når den serveres, lad gryden blive på blusset på laveste varme.
Vil man søde persillesovs, kan man bruge lidt friskpresset gulerodssaft, som både tilfører smag og farve.
Persillesovs er perfekt at servere til retter med meget fedt, som f.eks. stegt flæsk, medister og frikadeller.
❓ FAQ
Det er som udgangspunkt ikke farligt, at opvarme persillesovse igen, men det kan alligevel ikke anbefales af os, at varme persillesovs op igen, hvis du skulle have en stor rest sovs tilbage.
Jordbakterier på persillen og nitratindholdet i persillen der omdannes til nitrit, er som sådan ikke sundhedsfarligt, men kan give en kraftig mavediarré, hvis persillesovsen ikke er behandlet korrekt, da den kom i køleskabet.
Varm sovsen op til lige omkring kogepunktet. Når persillesovs skal varmes op igen, er det vigtigt, at hele sovsen bliver varm og simrer, så eventuelle bakterier bliver dræbt.
Opskrift med noter
Persillesovs bedste opskrift på klassisk persillesovs
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
- 30 gram smør (ca. 2 spsk.)
- 2 spsk. hvedemel
- 4 deciliter mælk (man kan udelade lidt af mælken og erstatte den med fløde eller kartoffelvand)
- 1 tsk. citronsaft
- 1 bundt persille
- 1 tsk. salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Skyl persillen grundigt i koldt vand og hak den lidt groft.
- Tag en lille saucegryde og varm den op på middel varme. Kom smørret i gryden og lad det bruse af. Smørret må ikke få farve.
- Tilsæt hvedemel mens du pisker kraftigt.
- Når du har en klump, tilsætter du mælk lidt af gangen mens du hele tiden pisker. Derved får du ikke klumper i sovsen.
- Tilsæt mælk indtil du har en persillesovs, der er cremet og der ikke er for tyk. Hellere lidt tynd sovs end en tyk sovs.
- Nu skal sovsen småsimre et par minutter. Smag så til med salt, friskkværnet peber og lidt citronsaft.
- Tilsæt friskhakket persille til sovsen og rør rundt. Sovsen skal nu småsimre et par minutter mere. Er sovsen for tyk tilsættes ekstra væde.
Servering
- Serveres straks og gerne i gryden, da jo koldere persillesovsen bliver jo tykkere i konsistensen bliver den også.
Noter
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
Kommentarer
Ingen kommentarer