I denne artikel, sådan fjernes alger på træ og fliser, fortæller vi dig hvordan, du kan lave en økologiske algefjerner, nemt og billigt.
Efter efterår og vinter er man sikker på, at der er vækst i algerne. Men det kan også bare være en fugtig sommer, som gør, at der kommer der gro i både de grønne og brune alger.
Hvis du f.eks. vil have din træterrasse til at holde længere er det en rigtig god ide, at fjerne skidt og alger, da begge er med til, at holde på fugten, med råd og nedbrydning til følge. Selv det dyreste hårdttræ, har ikke godt af, at være ubehandlet, så giv efterfølgende træet en god olie, der evt. indeholder farve.
Der er mange slags alger, både grønne, røde, brune og sorte alger, men fælles for dem alle er, at de elsker fugtighed.
Det samme gør sig gældende ved de forskellige mosarter og svampe. I denne artikel går vi tæt på, hvordan man nemt og enkelt, fjerner alger fra både træ og fliser, så det hele fremstår som nyt igen.
Se også vores artikel: Sådan undgår du snegle i højbede
Gå til
Hvad er alger
Alger indeholder store mængder farvestoffer, og de kan smitte af på underlaget de har siddet på, når de fjernes. Derfor er det vigtigt, at du fjerner algerne rigtigt, ellers risikerer du, at stå med en misfarvet træterrasse eller sternskede.
Lav
Udover alger og mos, findes der også lav, som også er meget udbredt. Lav finder du især på hårde overflade som, træer, sten og tage. Lav er en svamp der ofte er, hvor der er alger.
Lav gror og sætter sig fast på fugtige overflader hvor den kan vokse sig stor. Lav kan også have mange farver, der misfarver underlaget. De forskellige lav kan være meget svær at få væk, da de har tendens til, at sætte sig godt fast i underlaget.
Er alger skadelige
Glatte overflader
Ja, alger kan være meget farlige. Endda livsfarlige. Ikke fordi indeholder sygdomme, men fordi de skaber utroligt glatte overflader, så der kan opstå legems farlige fald, med dårlig livskvalitet derefter tilfølge.
Misfarvning
Som sådan er alger dog ikke skadelige, da de ikke har dybe rødder, som ødelægger underlaget de sidder på. Man kan måske endda sige, at de ligefrem beskytter overfladen de sidder på, da algerne forhindrer andre mere skadelige væsker, som mosser og græsser i at sætte sig fast og ødelægge overfladen på f.eks. terrasser og stern.
Men, alger har også en kedelig farve, som misfarver det underlag de sidder på. Skidt fra luften, bliver heller ikke vasket væk, men gror fast, så man til sidst får sorte og uens farvede overflader.
Forskellen på alger
Der findes som nævnt flere slags alger, men de mest kendte er, grønne alger, røde alger, brune alger og sorte alger.
Brune, røde og sorte alger: ses mest på bygningsdele som f.eks. sternbrædder, fibercement og sokler. Ses dog også hvor vand løber ned fra, som f.eks. ved trapper, tagflader og facader.
Grønne alger: ses ofte ved jordoverfladen eller på vandrette flader. Ses dog også på lodrette flader, hvor der har været fugt i længere tid, eller genstande, som er meget udsat for regn, som f.eks. hegn i træ og fibercement.
Gule alger: ses rigtigt tit på cementtagsten, som de kendte vingetagsten. Kør en tur rundt i et parcelhuskvarter, og du vil med garanti, se de store gule alge/mos pletter nederst på tagene. De er dog nemme at fjerne, hvis du får lavet en algebehandling en gang om året.
Fælles for algerne er, at de frigiver farvestoffer, når algen nedbrydes.
Hvilke alger er nemmest at fjerne
Alle alger er lige nemme at fjerne, da de dør, når de kommer i kontakt med algerens. Men, da de røde, gule, brune og sorte alger indeholder meget farvestof, vil disse alger være lidt sværere at fjerne.
Grønne alger er de nemmeste at fjerne, og kan ofte fjernes helt uden eller med lidt algerens og efterfølgende spuling med rent vand.
Algemidler – købte og hjemmelavede
Du kan godt lave din egen algefjerner, men vi anbefaler de færdigblandede fra byggemarkederne. Du får dog opskriften på hjemmelavet algefjerner herunder.
Her har du en liste på de algefjernere vi anbefaler:
Mild og hjemmelavet: Billig økologisk algefjerner. Hvis du kun har grønne alger, kan du nøjes med, at bruge, citronsaft, rent vand og børste. Citronsaften er sur, og gør vandet basisk. Alger kan ikke tåle og leve i basisk vand, så de dør med det sammen citronsaft blandingen tilsættes.
Sådan gør du: Tag en spand og tilsæt den mængde vand du synes er passende. Nu presses saften ud af en eller to citroner, alt efter hvor koncentreret du vil have vandet, og hvor meget du skal fjerne. Brug børsten til, at skrubbe algerne væk. Husk og skylle med rent vand bagefter.
Du vil blive overrasket over, hvor lidt citronsaft der skal tilsættes vandet for, at fjerne algerne, når du bruger en god kraftig børste samtidigt.
Middelstærk og hjemmelavet: Har du lidt flere alger, som du vil fjerne, kan du blande kaustisk soda og vand sammen. Beregn ca. 2 dl. kaustisk soda til 3 liter vand, alt efter hvor stærk du ønsker blandingen. Læs brugsanvisningen på pakken, da soda kan være farlig at arbejde med, da den ætser.
Kraftig: Har du mange alger, både grønne, brune og sorte, anbefaler vi, at du køber en færdigblandet algefjerner i byggemarkedet. Prismæssigt, er de ikke dyre, og du er helt sikker på, at de virker. Fordelen ved at købe en færdigblandet algerens er også, at du bedre kan fornemme, hvor meget du skal bruge, når du skal fjerne algerne.
Dette skal du anskaffe
Udstyr
- 1 højtryksrenser (kan udelades)
- 1 børste
- 1 skrubber
- 1 spand
Materialer
- 2 liter algefjerner eller efter behov
- Citroner (Hjemmelavet mild blanding)
- Kaustisk soda (Hjemmelavet kraftig blanding)
Sådan fjerner du alger på træværk og fibercement
Det er faktisk forbavsende nemt at fjerne alger, hvis det gøres på den rigtige måde. Det vigtigste for et godt resultat er, tålmodighed og de rigtige værktøjer.
Det bedste tidspunkt det er, at fjerne alger, er om sommeren, da algerne her ikke er i gro, men i dvale.
Det er vigtigt, at du ikke bruger højtryksrenser med den grove dyse, da du vil ødelægge det du afrenser på som, f.eks. fliser, træ eller fibercement. Brug kun den milde dyse.
Sådan fjerner du nemt alger
Udstyr
- 1 højtryksrenser kan udelades
- 1 børste
- 1 skrubber
- 1 spand
Materialer
- 1 stk. algefjerner
- 1 stk. børste
Sådan gør du
Forbehandling
- Når det er lunt i vejret og tørvejr, kan du fjerne alger. Først skal du fjerne skidt på det som skal have algebehandling. Brug husvask, rodalon udendørs eller en speciel terrasserens til dette.
Tørretid
- Når du har vasket det ned som du vil behandle, skal det tørre, før du fortsætter. Dette er vigtigt, hvis algerens skal virke korrekt.
Træterrasser og vindskeder i fibercement
- Først, skal du konstatere hvor meget skidt og alger der er på din terrasse, så du ved hvor meget algefjerner du skal bruge og hvilken type. Læs i vores artikel hvilken algerens vi anbefaler til forskellige angrebne overflader.
- Derefter, skal du planlægge selve algebehandlingen. Du skal nemlig påføre algerens i skygge, da underlaget dermed ikke tørrer så hurtigt ud. Jo længere algerens kan sidde på overfladen, jo mere effektiv er den.
- Derefter tager du din færdigblandede algefjerner og tilsætter evt. ekstra vand. Beregn ¼ liter vand pr liter færdigblandet algefjerner. Du tilsætter ekstra vand, da algefjerneren er meget koncentreret og vi vil gerne holde træet vådt, så det ikke tørrer ud. Hvis det er meget angrebne overflader bruger du koncentreret algefjerner først og derefter hvor den er tilsat lidt vand.
- Nu tager du egnet tøj på. Dette kunne være regnbukser, tæt jakke og et par gode handsker.
- Tag nu en børste med langt skaft. Samme slags som dem man vasker med.
- Påfør algefjerneren på det træ eller overflade, hvor du vil have alger væk. Når du er færdig, ser du efter, om overflade stadig er våd. Steder hvor algefjerneren er tørret ind, tilføres ekstra algefjerner.
- Du må gerne skrubbe alger væk, mens der påføres, dette vil blot gøre behandlingen mere effektiv.
- Din algefjerner eller algerens i spanden, vil blive helt sort og beskidt, men det kan du stadig bruge, hvis det er på en træterrasse, da den stadig er virksom. På sarte overflader, kan du ikke bruge det, da det vil farve fladen.
- Lad nu algefjerneren sidde i et par timer eller resten af dagen.
- Derefter tager du en vandslange eller en højtryksrenser. Hvis du bruger højtryksrenser, skal du bruge den dyse, som har en "mild" stråle. Hårde vandstråler er faktisk ikke nødvendigt og vil endda skade træet.
- Nu vasker du træterrassen eller det som du afrenser, med rigeligt vand. Du skal bruge en hård vandstråle med vifteform. Terrassen vil fremstå som ny.
- Hvis der stadig mod forventning er steder med alger, gentages processen.
Efter algefjerning
- Lad terrassen tørre ud. Efter en uge, kan du påføre terrasseolie.
På sarte overflader der kan tage farve
- Er der alger på sarte overflader, skal du gøre lave processen lidt anderledes.
- Her skrubber du først de værste alger væk, med børste og vandstråle med vifteform.
- Her skal du derefter bruge en spand med ren algefjerner. Du påfører de sarte steder med ren algefjerner uden tilsat vand.
- Derefter dypper du børsten i en spand med rent vand, så du børster farvestoffer og døde alger væk. Gentag.
- Til sidst, tages en haveslange. Skrub og skyl algerne væk. Gentag. På denne måde når de kraftige farvestoffer, ikke at misfarve underlaget mere end de var i forvejen.
- Er der misfarvninger i underlaget, kan du prøve at påføre et sidste lag algerens, som du lader sidde. Solen vil så "brænde og blege" misfarvninger, så de ikke er så synlige og regn vil skylle algerensen væk efterhånden.
Simon
Hej
Hvor gammel er den træterrasse? Den ser helt ny ud?
Bjørn Nielsen
Hej Simon
Træterrassen er fra 2018, så den er ca. 6 år gammel. Som du kan se, hjælper algebehandlingen meget.
Det er med at algebehandle fra starten af eller så hurtigt som muligt, efter du har opdaget alger, og så holde det ved lige, hvis du vil have din træterrasse lige så flot som vores.