Tag en stor gryde og kom vand og citronsaften i.
Skyl og vask æblerne grundigt. Skræl æblerne og skær dem i 4 både eller grove stykker med det samme. Fjern kernehus, indtørret blomst og stilk. Hvis der er brune stødpletter, fjernes de, da marmeladen ellers forringes væsentligt.
Skær æblebåde i mindre stykker, og kom det i gryden, som kan står på en vægt, så du kan holde øje med, når du har 2 kilo færdig frugt.
Varm det langsomt op, og pas på, at æbler ikke brænder på. Kog det i ca. 10 - 15 minutter. Mos æbler så æblestykker nemmere koger ud.
Skær vaniljestang igennem på langs og skrab vaniljekorn ud, og kom det i mosen. Kom den tomme vaniljestang med.
Tilsæt næsten al sukkeret, men hold en kopfuld tilbage.
Lad det koge lidt, og smag så på æblemarmeladen, er den for syrlig, kommes resten af sukkeret i, ellers koger du marmeladen videre i yderligere 10 til 15 minutter, eller indtil du har en færdig marmelade uden for mange klumper. Hvis du har klumper kan du blende marmeladen i gryden. (Men pas på med "sprøjt" fra marmeladen).
Tag gryden af varmen og atamon røres i.
Marmeladen fyldes i rengjorte skoldede glas, der derefter er skyllet i atamon og marmeladen bindes til med det samme.