Når man står med mange krydderurter i haven, kommer tanken om tørring af friske krydderurter ofte. Det er nemt, at tørre friske krydderurter, og det giver gode minder om sommeren, når man åbner et glas, med ens egne tørrede krydderurter, men det er ikke alle krydderurter der er lige velegnet. Basilikum er ikke særligt velegnet, da den ændrer smag og duft, når den bliver tørret.
Prøv også hjemmelavet tørret frugt
Gå til
Opbevaring af tørret krydderurter
Når de friske krydderurter bliver tørre, fordamper væsken, duft og olier, men noget bliver dog tilbage. Hvis de efter tørring ikke opbevares i en tætsluttet beholder og mørkt, vil de blive grå og al duft og smag vil forsvinde ret hurtigt. Det er derfor, at man straks efter tørring, skal komme dem i et glas med låg og sætte det mørkt og køligt.
Valg af krydderurter til tørring
Næsten alle krydderurter kan tørres, og nogle bliver endda bedre under tørring, men der er nogle undtagelser. Basilikum er ikke særligt velegnet til tørring, da den ændrer smag og duft, når den bliver tørret. Det samme gælder persille og purløg, som til gengæld kan fryses ned. De fleste mynter, oregano, estragon, er krydderurter, som beholder deres smag.
Gå til
Opskrift med noter
Tørring af friske krydderurter
Bedøm gerne opskriften
Ingredienser
Sådan gør du
- Pluk krydderurter i solskinsvejr og gerne midt på dagen.
- Kom koldt vand i en balje og skyl dem hurtigt og dup dem tørre.
- Fjern grove stilke og behold de bedste dele. Bind snor om stilke, så du får små buketter, som hænges op på en snor. Her skal de hænge i et par timer og tørre i vinden uden de får sol.
- Tag en bagerist og fordel krydderurterne så de ikke ligger sammen.
- Tænd ovnen på ca. 40 grader og tør dem nu ved almindelig varme.
- Efter ca. 60 minutter luftes ovnen ud, så den fugtige luft fjernes.
- Efter ca. 5 timer, er krydderurter knastørre. Hvis de ikke er helt tørre forsættes tørringen indtil de er helt tørre.
- Tag blade af stilkene ved, at køre stilke gennem en lukket hånd. Stilke smides derefter ud.
- Kom de tørrede krydderurter i små lufttætte glas og luk glas godt til så de beholder duft og smag.
- Sæt mærkat med navn på glasset.
Noter
Ernærnærings fakta
Ernæringstabel er beregnet per servering. Procent af anbefalet daglig behov.
⏲️Klargøring / Tilberedning / Samlet tid / Antal
Klargøring ca. 10 min. Tilberedningstid ca. 6 timer. Samlet tid ca. 6 timer og 10 min. Opskrift giver 8 forskellige tørrede krydderurter.
🥘 Ingredienser – Indkøbsseddel
Herunder er alle ingredienser der bruges i opskriften. Vi foreslår også andre alternativer til ingredienser. Hvis du ønsker at bruge andre ingredienser, skal du huske at ændre eller tilføje dem. Du kan bruge ingredienslisten herunder som indkøbsseddel.
- 1 håndfuld timian
- 1 håndfuld rosmarin
- 1 håndfuld oregano
- 1 håndfuld karry
- 1 håndfuld citronverbena
- 1 håndfuld estragon
- 1 håndfuld mynte
- 1 håndfuld lavendel
🔪 Fremgangsmåden i enkle trin
Her ses hele den samlede fremgangsmåde i nummerere trin. Her finder du også alternativer til fremgangsmåder. Hele opskriften inkl. ingredienser, kan ses samlet i afsnit “opskrift med noter”.
- Pluk krydderurter i solskinsvejr og gerne midt på dagen.
- Kom koldt vand i en balje og skyl dem hurtigt og dup dem tørre.
- Fjern grove stilke og behold de bedste dele. Bind snor om stilke, så du får små buketter, som hænges op på en snor. Her skal de hænge i et par timer og tørre i vinden uden de får sol.
- Tag en bagerist og fordel krydderurterne så de ikke ligger sammen.
- Tænd ovnen på ca. 40 grader og tør dem nu ved almindelig varme.
- Efter ca. 60 minutter luftes ovnen ud, så den fugtige luft fjernes.
- Efter ca. 5 timer, er krydderurter knastørre. Hvis de ikke er helt tørre forsættes tørringen indtil de er helt tørre.
- Tag blade af stilkene ved, at køre stilke gennem en lukket hånd. Stilke smides derefter ud.
- Kom de tørrede krydderurter i små lufttætte glas og luk glas godt til så de beholder duft og smag.
- Sæt mærkat med navn på glasset.
💭❓ Tips og FAQ til opskriften
💭 Tips
- Jo mindre varme og jo nænsommere krydderurter tørres, jo mere smag og duft beholder de.
- Det er meget vigtigt, at de tørrede krydderurter opbevares i en lufttæt beholder, så de æteriske olier ikke fordamper.
❓ FAQ
Når urterne er skyllet i vand, skal de tørre i vinden så fugtigheden udenpå blade forsvinder.
Ja, men det tager længere tid, og er ikke så nænsomt som i en ovn.
Kommentarer
Ingen kommentarer