Klassisk opskrift på frikadeller hvor melet bliver erstattet med havregryn. Man kan sagtens erstatte mel med havregryn i frikadeller.
Forskellen er, at frikadellerne får lidt nemmere ved at skille af, da melet virker som klister og holder frikadellen sammen. Til gengæld, får man ved at bruge havregryn i stedet for mel, en sundere og mere smagsfuld delle.
Komplet opskrift på sprøde frikadeller, serveret med kogte kartofler, dampede grøntsager og brun sauce. Her får du en opskrift der er nem at lave indenfor ca. en time. Medregnet 30 min. hviletid i køleskabet.
Prøv også frikadeller med grøn kartoffelsalat eller frikadeller med gorgonzola
Indhold i opskrift - Hop til:
Klassisk opskrift på frikadeller med havregryn
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
Fridadeller
- 500 gram kalv/svin (eller flæskesmåkød)
- 1 stk. løg (pillet hakket skalotte eller almindelig løg)
- 2 dl letmælk
- 2 stk. æg
- 2 dl. havregryn
- 1 knivspids friskkværnet peber
- 1 tsk. salt (gerne flagesalt eller gourmetsalt)
- 50 gram smør (brug både smør og olie til stegning af frikadeller.)
Tilbehør
Brun sauce
- 10 g smør (og stegesky fra de stegte frikadeller)
- 2 spsk. hvedemel
- 4 dl mælk
- 1 stk. bouillon (saucebouillon terning)
- 1 tsk. salt
- 1 knivspids Friskkværnet sort peber
- 1 tsk. kulør (eller efter behov)
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
Frikadeller
- Tag en stor skål og tilsæt kød, salt og peber. Rør rundt. Tilsæt revet eller hakket løg, æg og havregryn. Tilsæt mælken lidt ad gangen mens der røres.
- Rør indtil farsen er sammenhængende. Den må ikke overrøres, så bliver dellerne hårde.
- Lad farsen hvile i 30 min. til en time minutter i køleskabet.
- Form frikadellerne med hånden og en stor spiseske, og læg dem på en stor varm stegepande med smør og olie. Steg dem gyldne i et par minutter på begge eller alle fire sider, skru derefter ned til ca. svag varme og steg dem i ca. 5 min på hver side eller til de er gennemstegte. Gem lidt stegesky.
🥗Tilbehør
Fremgangsmåde Grøntsager
- Kog kartoflerne til de er møre og al dente. Kog evt. kartofler først og pil dem derefter.
- Klargør broccoli og blomkål, ved at skære eller brække dem ud i buketter. Skyl det hele grundigt i vand.
- Damp eller kog broccoli og grøntsager.
Fremgangsmåde brun sauce:
- Smelt smørret i en lille saucegryde. Tilsæt melet og pisk, til det er opsuget i smørret og opbagning er en fast lille klump.
- Rør bouillonterning ud i lidt lun mælk eller vand. Eller brug en færdig bouillon.
- Tilsæt væsken lidt ad gangen, mens der piskes hele tiden. Hvis der ikke piskes, kommer der klumper. Tilsæt bouillon.
- Saucen skal nu simre i ca. 5 minutter. Smag til med lidt, stegesky, salt, peber og tilsæt kulør efter behag.
- Server frikadellerne sammen med kartofler, dampede grønsager og brun sauce.
📋 Komplet opskrift med noter

Frikadeller med kalv/svin og havregryn
Bedøm opskriften ⭐ Hvor mange stjerner får den? ⭐⭐⭐⭐⭐
Ingredienser
Fridadeller
Sådan gør du
Frikadeller
- Tag en stor skål og tilsæt kød, salt og peber. Rør rundt. Tilsæt revet eller hakket løg, æg og havregryn. Tilsæt mælken lidt ad gangen mens der røres.
- Rør indtil farsen er sammenhængende. Den må ikke overrøres, så bliver dellerne hårde.
- Lad farsen hvile i 30 min. til en time minutter i køleskabet.
- Form frikadellerne med hånden og en stor spiseske, og læg dem på en stor varm stegepande med smør og olie. Steg dem gyldne i et par minutter på begge eller alle fire sider, skru derefter ned til ca. svag varme og steg dem i ca. 5 min på hver side eller til de er gennemstegte. Gem lidt stegesky.
Fremgangsmåde Grøntsager
- Kog kartoflerne til de er møre og al dente. Kog evt. kartofler først og pil dem derefter.
- Klargør broccoli og blomkål, ved at skære eller brække dem ud i buketter. Skyl det hele grundigt i vand.
- Damp eller kog broccoli og grøntsager.
Fremgangsmåde brun sauce:
- Smelt smørret i en lille saucegryde. Tilsæt melet og pisk, til det er opsuget i smørret og opbagning er en fast lille klump.
- Rør bouillonterning ud i lidt lun mælk eller vand. Eller brug en færdig bouillon.
- Tilsæt væsken lidt ad gangen, mens der piskes hele tiden. Hvis der ikke piskes, kommer der klumper. Tilsæt bouillon.
- Saucen skal nu simre i ca. 5 minutter. Smag til med lidt, stegesky, salt, peber og tilsæt kulør efter behag.
- Server frikadellerne sammen med kartofler, dampede grønsager og brun sauce.
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.


















Bjørn Nielsen skriver
Her får du både hele opskriften på frikadeller men også opskrift på kogte grøntsager og kartofler serveret med brun sauce.