Det er i juli måned at de fleste bær modnes. Så hvorfor ikke samle de forskellige bær og lave blandet saft! Den blandede saft du køber er mest æblesaft blandet med bær.
Her kan du selv bestemme mængden af bær og bærtypen og du får en meget mere velsmagende og lækker drik.
Blandet saft lavet på forskellige bær
Man kan tilsætte jordbær, stikkelsbær, boysenbær, Loganbær, Taybær, hindbær, ribs, solbær, blåbær eller andre bær til sin blandet saft, hvis man ønsker at eksperimentere lidt. Rabarber kan også tilsættes, men de er lidt syrlige.
Man kan godt koge bær og så si det hele gennem et klæde, men det er pænt mere besværligt og vi synes at saften smager bedre hvis den bliver lavet på en saftkoger. Til blandet saft vil det være en god ide at tilsætte en del solbær, da solbær giver en fantastisk saft.
Blandet saft lavet på saftkoger
Hvis du elsker denne opskrift lige så meget som vi gør, så fortæl os det med en 5-stjernet vurdering!
Udstyr
- Saftkoger tutti frutti
Ingredienser
- 4 kg Jordbær, Stikkelsbær, solbær, blommer, æbler ( Og andet bær og frugt)
- ½ kg sukker per liter siet saft
- 1 spsk Atamon
Sådan gør du
- Pluk bær, skyl og rens for dyr, grene, skidt og blade.
- Tag saftkoger i tre dele og fyld den nederste gryde helt op med varmt vand.
- Sæt delen med slangen ovenpå, og læg slangen i en dyb tallerken og sæt derefter den hullede del til bær eller frugt oveni.
- Fyld gerne den hullede del helt op med kirsebær og tryk dem ned så låget kan lægges på.
- Læg låget på, sæt klemmen på slangen, og skru varmen op på Max. Når vandet koger, skrues der så langt ned, at vandet stadig koger lidt kraftigt.
- Når saften begynder at løbe ned i slangen, er det vigtigt at begynde at tappe af. Er der for meget saft inde i gryden løber det over. Efter ca. en halv time kan der tappes lidt over en halv liter saft af. Denne saft hældes tilbage over bærrene i den hullede del, for at få de øverste bær til at sprænges og afgive deres saft. Hæld derefter den aftappede saft i en stor gryde, evt. en suppegryde.
- Lad ikke slangen stå åben, men åben og luk for den med klemmen. Lader du den stå åben lukker du trykket ud af gryden, og saften løber ikke til som det skal.
- Hold øje med at gryden med vand ikke koger tør, da saftprocessen så stopper. Det kan også ødelægge den nederste gryde. Tilsæt kogende vand, hvis gryden løber tør.
- Rør rundt i bær og frugt, så alle frugter og bær sprænges og afgiver sin saft.
- Når saften begynder at blive lysere, kan der ikke komme mere smag og saft ud af bærrene og det er på tide at slukke.
- Derefter sis saften og der beregnes hvor meget saft der er. Der tilsættes ca. 500 gram sukker til hver liter saft.
- Hvis der bruges søde bær, kan man nøjes med ca. 350 gram sukker til hver liter saft. Men smag på saften, det er den bedste måde, at konstatere det på. Er saften for sur, tilsættes ekstra sukker. Holdbarheden øges også jo mere sukker der tilsættes.
- Tilsæt atamon efter kogning, da atamon mister sin virkning ved 100 grader. Tilsæt atamon efter brugsanvisning på flasken.
- Kom saften på atamon skyllede flasker.
- Den blandede saft fortyndes med iskoldt vand i forholdet 1:5 (Pædagog Saft , som min søn siger) eller efter smag. 1:3 er nok bedst.
Ernærnærings fakta
Prøv også hjemmelavet æblemost
Tips
- Du kan komme flasker ind i en 100 grader varm ovn i ca. en time. Derved dræber du alle bakterier og saften bliver henkogt. Læs mere om henkogning her
- Jordbær, solbær og kirsebær er særdeles godt til saft.
- Hyldebær er lidt bitre men er også velegnet.
Skriv en kommentar